Kino domowe 7.1

mik_ed

New member
Mam w posiadaniu telewizor z wyjściem Toslink oraz głośniki Creative Inspire T7900 (subwoofer, 7 satelitek, 3x 3.5mm jack).

Chciałbym jakoś podłączyć te głośniki do telewizora, ale to nie jest zbytnio możliwe. Wyjścia audio mam jeszcze takie:
- 1x 3.5mm jack
- 2x RCA (cinch)

Nie da rady podłączyć 3 jacków do tego telewizora, więc muszę zwrócić się do Toslinka.

Do telewizora podłączone są następujące urządzenia:
- dekoder satelitarny (wyjścia audio: RCA/cinch, SCART)
- odtwarzacz DVD (wyjścia HD audio: coax, HDMI)

Chciałbym odprowadzić dźwięk z obu źródeł do głośników które posiadam (z DVD mogę odprowadzić przez HDMI, ale nie z satelity, muszę zastosować wspólne wyjście w telewizorze - Toslink). Słyszałem że Toslink nie obsługuje 7.1, ale na subwooferze jest opcja upmixu z 5.1 i 6.1 do 7.1. To znaczy, że źródło nie musi być 7.1, ono zostanie zupmixowane do 7.1.

Drodzy forumowicze, co jest mi potrzebne do odprowadzenia tych źródeł poprzez Toslink do głośników na jack'i?

Bardzo proszę o waszą pomoc i pozdrawiam serdecznie.
mik_ed

PopaY

New member
Bez reklam
Zapomnij. To są głosniki komputerowe więc nawet gdybyś uzyskał w jakiś sposób dźwięk 7.1 to tylko emulowany. Jeśli byś chciał uzyskać jakikolwiek dźwięk na tych głosnikach z telewizora to jest od tego łącze słuchawkowe.

bubu54142

New member
Nie wiem jaki masz telewizor ale skoro ma wyjście Toslink to na pewno ma wbudowany tuner telewizji naziemnej.Jeżeli odbierasz cyfrowe programy z tego tunera to możesz to gniazdo wykorzystać ale nie z tymi głośnikami.Chyba że jest jakaś przejściówka z Toslinka na analog.W każdym innym przypadku to wyjście nie przyda się. Nie będzie obsługiwać ani satelitki ani dvd.

mik_ed

New member
@Popay
Nie chodzi mi o prawdziwe 7.1. Sprawa wygląda tak:

Miałem w tym telewizorze zestaw stereo na jack'a, ale sie zepsuł. Nie korzystam z zestawu 7.1 na komputerze, bo muszę zmieniać czasem na słuchawki, a przy grzebaniu w jack'ach przy karcie dźwiękowej powoduję reset komputera (wogóle mój komputer jest wrażliwy na punkcie "hot-plug"owania). System na moim komputerze ładuje sie wolniej niż prace w kierunku realizacji Euro 2012 w Polsce, więc całkowicie przestałem używać głośników.

A czy nie da rady podłączyć jakiegoś amplitunera? Podobno sie da. Chciałbym wiedzieć czego potrzebuje taki amplituner.

@bubu
> przejściówka Toslink analog
Próbowałem rok temu czegoś takiego. To nie działa i nie ma prawa działać. Sygnał w Toslinku jest cyfrowy (i optyczny), a sygnał w jack'u jest analogowy (elektroniczny).
> telewizor, tunery, takie tam
Telewizor: Samsung LE32R87BD
Wejścia:
  • 2x HDMI
  • 1x HDMI + 2x RCA (imitacja DVI-D + jack)
  • 1x D-Sub 15 + 1x jack
  • 2x SCART
  • 1x S-Video
  • 1x Composite (współdzieli źródło audio z S-Video, źródło audio 2x RCA)
  • 1x Component (YPbPr) + 2x RCA
  • 1x FM LEAD (antena, nie testowałem z cyfrową telewizją)
Wyjścia:
  • 1x Toslink
  • 1x 3.5mm jack
  • 2x RCA
Chciałbym aby dźwięk ze źródła był przekierowany do głośników za pośrednictwem Toslinka.

Ostatnia edycja:

bubu54142

New member
Amplituner rozwiązał by Twój problem.Musi mieć wyjście cyfrowe.Tam podłączysz zestaw Creativa.Ale takie rozwiązanie jest dość drogie.Lepszym wyjściem będzie kompletne kino domowe.Tak jak pisałem wcześniej nie wykorzystasz wyjścia cyfrowego w tv.

darkmajin

Member
Bez reklam
mój komputer jest wrażliwy na punkcie "hot-plug"owania

podlaczanie jacka do karty muzycznej napewno nie jest hotplugowaniem :) rozkrec kompa przeczysc karte na pewno cos sie odlutowalo ..

A czy nie da rady podłączyć jakiegoś amplitunera? Podobno sie da.

da sie jak napisal poprzednik tylko pytanie jest po co .. jezeli juz bys mial amplituner to glosniki moglbyc podlaczyc bezposrednio do niego

@bubu
> przejściówka Toslink analog
Próbowałem rok temu czegoś takiego. To nie działa i nie ma prawa działać.

przejsciowka moze i nie ale DAC przerobi ci sygnal na stereo a puzniej ze stereo na to 7.1 jak bys sie naprawde uparł :) niektore dvd maja wbudowane DAC'e doprowadzasz jakiegos spdif a mozesz skorzystac z wyjsc analogowych

Ostatnia edycja:

mik_ed

New member
darkmajin napisał:
podlaczanie jacka do karty muzycznej napewno nie jest hotplugowaniem :) rozkrec kompa przeczysc karte na pewno cos sie odlutowalo ..
Niestety nie mam najmniejszego zamiaru tego robić, za często muszę coś przepinać żeby komputer działał dłużej niż 2 dni.

darkmajin napisał:
da sie jak napisal poprzednik tylko pytanie jest po co .. jezeli juz bys mial amplituner to glosniki moglbyc podlaczyc bezposrednio do niego
Orientuje się pan, jaki amplituner spełniłby w moim przypadku swoje zadanie? Jeśli pan może, proszę mi podać jakiś przykładowy amplituner, wystarczy mi tylko wiedzieć czego potrzebuję w dowolnym amplitunerze do rozwiązania mojego problemu. Wiem że musi być wejście Toslink, ale gorzej z wyjściami...

darkmajin napisał:
przejsciowka moze i nie ale DAC przerobi ci sygnal na stereo a puzniej ze stereo na to 7.1 jak bys sie naprawde uparł :) niektore dvd maja wbudowane DAC'e doprowadzasz jakiegos spdif a mozesz skorzystac z wyjsc analogowych
Nie przejdzie, konwertery "Toslink -> analog" niedość że są drogie (~30 funtów), to wymagają prądu (a ten drożeje...) i nie konwertuje do multikanału, tylko do stereo. Mam pewne płyty DVD które mają ścieżki dźw. 5.1, więc nie chcę tracić tych dodatkowych kanałów. Jak ma być kino domowe, to chciałbym żeby było chociaż porządne ;)

mik_ed

New member
darkmajin napisał:
prosze sie opanowac i nie Panowac mi :)
Zrozumiano.

darkmajin napisał:
ampli z hdmi i wyjsciami analogowymi .. puzniej kabelki RCA>mini-JACK do suba
Zależałoby mi na tym, by głośniki podłączyć do suba a potem sub do amplitunera.

darkmajin napisał:
a to dvd niema wyjsc analogowych ?
Wyjścia w DVD:
  • 1x HDMI
  • 1x SCART
  • 1x Composite
  • 1x Component (YPbPr)
  • 2x RCA
  • 1x Coax

darkmajin

Member
Bez reklam
zgubilem sie gdzies w temacie..

ale ..

1. kup przejsciowke miniJack > RCA i podlacz zielone a od strony RCA podlacz do AUDIO OUT w tv
2. dvd podlacz z tv hdmi
3. jak masz w tv audio out zajete to podlacz do RCA w dvd

bedzie tylko stereo z upmixem nic innego chyba sie nie da w tej sprawie zrobic ..

wlasnie dlatego to nazywaja glosniki komputerowe :)

Do góry