Kino domowe budzet 20 tys pomocy prosze

shweppes93

New member
Witam, mam problem.

słucham 95% filmy 5% stereo

Mianowice jestem na etapie budowy domu, jestem w stanie wszystko sobie dostosować pod kino, prawie wszystko, okno mi ucina tylne glosniki.

Jestem w stanie zrobić tylne głośniki na ścianie ale niestety ta sciana jest za krótka i nie będzie to proporcjonalne z przodem
unsure.png
tak naprawdę osoba która będzie siedzieć po prawej strony oby dwa tylne glosniki będzie miałą z lewej.

Wymyśliliśmy pewne rozwiązanie aby te głosniki dać na suficie podwieszanym, w tedy z rozmieszczeniem nie ma problemu, ale tutaj rodzi się pytanie, czy przy takiej inwestycji takie kompromisy to nie wyrzucenie kasy w błoto? boje się że np pojedzie za mną samochód i będę go słyszał z nieba, i w tedy będzie to tak drażniące.. że będę żałował?

Ps. chcemy zrobić 5.1.2 czyli 4 głosniki sufitowe, dwa przed kanapą i dwa za kanapą

Proszę o pomoc, w tej kwestii, oraz co sądzicie o takim zestawie ?

Kolumny Q950

Centrala Q650c

Sufit 4x Ci160QR

Sub Kube 12b

Proszę o konkretną poradę, bo już się zastanawiam czy nie lepiej zrobić stereo albo soundbar zamiast się potem denerwować.

shweppes93

New member
zalaczniki

zalaczniki

Attachments

• Screenshot_2021-03-12-19-13-43-220_com.google.android.gm.jpg
    Screenshot_2021-03-12-19-13-43-220_com.google.android.gm.jpg
    336,5 KB · Wyś: 57
  • IMG_20210312_170620.jpg
    IMG_20210312_170620.jpg
    148 KB · Wyś: 42

DarkMag

New member
Przy 5.1.4 "tylne" darzy Ci lepszy efekt jak będą po bokach kanapy,
Wypuść kable z podłogi i daj na jakiś standach.

Pakolo

Well-known member
Bez reklam
Soundbar przy takim budżecie brzmi śmiesznie.
Napisałeś 95% kino więc ładuj kolumny Klipsch RP6000f bądź RP8000f set, do tego ampli i po kilku odsłuchach będziesz się śmiał z tego, że chciałeś kupować soundbar.

P-U-M-A

New member
Moim zdaniem akustyka i tak będzie słaba w tym pomieszczeniu dlatego zrobił bym klasyczne 5.1 i tylne faktycznie zamontował na suficie. Przy dobrej kalibracji to zdaje egzamin. Co do samego sprzętu to polecam słuchać słuchać i jeszcze raz słuchać nikt nie doradzi ci zdalnie jaka kombinacja kolumn i amplitunera tobie podejdzie.

shweppes93

New member
Hmm

Chłopaki , a rozrysuje mi ktoś jak bym chciał zrobić te kino u mnie jak głośniki rozstawić? szczególnie te tylne oraz dolby atmos, bo zrobię 5.1.2 ( i tak mam sufit podwieszany)
Myślę żeby zrobić to bardziej budżetowo bo podobają mi się też heco aurora 1000 albo 700 (tylko nie wiem czy 700) to nie za mało, bo to duże pomieszczenie.
Co o tym myślicie?
Rozpisze mi też ktoś jak bym to robił na heco, jakie mam kupić sufitowe głośniki? czy z heco, są bardzo tanie, czy po prostu lepiej z innej firmy bo z heco są słabe? nie jestem w stanie nigdzie znaleźć opinii na ten temat.
i oczywiście jaki amplituner :)

Do góry