Kino domowe 10-15k (niewielkie rozmiary glosnikow)

nawet

New member
Witam,
potrzebuję pomocy odnośnie wyboru kina domowego.

Ustawienie pomieszczenia:

Kod:
pixhost.org/show/1376/8939799_audio.jpg
na czerwono telewizor oraz tylne głośniki. Pozostałe głośniki bez udziwnień.

Zastosowanie: 50% filmy, 30% muzyka, 20% PS3

Budżet: ok. 10-13k.

Bardzo dla mnie istotne, aby zestaw był niewielkich rozmiarów. Głośniki przednie mają wisieć przy telewizorze, tylne podwieszone pod sufitem. Ideałem (rozmiarów!) jest Bose LifStyle 35. Właśnie czegoś podobnego poszukuję. Dziś udało mi się je dziś usłyszeć w Galerii Mokotów, lecz za ta cenę (15k) absolutnie nie przekonują.

Rozmiarowo również pasują NHT Vereve VI, marka jednak całkowicie mi nieznana.

Proszę o pomoc.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
niestety nie mogę otworzyć tego linku.
Napisz proszę jakie są warunki w mieszkaniu ?
Czy kolor ma znaczenie ?
Na jakiej wysokości chcesz wieszać głośniki ?

nawet

New member
niestety nie mogę otworzyć tego linku.
kopiuj / wklej w przeglądarce nie pomaga? spróbuj proszę wstawić przed podanym linkiem
Kod:
http: // www
bez spacji oczywiście

Napisz proszę jakie są warunki w mieszkaniu ?
o jakie konkretnie warunki chodzi?

Czy kolor ma znaczenie ?
dość mocne, głośniki mają wisieć obok telewizora, który wkomponowany jest w pas ściany o kolorze czarnym. Głośniki (przynajmniej przednie i centralny) w tym kolorze mile widziane.

Na jakiej wysokości chcesz wieszać głośniki ?
przednie na około 150 cm. Tylne pod sufitem.

czarny2807

Well-known member
Bez reklam
Wydasz dużo kasy i wszystko zepsujesz ustawieniem. Przednie na wysokości 150cm to za wysoko i to dużo za wysoko. Tylne pod sufitem jeszcze gorzej. Tutaj żadne rady nie pomogą dopóki nie zdecydujesz się na inne (poprawne ustawienie). A masz ku temu odpowiednie warunki.

Ostatnia edycja:

redlum

New member
Bez reklam
Ta kwota to na amplituner + glosniki czy na same glosniki?

Jak to piersze to mozesz przyjrzec sie Kef 3005 SE + np Onkyo 709

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk

nawet

New member
czarny2807 napisał:
Wydasz dużo kasy i wszystko zepsujesz ustawieniem

Masz racje, jestem laikiem i sugerowałem się opinią projektantów.
Zgodnie ze sztuką: przednie głośniki na wysokości i blisko telewizora. Telewizor na wysokości wzroku podczas oglądania, więc ok. 1m. Głośniki tylne szeroko, w narożnikach pokoju, na wysokości uszu. Głośnik centralny pod telewizorem. Subwoofer gdzieś z boku, nie przysłonięty. Czy tak jest OK?

redlum napisał:
Ta kwota to na amplituner + glosniki czy na same glosniki?
Kwota przeznaczona na głośniki. Jak również zmieści się ampli, nie obrażę się :)

Właściwie to wydaje mi się, że (wizualnie) znalazłem coś, co mnie zadowoli. Jest to zestaw KEF T305. Jest on większy niż początkowo planowałem, lecz mimo wszystko ciągle akceptowalny.

Pozostaje kwestia odsłuchu. W Warszawie są oficjalnie przedstawicielstwa, więc mam nadzieje że nie będzie z tym problemu.
Niestety nie ma zbyt wielu opinii użytkowników tego zestawu, czy ktoś miał doświadczenie w dłuższym użytkowaniu tego sprzętu?

pozdrawiam

redlum

New member
Bez reklam
Przyznam, że te T305 bardzo dobrze prezentują się na ścianie. Tylko czy płaskość tych głośników nie przeniesie się na płaskość dźwięku?

nawet

New member
testy tego nie potwierdzają:

Kod:
soundandvisionmag.com/article/review-kef-t305-speaker-system
znajduje sie również wzmianka, że mocna muzyka nie jest silną stroną tych głośników. Nie specjalnie mnie to martwi, ponieważ w większej ilości muzyka będzie słuchana w innym pomieszczeniu, do której również muszę znaleźć odpowiedni głośniki stereo. Ale to jest inny, bardziej skomplikowany temat. Zacznę go podjęciu decyzji odnośnie kina domowego.

pozdrawiam

Ostatnia edycja:

czarny2807

Well-known member
Bez reklam
Fronty stawiasz (lub wieszasz) po bokach telewizora. Na takiej wysokości aby głośnik wysokotonowy był jak najbliżej wysokości Twego ucha. Najlepiej jeśli głośniki te stoją niesymetrycznie do ścian bocznych np. lewy 1,5 od ściany a prawy 0,5m od ściany. Centralny najlepiej pod TV. Tylne głośniki nie wyżej niż 60cm ponad wysokością ucha. Można je również ustawić z boku słuchacza. Sub ogólnie może stać wszędzie ale też w różnych miejscach może różny dźwięk płynąć. Ogólnie najgorzej jest w rogach i blisko ściany. Bas jest tam co prawda mocniejszy ale mniej dokładny. Z subem najlepiej pokombinować. Nie potrzeba dużo czasu. Latasz z subem po pokoju i wychwytujesz gdzie dźwięk jest najmilszy dla Twego ucha.

P.S. - przy tej kwocie poszedłbym w większe kolumny. Mozna już tutaj kupić coś na prawdę dobrego. I pewnie wizualnie tez pokój zyskałby na wyglądzie.

nawet

New member
Dziś, podczas próby umówienia się na osłuch KEF'a, sprzedawca niezbyt chętnie reagował na taką możliwość. Nie ma głośników na stanie, jadą z Niemiec - czas oczekiwania ~ 1 miesiąc. Po opisaniu sytuacji, zaproponował mi podobno coś, z czego miałbym być zadowolony, czyli zestaw DELI Fazon. Dla mnie mnie marka o tyle znana, że obiło mi się o uszy że coś takiego istnieje. Żadnych kontaktów jednak nie miałem z tymi produktami. Czy propozycja sprzedawcy faktycznie jest godna rozważenia, czy kierowana jest raczej chęcią sprzedaży przez handlowca? Czy mógłby ktoś uświadomić mnie odnośnie jakości tego zestawu? Porównania go do KEF'a T305 a może nawet do Bose LifeStyle 35? Zestaw miałby grać z Yamaha RX-V771 i telewizorem Panasonic TX-P55VT30. Z góry dziękuję.

Do góry