Kino domowe komplet 10 000tys

kampers

Member
A wiec sluchalem kilka: monitor audio / klpisch rf62 II / Jbl ES80 / Jamo / RF82 II /Yamaha RX-A1010 / I musze przyznac ze nie wiedzialem ze jest przy odsluchu az taka roznica :) Milo mnie zaskoczylo, przyjechalem sobie z moja muzyka jakas tam niby audio :p To nie gralo to jak powinno jak zapuscili mi plyte w dobrej jakosci to mozna bylo uslyszec roznice. Dla mnie RF82 najlepiej mnie wciagly a JBL tak na moj gust mocne byly srednimi i gora a bas taki sobie. Reszta to nie bylo to co chcialem. Dzis dostaje amplituner bede chyba testowal w domu :D Jesli dojade do siebie zrobie fotki i wogole :)

Panowie potrzebuje pomocy przy rejestracji Kolumn.

Uploaded with ImageShack.us

Mam wpisac takie dane:
* Produkt - wybieramy zlisty
* Seria - ktory to kod z obrazka
* Model # - ?
* NUMER seryjny - ?
* Miejsce Zakup

Ostatnio edytowane przez moderatora:

kampers

Member
Witam, dzieki chyba poszlo na tej rejestracji :) Panowie teraz szukam suba mam w granicy 5,5tys pln Velodyne DD12 uzywany 3 latek warto interesowac sie czy szukac cos innego ?

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Nie za mocny ten sub na 25-30 mkw? Cena fajna i sam sprzęt też. Nowy kosztuje prawie 20k, tylko czy potrzebujesz aż takiej mocy, 1250W RMS i 3000W max? Może EQ-max 12 by starczył i jeszcze kasy zostanie? Kupić żeby korzystać z 50% mocy to trochę szkoda kasy. Same RF 82 mają niezły bas. Jak uważasz. Ogólnie sam sprzęt godny polecenia, zresztą Velodyne to już jest klasa sama w sobie.

Prokop

New member
Bez reklam
Witam, dzieki chyba poszlo na tej rejestracji :) Panowie teraz szukam suba mam w granicy 5,5tys pln Velodyne DD12 uzywany 3 latek warto interesowac sie czy szukac cos innego ?
Jeśli chodzi o sam subwoofer to zdecydowanie warto, z drugiej strony jakościowo to kilka półek wyżej w stosunku do tych kolumn i nie wiem czy takie zestawienie ma sens.

Nie za mocny ten sub na 25-30 mkw? Cena fajna i sam sprzęt też. Nowy kosztuje prawie 20k, tylko czy potrzebujesz aż takiej mocy, 1250W RMS i 3000W max? Może EQ-max 12 by starczył i jeszcze kasy zostanie? Kupić żeby korzystać z 50% mocy to trochę szkoda kasy. Same RF 82 mają niezły bas. Jak uważasz. Ogólnie sam sprzęt godny polecenia, zresztą Velodyne to już jest klasa sama w sobie.
Tu nie chodzi o moc, tylko o jakość dźwięku tego subwoofera. Duża moc w tym wypadku to znakomita kontrola niskich częstotliwości. Wykorzystywać może i 5% jego mocy ale jakością basu będzie się cieszył w 110%.

Chord Chameleon Plus

Prokop

New member
Bez reklam
Na ebay 5m za 700zł. Sygnałowy przewód ważna rzecz, tak więc do takiego subwoofera ... Lepiej byś zrobił gdybyś z 2000zł z tej sumy dołożył do kolumn, a za resztę kupił sub. No ale teraz to sobie mogę pisać :)

kampers

Member
Ehe bede cos dumal z tym kablem :p Ale odpalilem dzis na kablu za 10zl :D to ciekawie gra :D Znalazlem film na Velodyne Installation Videos: Sub set-up - YouTube / i tam widac ze pan z velodyne podpina RCA- RCA lub 2xRCA - 2xRCA :> Hmm w moim SR 7500 wyglada to tak:

Uploaded with ImageShack.us

Witam panowie, chce sie podzielic moja uwaga odnosnie wymiany kabelka zasilajacego. Zmienilem standard na inny Audiomica Magnet Gold GLD, moje pierwsze wrazenie to bardziej wyrazne sa srednie i gora :> a po zmianie kabla do suba z 1rca -1 rca na 2rca - 1rca sub gra glosniej ale jeszcze nie testowalem czy cos polepszylo efekt :)

Panowie zakupilem Blu-Ray Marantza UD7006. Podlaczylem to wszystko do zestawu. Od Amplitunera 1. HDMI ARC OUT - TV / 2. Blu-Ray HDMI Out do Amplitunera HDMI BD / I dzwiek Coaxial Out BD do Coax w amplitunerze. / 3. Tuner TV na Karte HDMI - HDMI Sat w amplitunerze. / 4. Komputer podlaczony kablem optycznym do amplitunera. / 5. TV optycznym do AMP (po podlaczeniu zewnetrznego dysku zeby obsluzylo DTS ) Tak to mam podlaczone i mam pytanie. 1 czy zmieniac cos w tym ustawieniu z kablami ? 2. blu-ray ma dzwiek tylko przez ten coaxial czy tez przez hdmi ? 3. Mam rozumiec ze jesli bedzie jakis kanal na Sat w DTS/5.1 bedzie mi smigalo w 5.1 przez to hdmi czy musi tam byc optyk czy cos innego ?

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Trochę nie rozumiem tu paru rzeczy? Jeżeli podłączyłeś BD kablem HDMI do amplitunera, to po co jeszcze podłączałeś coaxialem? Przecież przez HDMI idzie też dźwięk. Piszesz że masz dekoder cyfrowy, i podłączyłeś go też pod ampli po HDMI, to po co jeszcze podłączać optykiem z TV do ampli? Swoją drogą ja bym wolał podłączyć dekoder sat. po HDMI do TV, a optykiem do ampli. W skrócie ja bym zrobił tak:

ampli - HDMI out - TV
BD - HDMI - ampli
dekoder sat.- HDMI - TV, oraz dekoder sat - optical - ampli
komputer - optical lub HDMI - ampli

Kablem HDMI prześlesz dźwięk HD np. DTS HD Master, a optykiem czy coaxialem prześlesz tylko DD czy DTS.
Trochę za dużo namotałeś:)

kampers

Member
Yyy nie wiem bede musial instrukcje przegladnac, a tak na marginesie do czego ta opcja?

chyba ma :)

SR7005’s HDMI 1.4a inputs and two outputs also offer HDMI pass through in standby mode, Audio Return Channel (ARC) and CEC (Consumer Electronics Control).

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Tak jak radza koledzy, z tym ze u mnie dekoder leci kablem hdmi do ampli a jak nie chce korzystac z ampli, to przepuszcza naturalnie na tv.
Jak Ci gra SR7005 w zestawieniu z tymi Klipschami?

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Yyy nie wiem bede musial instrukcje przegladnac, a tak na marginesie do czego ta opcja?

chyba ma :)

SR7005’s HDMI 1.4a inputs and two outputs also offer HDMI pass through in standby mode, Audio Return Channel (ARC) and CEC (Consumer Electronics Control).

W skrócie, "HDMI Pass Thru" powoduje że sygnał przechodzi przez ampli na TV, bez konieczności włączania amplitunera np. puszczasz sobie film na BD, podłączonego kablem HDMI do Marantza, i bez włączania ampli masz obraz i dźwięk na TV. ARC - powoduje że dźwięk po tym samym kablu HDMI wraca do amplitunera, i masz wtedy dźwięk z TV na KD. Tylko TV musi też byś przystosowane do ARC.

kampers

Member
Ehe dzieki za pomoc odpialem coaxiala od bd i smiga przez hdmi :) Teraz spróbuję to hdmi zrobic zeby przepuszczalo ten dzwiek:) Odnoisnie dla czego mam podlaczone TV - AMP optycznym - poniewaz gdy podpinam dysk zewnetrzyny i np filmek wlacze nie mam bez tego dzwieku DTS :)

Armanig
A graja sobie dosc ciekawie mi sie podobaja jest ten bass i tony wysokie, jeszcze mi sie nie znudzily :p Ale mysle nad seria RF7 :)
Pozdrawiam

Panowie i ogarnalem to HDMI Control :) smigalo jak trzeba ale zmienilem na takie podlaczenie:

AMP - HDMI out - TV / oraz TV - optykiem - AMP
BD - HDMI - ampli
Dekoder SAT- HDMI - TV, (dlatego tak poniewaz moge uzywac kina i glosnikow z TV :)
Komp - Optyk - AMP

A czy w takiej konfiguracji z SAT poleci 5.1 ?
Minus taki zeby wyswietlic menu AMP musze zmienic HDMI na TV :(

Dzieki za pomoc :)

Ostatnia edycja:

jumper.as

New member
kampers, małe pytanie do Ciebie, zastanawiam się nad zakupem sprzętu w podobnej cenie co i Ty, również mieszkam w norwegii w okolicach Oslo. Jest możliwość przyjechania zobaczenia i odsłuchania tego sprzętu? pozdro

Ostatnia edycja:
Do góry