[Kino domowe] dla rodziców z divX- soundbar?

mr. kd

New member
Zostałem poproszony o wybór zestwu kina domowego dla Rodziców, mało się znam, jednak nie chcąc aby padli ofiarą "pana z mediamarktu", który sprzeda toco aktualnie ma na magazynie mówiąc, że to, to właśnie "to czego państwo szukają", chciałbym im pomóc.
Czy można zestawić blue-ray + stereo (rodzice nie pójdą na rozstawianie głośników w każdym koncie, zestaw 2.1 to max)? Rodzice nie są audiofilami, ale są melomanami (w tej chwili czas im umila zestaw piano craft yamahy).
Filmy będą de-facto rzadko oglądane.
Częsciej TV i muzyka.
Obraz wysyłany na Samsung LED Tv.
Pokój 30 m2.
Budżet to max. 3000zł.
Ze względu na kompaktowe rozmiary i obsługę divX oraz "mało kabli" rodzice patrzą łakomym okiem na soundbary, ale jakość plastiku i dzwięk płynący z soundbarów ich nie przkonuje. Może moglibyście coś zaproponować z klasycznych rozwiązań? Pchać się w te soundbary? Aha, blue-ray ma być, bo "przecież to przyszłość" :)

sonytg

New member
30m2 to dość sporo, skoro są melomanami i do tej pory słuchali Pianocrafta Yamaha i dzwiek im odpowiadał to można własnie zastanowic sie nad zestawem stereo.
Może Yamaha wzmcniacz AX-487 do tego Blu-ray BDS 1065 to masz jakies 2000pln, komplet głośników daj my na to Dali Concept 6. i teoretycznie zamykasz się w kwocie 3000pln
Dosyć basowo graja jeszcze Monitor Audio lecz są troszeczkę droższe ,mozna równierz zstanowic sie nad zestawem 2.0 Canton lub Clipsch .
Ale nic nie zastąpi odsłuchu!!!

mkk1

New member
no to dołożyć do piano jakiegoś blu-raya jako osobny klocek . obraz po hdmi do TV , dźwięk po RCA na piano i git :) No może jeszcze jakiś subik :)
M

3eski

New member
3eski

Soundbary z doświadczenia nie wypadają za dobrze, testowałem kiedyś w sklepie samsunga i philipsa i jak chciało się głośniej posłuchać to oba trzeszczały. Jeśli rodzice poszukują czegoś więcej, bo piano craft nie wystarcza co z resztą nie dziwi, to fajną rzeczą jakiej ostatnio słuchałem był klipsch cs500 (kino 2.1) . Mały zestaw, ale grający bardzo soczyście, ale może rodzicom nie odpowiadać takie mocne brzmienie. Około 1500zł, a grało dużo dużo mocniej od tych małych wieżyczek z dvd. Zawsze też można się rozejrzeć za opcją ampli + kolumny ale tutaj już cenowo będzie większy rozstrzał. Ciekawe są też małe zestawy 5.1 harman, czy onkyo thx. Nie są za duże, a zdecydowanie lepiej "wypełnią" te 30m.

qbus_b

New member
Pro_fill a mógłbyś napisać coś więcej o tym soundbarze. Mam ochotę go kupić ale są tylko opinie angielskie.
Mam niewielką powierzchnię do nagłośnienia (ok 12 m2), zależy mi bardzo na miejscu a taki zestaw można tak ustawić, że nie zajmuje go prawie wcale no i obsługa całości jednym pilotem (telewizor panasonic).
Chętnie posłucham na temat dźwięku, w muzyce, filmach, czy możesz go do czegoś porównać?
Nie mam go nawet okazji nigdzie posłuchać zostaje tylko zamówić przez allegro a nie chciałbym wyrzucić pieniędzy w błoto.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
testowałem soundbary Philipsa, Yamahy, Harmana, Pioneera i JVC.
I jeśli ktoś nie słuchał ich w pomieszczeniach przeznaczonych na taki cel to ma małą wiedzę.
Żaden nie zastąpi wszystkich efektów kina domowego.
Ale jeśli ktoś ma problemy z rozstawieniem czy zawieszeniem kolumn to Harman jest znakomity do takich potrzeb.

3eski

New member
@ pro_feel

nie nie testowałem z wooferem, sam soundbar, ale trzeszczenie to trzeszczenie i sub tego nie wyeliminuje, aczkolwiek na pewno są taki które się sprawdzają. Pytanie tylko ile to kosztuje.
PS @pro_fill sory za literówkę w nicku

Ostatnia edycja:

pro_fill

New member
Bez reklam
panowie, nie mam do czego porównać, bo wcześniej w tym pomieszczeniu nic nie grało.
mi zależało tylko na polepszeniu jakości tego co oferuje TV i jestem zadowolony, choć muszę przyznać, że słuchając filmu z dynamiczną sceną, głośność miałem ustawioną na 65 [przedział 0-100] i w pewnym momencie podskoczyłem.
zdaję sobie sprawę, że nie mogę porównywać tego zestawu do żadnego 5.1 lecz tak jak qbus_b napisał, zależało mi na miejscu [choć u mnie to 2x większa powierzchnia] i ręce mi opadały z myślą o ciągnięciu i maskowaniu kabli.
kolejna rzecz, to dobranie wzmacniacza. wiem, ze piec musi oddychać, a ja nie jestem zwolennikiem "prezentowania" sprzętu na szafce, gdy mam półki. a tu miałem ograniczenie - wysokość 15 cm.
dlatego skupiłem się na sounbar'ze i gdybym nie był zadowolony, odesłałbym go - mi to wystarcza.

również [w poznaniu] nie miałem gdzie posłuchać wymienionego zestawu, stwierdziłem jednak, ze zawsze mogę odesłać - dlatego nie kupowałem poprzez allegro, tylko od przedstawiciela - cena ta sama/podobna. możesz zrobić podobnie, masz prawo na odesłać przesyłkę [chyba się nie mylę] w ciągu 7 dni, ponosisz tylko koszty.

qbus_b, piszesz o powierzchni 12m2 - podejrzewam, że kupiłbyś kolumny i postawiłbyś je na krawędzi TV częsty widok, że kolumny przylegają do TV] - tu masz podobnie, bo długość listwy jest zbliżona do 42".

edit:
pilotem od tv można jedynie sterować poziomem głośności - pozostałe stawienia [głębia basu czy klarowność dialogów] jedynie z pilota od głośników.

beginner_pl

New member
z sound-sticków nie wiem czemu soudbar jak dzwiek jest z nich jak z patyka :E to fakt najlepiej teraz wychodzi z all-in-one Harman cena z Bd ok 4k.
Za mniejszą kasę także przychylam się do pianocrafta z R-840

Do góry