Kino domowe,ale jakie ?

Rodman1

New member
Witam,

Robię rozeznanie w temacie kina domowego dla siebie i takie o to sprzęty wytypowałem. Proszę o pomoc i poradę,które warto wybrać i na co zwrócić uwage ?
Przedział cenowo jest dość rozbieżny,ale nad tym sie nie skupiajmy.

1. zestaw głośników do kina domowego KEF E305
2. zestaw głośników do kina domowego KEF T105
3. KEF T101 x 4 szt + KEF T301c + subwoofer T2
4. zestaw głośników do kina domowego Focal Dome Flax 5.1
5. zestaw głośników do kina domowego Canton Movie 3005
6. bowers & wilkins m-1

Jako jednostkę centralną rozważam 3 opcje i tutaj również poproszę o doradztwo :
1. Denon AVR-3313 + Blu-ray DENON DBT-3313UD
2. Denon AVR-X4100W + Odtwarzacz blu-ray Denon BDT-1713UD
3. Marantz PM8005 + odtwarzacz blu-ray SA8005

Nie mam miejsca na duże kolumny,stąd też poszukiwania czegoś odpowiednio mniejszego,a co zarazem dobrze zagra.

Z góry dzięki za pomoc i podpowiedzi.

Pozdrawiam

Henry

Active member
Bez reklam
Jako jednostkę centralną rozważam 3 opcje i tutaj również poproszę o doradztwo :

Lepiej nowszy amplituner - X4100 i do tego odtwarzacz 1713

PM8005 to wzmacniacz stereo ;), może miałeś na myśli SR7009?

Henry

Active member
Bez reklam
Tych wymienionych przez ciebie nie słyszałem, ale jak planujesz KD na lepszej elektronice warto byłoby rozważyć zakup kolumn podstawkowych, np. KEF seria Q lub R, Dali Zensor lub Ikon, Focal Aria/Chorus, Monitor Audio BX/Silver, JBL STUDIO 220/230

co do amplitunerów Marantza to zobacz SR7009 +UD5007/UD7007

Rodman1

New member
Witam,

Robię rozeznanie w temacie kina domowego dla siebie i takie o to sprzęty wytypowałem. Proszę o pomoc i poradę,które warto wybrać i na co zwrócić uwage ?
Przedział cenowo jest dość rozbieżny,ale nad tym sie nie skupiajmy.

1. zestaw głośników do kina domowego KEF E305
2. zestaw głośników do kina domowego KEF T105
3. KEF T101 x 4 szt + KEF T301c + subwoofer T2
4. zestaw głośników do kina domowego Focal Dome Flax 5.1
5. zestaw głośników do kina domowego Canton Movie 3005
6. bowers & wilkins m-1

Nie mam miejsca na duże kolumny,stąd też poszukiwania czegoś odpowiednio mniejszego,a co zarazem dobrze zagra.

Z góry dzięki za pomoc i podpowiedzi.

Pozdrawiam

Witajcie,

Zapomniałem do listy dodać chyba najważniejszych dla mnie głośników czyli Definitive Technology ProCinema 800 lub 1000 w zależności co uda mi sie wkomponować w juz istniejący mebel.

Wymiary mojego parteru,czyli tzw open space to :
-część wypoczynkowa (20m2)-tu będzie znajdować się kino domowe
-kuchnia (10m2)-znajduje się przy części wypoczynkowej
-część jadalniana (20m2)-oddzielona jest od cześci wypoczynkowej meblem z telewizorem,który będzie na czas oglądania wyjeżdzał z niego na windzie.

Rozważam 2 modele telewizorów 55 ":
-Toshiba L7453
-Sony W 829 lub 955 - w zależności od możliwości montazu na uchwycie windy.

Nie mam możliwości robienia przeróbek i wstawiania wielkich głośników podłogowych(kolumn) ponieważ wszystkie kable są położone,a ściany wykończone i meble wszystkie też juz są przygotowane. Inna kwestia,że wstawiając kolumny zawężam sobie światło przejścia oraz oddzielam pomieszczenia,a tego chcę uniknąć.

Chętnie bym wkleił rzut parteru,ale nie za zbytnio to ogarniam.

Pozdrawiam

Attachments

• Parter-aranżacja-page-001.jpg
    Parter-aranżacja-page-001.jpg
    124,1 KB · Wyś: 99

zochu91

Klub HDTV.com.pl
VIP
Trochę szkoda marnować potencjału porządnego BD i Amplitunera na plastikowy zestaw satelitarny w cenie przyzwoitego pełnowymiarowego 5.1 (6K zł)
Przemyśl jeszcze, czy na pewno nie chcesz pójść w duże kolumny, różnica może być całkiem spora.
Jeśli jednak zależy Ci koniecznie na satelitach to rozważ Bose Acoustimass. Mieści się w przedziale, a dźwięk wydobywający się z tego zestawu może się podobać :)

Rodman1

New member
Trochę szkoda marnować potencjału porządnego BD i Amplitunera na plastikowy zestaw satelitarny w cenie przyzwoitego pełnowymiarowego 5.1 (6K zł)
Przemyśl jeszcze, czy na pewno nie chcesz pójść w duże kolumny, różnica może być całkiem spora.
Jeśli jednak zależy Ci koniecznie na satelitach to rozważ Bose Acoustimass. Mieści się w przedziale, a dźwięk wydobywający się z tego zestawu może się podobać :)

Może kiedyś,jak będe robił remont domu to za kilka lat zmienię,na dzień dzisiejszy bardzo zależy mi na kadym centymetrze,a nie na super graniu. Myślę,że wybierając jedną z opcji i tak będę zadowolony,biorąc pod uwagę,że ostatnie kilka lat grały u mnie tylko głośniki w starej plazmie LG.

Bose z tego co sie oreintowałem to potrzebuje własne kable,złączki i zaciski,więc ten temat na typ etapie zupełnie odpada.

zochu91

Klub HDTV.com.pl
VIP
Bose z tego co sie oreintowałem to potrzebuje własne kable,złączki i zaciski,więc ten temat na typ etapie zupełnie odpada.
Wyjścia dla głośników satelitarnych są realizowane wtyczkami RCA, zatem wystarczy na zwykłe przewody głośnikowe do satelit założyć RCA :)

Ostatnia edycja:
Do góry