Kino domowe 7.1.4 w projektowanym garażu

Kwazimodo

New member
Witam wszystkich po bardzo długiej przerwie.
Planuje zrobić kino domowe, głównie do filmów, w garażu jak na zamieszczonej grafice.
Zaznaczyłem orientacyjne miejsca głośników, projektora, kanapy, amplitunera.
kino-domowe.png

I teraz najważniejsza część postu. Czy takie rozmieszczenie głośników zda egzamin? Tylne i boczne znajdą się na wysokości uszu. Chcę też zamontować 2 lub 4 głośniki sufitowe Dolby Atmos (raczej 4). Jak teraz zaplanować okablowanie do takiego systemu. Całość chcę spiąć przewodami Melodika Black & White. Jakiej grubości przewody zastosować do poszczególnych głośników? Niestety nie będę mógł ich w przyszłości wymienić bo część z nich będzie pod wylewką.
Nie mam jeszcze typów projektora, amplitunera i głośników bo tych będę szukał za około 2 lata.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
To poważne założenia , szczególnie że budowa za dwa lata , wiec może sie jeszcze wiele zdarzyć, szczególnie jeśli nowy sprzęt będzie grał w systemie Wisa.

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Nie wiem, co to za pomieszczenie w lewym górnym rogu, ale jeśliby się dało to ja je bym zwęził, a wydłużył. Jeśli potrzebne.
Wzorzec Dolby dla Twojego układu. Staraj się jak najbardziej zbliżyć się do niego.

Ostatnia edycja:

Kwazimodo

New member
Pomieszcenia nie mogę już zmienić a to male w lewym górnym rogu to spiżarki z wejściem od kuchni.
Największy problem mam z tym aby głośniki byly za miejscem odsłuchu. Mogą być na równi ale nie będą za. Czy dużo na tym stracę? Aktualnie korzystam z zestawu 5.0 i tylne głośniki mam również prostopadle do odsluchu.
Czy to pomieszczenie (5x4,5) nie będzie za małe do systemu 7.1.4?
Stawiam na przewodowe rozwiązania. Nie planuje az tylu gniazdek pod sufitem dla systemu Wisa :)

DrWredman

Active member
Ja bym poszukał innego miejsca na spiżarkę :D
Mówię poważnie.
Jeśli Ty i rodzina lubicie kino, to wyprawa po słoik ogórków w inną część domu nie będzie problemem.

Jeśli spiżarka musi zostać, to też tragedii nie będzie.

Przewody 1,5 - 2,5 mm wystarczą. Na frontowe zostaw sobie otwartą drogę, bo jeśli będziesz gonił, króliczka, to będziesz je kilkukrotnie wymieniał. Oczywiście możesz je schować, ale z możliwością wymiany.

Ja mam 1,5 mm Klotza do surroundów i nie narzekam. Warto przeciągnąć w peszlach, bo nigdy nie wiadomo, czy coś się nie wydarzy.

Na etapie budowy możesz zaplanować wszystko.

Momo707

New member
Czemu mój wpis został usunięty? Płaciłem firmę z której usług sam korzystałem i dlatego ja polecam jeżeli chodzi o kalibracje, projekty sal kinowych i dobór sprzętu czyli cinemapro.pl . Nie rozumiem gdzie jest problem i czemu kogoś pupa boli jak poleca się coś/kogoś kto sprawdza się w tym co robi a robi to wzorowo . Media Markt czy Media Expert można linki wklejać ale inne formy nie ???

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Zgadzam się z @DrWredman'em.
Istotne, czy to budynek już zamieszkały, czy też w budowie.
Tak, czy inaczej, (dedykowana salka?) ja poszedłbym na całość, mając taką możliwość.
A w obecnej sytuacji, lepiej zrobić dopracowane 5.1, niż byle jakie 7.1. To tylko moje zdanie i nie musisz się z nim zgadzać. Na chwilę obecną, nie widzę tam tylnych głośników. No chyba, że możesz odsunąć kanapę do przodu. ;-)

Do góry