Kino domowe - 20m2 około 10 tys

krzysiek-s

New member
Witam!
Jestem na etapie remontu bliźniaka tzn. powoli zmierzamy do końca. Projektantka przedstawiła koncepcję zagospodarowania dolnej części domku. Wszystko jest ok, mam miejsce na małe kino domowe około 20 m2 wraz z telewizorem 65 cali ale jest jeden problem. Telewizor będzie wisiał na kominie, a pod spodem szafka pod sprzęt. Mogę tylko postawić małe kolumny podstawkowe by nie zakłócać komunikacji. Z tyłu za kanapą też kolumny mniejsze na stojaku. Potrzebuję dobrego kina, ale zwłaszcza w miarę jak za te pieniądze stereo. Muzyki słucham sporo z serwera Synology w jakości flac, sporo w jakości 24. Czytając opinie moje typy padły na amplituner Marantz SR5013 lub Marantz SR6013 do tego kolumny Klipsch RP tylko nie mam pojęcia czy to zagra dobrze w stereo.
Jeszcze jedna sprawa , sugerowałem się tym amplitunerem bo z tego co wyczytałem posiada Zone2 z możliwością regulacji tonów wysokich i niskich. Posiadam Pioneer SC-LX75 i nie mogę w strefie drugiej regulować dźwięku, może coś żle robię? Potrzebuję drugiej strefy do drugiej części pomieszczenia. W suficie podwieszanym zainstalowałem własnej roboty pudła drewniane i mam zamiar kupić dobre głośnik w stylu MAGNAT INTERIOR Quantum lub MELODIKA BLI8.
Posiada także funkcję bluetooth, dodatkowo żonka będzie mogła słuchać swoje muzyki z telefonu.

Pozdrawiam

krzysiek-s

New member
Witam!
Nie mogę chyba jeszcze dodawać pilików ale może tak:

eac3cfaf8343790f

https://www.fotosik.pl/zdjecie/eac3cfaf8343790f

werf

Active member
Bez reklam
Lekko nieustawne pomieszczenie pod kino. Ja raczej szedłbym w stronę czegoś w stylu Bose,Focal Dome itd. Tyle tylko, że centralny do zabudowy typu in wall.

buldoggg

Member
Bez reklam
Myślę o takiej opcji, z przodu jak i z tyłu Klipsch Reference RP-600M, do tego centralny Klipsch Reference RP-600C i i do tego z przodu po prawej może uda mi się zainstalować po prawej stronie Klipsch SW głośnik subwoofer jakiś z tych mniejszych :)

coś takiego:
https://www.fotosik.pl/zdjecie/cc58b04942cba072
https://www.fotosik.pl/zdjecie/381a11d2d32c1652

kto zrobił taki rendering pokoju dla ciebie ? bo naprawdę fajnie to wyszło,tylko światła nie do końca są dobrze wypalone,jak również parę innych błędów świetlnych(o których nie będę pisał) robiłeś to w UNITY/AUTODESK MAYA mam racje ?

generalnie fajnie wyszło,jeżeli robiłeś modele modele własnoręcznie

Ostatnia edycja:

krzysiek-s

New member
Witam!
Głośniki rysowałem rysikiem na szybkiego w telefonie na zdjęciach of projektantki :)
Są one jeszcze w fazie rozwoju jeśli chodzi o kolorystykę, oświetlenie itd. żonka dogrywa to z projektantką. Ja mam właśnie tylko problem z umieszczeniem zestawu audio. Małe monitorki powciskam, tylko chodzi mi głownie o zestawienie tych Klipsch z amplitunerem Marantz, czy to zagra dobrze w stereo. Może do tych kolumn szukać z innej firmy Denon, Onkyo?
Zależy mi na na dobrym stereo obok kina oczywiście.

krzysiek-s

New member
Po przeczytaniu kilku opinie chyba pójdę w stronę inną. Kolumny podstawowe Dali Sensor 3 z przodu jak i z tylu , do tego oczywiscie centralny i soobwofer. Amplituner chyba Denon, lub Marantz. Proszę o pomoc czy to zagra dobrze w kinie, ale zwłaszcza w stereo. Pomieszczenie około 25m2

krzysiek-s

New member
I jest to bardzo dobre połączenie co nie znaczy że w innej konfiguracji to nie zagra.
W KD bardzo dobrze a stereo to co kto lubi.

To będę szedł w stronę Onkyo bo widzę że na forum sporo ludzi sobie chwali, ale mam kilka pytan:
1.czy pchać się w nowy model 830 przy moim kąciku około 25 m2, potrzebuje dobre kino jak i stereo przy opcji 5.1
2.niższe modele też posiadają Bluetooth oraz możliwości korzystania z Nas
3. Głośniki z seri Reference Klipsch podstawkowe ale z nowej serii czy te wcześniejsze, czytam różne opinie o nowych

Do góry