Kino domowe do 3000-3500 zł

andrewtv

New member
Witam,

Proszę o pomoc w wyborze kina domowego dla rodziców. Small background:
1. Salon 45m2, ze skosami.
2. Zestaw kina głównie pod TV - Sony KDL-55W755C (nie musi być super high tech - 75% filmy, 25% muzyka).
3. Ojciec wypuścił kable w suficie na głośniki i potrzebuje kina 5.1 - subwoofer na ziemi i 5 głośników na suficie.

Nie oczekuje on super jakości, chciał użyć starego wzmacniacza Technics SA-AX530.

IMO do tego nadałby się nowy wzmacniacz, ja sam mogę mu dorzucić Marantza SR4002 (nie wiem czy dobry jest, ale mam na zbyciu).

Z tego co pamiętam, zastanawiał się nad Bose Acoustimass® 6 albo 10, ale wydaję mi się, że to przepłacanie za markę.

Przeglądałem różne fora i dużo osób polecało Wharfedale albo Klipsch, ale fronty są to kolumny podłogowe.

Proszę o poradę:
1. Czy mogę użyć tego Marantza z jakimiś kolumnami poleconymi przez Was?
2. Czy można zamiast frontów użyć dwóch centralnych zamontowanych na suficie?

Czy próbować przekonać ojca na fronty podłogowe i zwiększyć budżet na lepszy zestaw z amplitunerem Onkyo/Denon? (np. widzę Denon AVR-X1000 za 1299 w sklepie firmowym Denon, nie znam się, moja zabawa ze sprzętem zatrzymała się na graniu na dyskotekach i Altusach 300) i pewnie dlatego opis parametrów technicznych i wbudowanych funkcji brzmi super)

Dzięki!

collider

New member
Bez reklam
Zobacz takie cos PIONEER VSX-529 + BDP-170 + TAGA HARMONY TAV-806. Suba kupisz sobie najwyzej pozniej. Mozesz tez zobaczyc glosniki Jamo 628. Masz duzy metraz i tak naprawde to trzeba by wylozyc wiecej grosza, ale mysle, ze zestaw ktory ci podalem powinien spelnic oczekiwania w tym budzecie.

andrewtv

New member
Ok, to przekonam ojca na fronty i biorę:
1. Pioneer VSX-529.
2. BDP-170.
3. Eltax Monaco.
4. Sub: Eltax SW8.

znalazłem cały komplet za niecałe 3500 zł.
Czy możecie mi proszę doradzić jakie uchwyty ścienne wybrać na centralny i tylne głośniki (coś w miarę taniego)?

Dzięki

(17:42) Edit: dzwoniłem do jednego ze sklepów i gość doradził wziąć VSX-430 (nowszy model)

(22:32) Update: Salon ma 50m2, jednak nię przekonałem ojca do frontów podłogowych, bo TV stoi schowany w rogu i kabel do podłogowego musiałby przejść przez kominek:/

Jeżeli mam wziąć 5 głośników sufitowych,to może nie opłaca się brać lepszego Pioneera, tylko model niżej np. VSX-329 , BDP-170 i Eltax SW8, i do tego jakieś lepsze głośniki sufitowe?

Prosże o poradę.

Ostatnia edycja:

collider

New member
Bez reklam
Gosc bzdury gada i tyle. 529 ma radio internetowe, pelna obsluge sieciowa (dlna, spotify).

Chcesz stosowac tylko glosnki sufitowe? To nie ma sensu. To juz lepiej zakup dobry soundbar np. Philips Fidelio 9100 z odczepianymi bezprzeowodowymi glosnikami surround. Do tego jakis bluray i bedzie git.

Ostatnia edycja:

tomek0906

New member
Witam. Co sądzicie o kolumnach Yamaha ns 150
I amplituner yamaha v447, czy to dobry wybór, pokój ok 30m2. Głównie słuchanie muzyki z mocnym basem, ale film czasem też. Zalezy mi na wyglądzie kolumn i szukam czegos w black piano. Jakie kolumny lepsze w tej cenie czytalem o Taga Harmony 606 v3, Pure Acoustic 8. Posiadam w tej chwili glosniki Logitech z906i dosyc mocno grają i przepona drzy od basu, chcialbym podwoic efekt:-o

andrewtv

New member
collider@
Ok, wezmę 529 i suba Eltax SW8, ale tak jak mówiłem, nie przekonam do kolumn zwykłych, ojciec chce same głośniki sufitowe. Uparł się i tyle.

Philips Fidelio 9100 odpada, bo po to są kable pociągnięte i wisi 5 w suficie, żeby nie przepłacać za zestawy bezprzewodowe.

Proszę poleć coś dobrego z sufitowych w tym budżecie (po kupieniu 529 i suba zostanie pewnie 1500-1600 zł).

collider

New member
Bez reklam
Glosniki sufitowe, ktore zagraja dobrze to wbrew pozorom wcale nie maly wydatek. Tanie glosniczki to beda zwykle pierdziawki, ktore moga grac w knajpie do kotleta. Ja sluchalem Monitor Audio CWT 140. Koszt okolo 500zl za sztuke. Jednak ja nadal nie ogarniam. Twoj ojciec chce miec kino domowe oparte na glosnikach w suficie? Przeciez by odczuc wrazenia kinowe musisz miec dziwek odpowiednio umiejscowiony. Nie wiem nawet czy ampek poradzi sobie z kalibracja. Glosniki sufitowe sa dobre do Atmosa jako dodatkowe, efektowe a nie glowne. Moze chodzi ci o monitory, ktore zawieszamy na scianie? To zmienilo by postac rzeczy.

Ostatnia edycja:

andrewtv

New member
Dokladnie o takie! Sorry za zamieszanie :) za ostatnim razem miałem napisać kilka słów, żeby wyjaśnić.
Chodzi mi o naścienne, niezbyt duże. Ojciec widział u znajomego jakies Bose (podobne do Bose Acoustimass 6).

Ja bym wolał tego Pionniera, wspomnianego Suba i właśnie 5 jakiś głośników naściennych/takich które można do sufity przymocować.

collider

New member
Bez reklam
Z glosnikow nasciennych :) moge polecic ci Wharfedale DX-1 HCP lub zobacz cos z Harmana Kardona. Maja kilka propozycji takich glosnikow.

Ostatnia edycja:

andrewtv

New member
Z glosnikow nasciennych :) moge polecic ci Wharfedale DX-1 HCP lub zobacz cos z Harmana Kardona. Maja kilka propozycji takich glosnikow.

Thanks collider!
Do tych głośników (Wharfedale DX-1 HCP) wspomniany Pioneer VSX-529 jest ok?
Jeżeli ojciec powie, że przekracza to budżet, to co powiesz na zestaw Harman Kardon HKTS 16 BQ?

Do góry