Kino domowe do 5000zł

jozekzbagna

New member
Witam. Potrzebuję kina domowego bez DVD do ok. 5000zł. Przeszukując internet wpadł mi w oko ampli H/K AVR 255, ale za nic nie mogę wybrać jakichś głośników :( Mam pokój 38mkw, więc bez mocnego suba chyba się nie obejdzie :( Chciałbym, żeby były to głośniki uniwersalne- i do KD, i do muzyki. Słucham głównie rocka (metallica). Lubię duuuużo basów :). Aha, kolumny powinny być ciemnobrązowe (chyba dąb, nie znam się :p), a w ostateczności mogą być czarne

Seba_Fan

New member
Bez reklam
mam podobny dylemat, jednak szukam sam glosnikow bo te ktore tu doradzaja czesto nie odpowiadaja mi, kazdy ma swoje ucho, ale sluchalem ostatnio WHARFEDALE DIAMOND 10.4 i bas byl bardzo sympatyczny i bardzo ladnie zrobione

don111

Banned
na taki metraż z tańszych kolumn to np Mission m35i albo Wharfedale Diamond 9.6
do rocka np Missiony będą dobre

don111

Banned
każde kolumny sobie poradzą jak będziesz muzyki słuchał z subem, tylko jakość basu na tym ucierpi
bez suba te Jamo są za słabe na prawie 40m

jozekzbagna

New member
A co na Jbl Balboa System, albo JBL Northridge I?
A czy jakość muzyki na Jamo S606 HCS 3 + sub 300 mocno ucierpi i dlaczego? Przecież sub jest chyba lepszej jakości, niż te wbidowane w fronty?

don111

Banned
Balboa to chyba na 20m max, z Northridge to minimum e90 ale tam bas jest kiepskiej jakości, więcej jednostajnego, twardego łomotu niż zróżnicowania w zależności od muzyki
a subów się do muzyki nie używa (przynajmniej nie tych tanich) bo tam jest bas typowo kinowy, przeciągnięty i nie nadążający rytmem za muzyką... chyba że będziesz słuchał powolnej muzyki z mocno zaakcentowanym basem (hip hop, rapu itp wynalazki) to nie będzie problemu
jeszcze pamiętam że z kolumn świetny bas miały Yamaha NS 555 (na 40m to bardziej NS 777)...możesz je też wziąść pod uwagę

a niezależnie jakich kolumn byś nie wybrał to jest jeszcze problem z odpowiednim wzmocnieniem dla nich, nie łudź się że potężny bas uzyskasz z samych mocnych kolumn i taniego amplitunera do kina

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Przy Twoich potrzebach zostałbym przy Jamo 606 plus Sub - spokojnie wystarczy kasy.
Powinieneś być pozytywnie zaskoczony:D . O dobre ceny pytaj blackninja.

don111

Banned
no część z tych od 5k w górę brzmi już znośnie :)
w amplitunerach do kina tryb stereo jest na odczepne, jakość brzmienia w tym trybie nie jest nawet zbliżona do np 2x tańszego wzmacniacza, płacisz głównie za wyposażenie

jozekzbagna

New member
A jak radzą sobie suby w głośnikach komputerowych? Moim zdaniem zestaw 2.1 za 100-200 zł gra dość znośnie, tylko trochę przy troche szybszym tempie nie nadążą. Przecież sub 300 jest ponad 5x droższy od calego zestawu który mam w kompie i on tak samo by sobie radził z muzą?

jozekzbagna

New member
OK. blackninja moze zaproponujesz dobrą cenę takiego zestawiku na PW?

Mam jeszcze 1 pytanie: słyszałem, że fronty 606 muszą stać oddalone od ściany. Czy 40 cm wystarczy?

Ostatnia edycja:

jozekzbagna

New member
Ok zastanowię się. Mam jeszcze 2 pytania odnośnie suba.

1. Podłączyć go coaxialem, czy chinchem?
2. Czy nie będzie słabo grał, jeśli będzie stał 6-8m od słuchacza?

Do góry