Kino domowe 5.1 do 6500zł

Mirek2407

Member
Witam,

Zakładam ten temat ponieważ chciałbym zakupić zestaw kina domowego w cenie do ok 6500zl za amplituner + kolumny 5.1. Poprzednim razem, gdy tu prosiłem o pomoc nie udało mi się odsprzedać aktualnie wtedy użytkowanego zestawu i sprawa nie doszła do skutku.

O ile w sprawie amplitunera jestem prawie zdecydowany na Onkyo tx nr686 (aktualnie w dobrej cenie) to mam dylemat z kolumnami,
z racji braku możliwości odsunięcia od ściany(na więcej niż ok 15cm) tyłu kolumn zależy mi aby bass-reflex był z przodu.
Słucham różnej muzyki lobię przyjemny i mocny bas oraz detaliczną gorę, przeznaczenie 50% muzyka i 50% kino.
Nie mam ani miejsca ani finansów aby kupić wzmacniacz do muzyki a amplituner do kina więc muszę jakoś iść na kompromis w kwestii jakości,
liczę, że bardziej obeznani z tematem forumowicze pomogą mi podjęciu decyzji co do mojego zakupu.
Zestaw ma grać w 18m2, pokój prostokąt 4x4,5m.
Przeglądając forum oraz internet znalazłem kilka kolumn, niemniej nie wiem jak one grają i czy bedą dobrze grały z Onkyo TX NR 686:
Pylon Audio Pearl 27
STX Quant 300

Oraz trochę ponad zakładany budżet ale jeśli byłaby jakaś duża różnica w jakości na plus to może warto dozbierać:
Dali Zensor 7
Melodika BL 40 MK3
Tonsil Maestro III

Do tego jakiś subwoofer, który pasowałby do reszty.

Ataszek

Active member
Bez reklam
Jeśli sam nie posłuchasz to nikt Ci nie doradzi co Ci najbardziej będzie odpowiadało.
Jeśli jesteś zdecydowany na ampli 686 to go kup i jedź z nim na odsłuch kilku zestawów i sam się przekonasz - to najlepsza droga do zakupu.

jędrzejj 1957

Active member
Bez reklam
Odsłuch to podstawa , a od siebie mogę polecić Melodika BL 40 MK3 z Onkyo. Sam wprawdzie posiadam wzmacniacz Onkyo A 9150 i Melodika BL30 MK3 ale przed zakupem przesłuchałem właśnie Ampli Onkyo z BL40 i jak dla mnie grało dość dobrze . Zdecydowałem się jednak na wzmaka i mniejsze Melodiki z powodu mojego 15 metrowego pokoiku.

Mirek2407

Member
Zupełnie mi nie znane kolumny ciężko o jakieś opinie a z odsłuchem to już zapewne kiepska sprawa także bałbym się w ciemno je zakupić. Nie mniej dzięki za propozycje.

jędrzejj 1957

Active member
Bez reklam
@Mirek2407 właśnie na te ; maluchy ; się zdecydowałem ponieważ jak dla mnie z basem jest ok na tych 15 m2. a BL 40 MK były już ; zbyt mocne ; Przed nimi miałem Polk Audio TSx440 i było mało konfortowo ponieważ niskie tony przy trochę podkręconej głośności zaczynały dudnić i dlatego zdecydowałem się na mniejsze BL MK3. Wart też zwrócić uwagę na Polki jeżeli chcesz dużo basu w pomieszczeniu..

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
A może chcesz naprawdę super soundbar gdzie szczęki szukasz przez godzinę, ale musiałbyś dozbierać. Zapewniam że warto !

Mirek2407

Member
Z racji tego ze w ok 50% potrzebuje zestawu do muzyki soundbaru nie biorę pod uwagę. Chciałbym jakiś porad odnośnie kolumn 5.1 do tego Onkyo chyba że lepszy byłby od niego np. Denon 2500H.

Mirek2407

Member
Byłem w dniu dzisiejszym na odsłuchu Pylon Audio Pearl 27 i Melodika BL 40 grało to z Onkyo TX NR 686 i muszę powiedzieć, że jak dla mnie był to porównywalny dźwięk z tym, że bas ciut lepiej wypadał w wykonaniu Melodik i jakby mnie bardziej urzekły a koledze znów bardziej wysokie tony leżały w Pearl 27. Także pozostaje kwestia suba do tego zestawu, co byście polecili?

bl4ck

Active member
Bez reklam
Jeśli zamierzasz kupić amplituner onkyo to muzykę słuchasz głównie w 2 trybach pure audio lub stereo, w pure audio grają tylko głośniki frontowe bez kalibracji natomiast w trybie stereo grają głośnik frontowe i sub ponieważ standardowe ustawienia zwrotnicy dla kina domowego to 80hz i w tym układzie wszystko co powyżej 80hz będą grać fronty a poniżej sub dlatego fronty dużo basem się nie nagrają :) co prawda można ustawić fronty na full band wtedy grają pełnym pasmem ale jednocześnie tez kradną cały bas z sub, nie polecam takiego ustawienia, kalibracja w trybie stereo może być włączona lub wyłączona dla samych frontów. Ja kiedyś słuchałem na trybie pure audio ale gdy zacząłem wymieniać a to amplituner na rz810 a to kable zasilające, głośnikowe, listwy to basu doszło tak dużo a że siedzę na kanapie pod ścianą to jest on też dodatkowo podbity przestało to być przyjemne dla mojej głowy! DLATEGO teraz słucham w trybie stereo z włączoną kalibracją dodaje ona fajnego efektu podnosi\centruje wyżej wysokie tony, dźwięk staje się przestrzenny ja to nazywam magiczny a kalibracja sub pozwala trzymać bas w ryzach.

Miej te rzeczy na uwodzę czyli możliwe ustawienia i akustykę pomieszczenia, dlatego szukając sub pomyśl może o konstrukcji zamkniętej które lepiej radzą sobie z muzyką a do tego są szybkie.

Mirek2407

Member
Polecono mi do zestawu Melodika BL 40 MK 3 5.0 subwoofer Magnat Quantum Sub 7230A w bardzo dobrej cenie, czy ktoś słuchał w/w suba albo chociaż znalazł jakieś testy/opinie o nim? Bardzo ciężko znaleźć jakieś info o nim w sieci.

Mirek2407

Member
Wiem, że mało popularny tyle, że jeśli jest dobry to bym go używał lata z tym zestawem, który planuje zakupić a mogę go mieć w cenie Klipsch R-100SW i dlatego zastanawiam się który wybrać z nich.

Mirek2407

Member
Sprzęt zakupiony stoi już w domu, dźwięk jak dla mnie bardzo dobry, chociaż amplituner onkyo 686 gra jakby ciszej niż mój poprzedni stary onkyo tx sr 504. Kolumny Melodika bl 40 mk3 do 18 m2 w zupełności wystarczające pod względem mocy. Dzięki wszystkim za pomoc.

Do góry