Kino do 4-4,5tys

rafalheba

New member
Witam

Mam nadzieję, że pomożecie mi coś wybrać w tym przedziale cenowym, który i tak wzrósł prawie dwukrotnie... (początkowo było 2,5 tys, później 3,5... tak to bywa)
Zastanawiałem się nad Jamo S 608 HCS 3 + Jamo Sub 300
ewentualnie
JBL Northridge Cine Pack 5.1
plus jakiś amplituner do tego, który to dobrze "obsłuży"
Jakie kable do tego polecacie, bo w zestawie pewnie nie ma??
Będą grać muzyka/filmy 60/40
Muzyka: dance, trance, hip-hop, jazz

Co do Blue-Ray to się chyba nie zmieszczę już w cenie...

Ostatnia edycja:

Monkin

New member
Bez reklam
Kolego w sprzęcie budżetowym nie ma sensu się pchać w kable, które kosztują nawet po kilka stówek lub i więcej za metr. Przerabiałem różne markowe wynalazki i sprzedałem w diabły, bo różnicy w dźwięku w budżetowej klasie sprzętu i tak nie usłyszałem, ani moi kumple, którzy byli u mnie na odsłuchach.
Za to w tzw. "ślepych testach" ubaw mieliśmy po pachy, gdy okazało się, że syn pozamieniał nam vandenhule na zwykłe miedziaki. Skończyłem zatem na porządnych kablach miedziakach o przekroju 2.5 mm kw. w dobrym oplocie , które kosztują kilka złotych za metr. Kasę sobie zostaw na resztę klocków.

Monkin

New member
Bez reklam
Po co ci linki? Idziesz do sklepu elektrycznego lub zwykłego "nie dla idiotów" i wybierasz z rolki tyle metrów ile chcesz, tylko w porządnym oplocie i przekrój minimum 2.5 mm kw.
P.S. I jeszcze jedno - nie daj sobie wcisnąć kitu, że potrzebujesz kabli na miedzi beztlenowej, co to niby da ci "więcej prądu w kolumny". Zwykłe dobre miedziaki wystarczą.

Ostatnia edycja:

rafalheba

New member
Dzięki kolego
A jakiś ampli do tego ??
Pioneer, Denon, HK ??

JBL chyba odpada, bo z Subem kosztuje ok 3500zł

Ostatnia edycja:

Monkin

New member
Bez reklam
Oprócz jazzu nie słucham twojej muzyki, więc w ampli i kolumnach ci nie pomogę. Ja gram na denonie z paradigmami, a źródłem jest stary player cd sony xa2es.
Najlepiej idź gdzieś na odsłuchy i sam oceń jakość muzyki, którą lubisz na co dzień słuchać.

diuczysko

New member
Bez reklam
Po co ci linki? Idziesz do sklepu elektrycznego lub zwykłego "nie dla idiotów" i wybierasz z rolki tyle metrów ile chcesz, tylko w porządnym oplocie i przekrój minimum 2.5 mm kw.
P.S. I jeszcze jedno - nie daj sobie wcisnąć kitu, że potrzebujesz kabli na miedzi beztlenowej, co to niby da ci "więcej prądu w kolumny". Zwykłe dobre miedziaki wystarczą.

Dokładnie tak jak kolega mówi, chociaż lepiej wziąć z miedzi beztlenowej, nie będą się utleniać co jednak wpływa na rezystancję kabla (większe straty).

rafalheba

New member
W sumie jazzu nie słuchałem do tej pory, ale kupiłem żonie płytę i pewnie będę zmuszony trochę tego rodzaju muzyki zaczerpnąć :)
Chyb a się wybiorę na odsłuch...

Monkin

New member
Bez reklam
Dokładnie tak jak kolega mówi, chociaż lepiej wziąć z miedzi beztlenowej, nie będą się utleniać co jednak wpływa na rezystancję kabla (większe straty).
To prawda, miedź beztlenowa posiada teoretycznie ciut mniejszą rezystancję, ale zanim kabel zacznie się utleniać, to Rafalheba prędzej dziadkiem zostanie niż usłyszy różnicę w brzmieniu. Najlepiej niech sobie kupi jednego miedziaka zwykłego, drugiego beztlenowego i podłączy do kolumn, a potem pozamienia kable za kilka lat. Zapewniam, ze nawet Penderecki nie usłyszy różnicy.:grin:
To tak jak z dywagacją kable do kolumn w postaci : druta, lica czy taśmy ? Różnice efektywnosci na 10 metrach długości kabla 2.5mm kw. nie przekraczają 0,0ileśtamsetnych dB. Kto to usłyszy?:grin:

Ostatnia edycja:

armi

New member
Bez reklam
był tu kiedyś taki gostek co do Jamo 606 kupił kable za 800 pln :)

można i tak :)

a poważnie to miedziane 2.5 -4mm na fronty
1.5-2.5 na reszte i będzie git

jeśli chcesz się wyrobić w budżecie to zostają Ci Jamo 606/608 i QQ6000
cała 'reszta' proponowana na formum to ok 2k więcej niestety
pamiętaj że jeśli chcesz mieć frajdę w kinie to bez suba się nie obejdzie

co do ampli - ja preferuje H/K ale co osoba to inne preferencje i upodobania

H/K avr 2..
Onkyo 608/609
Denon 19..
Pionek 920/921 lub 1020/2021

Monkin

New member
Bez reklam
Się nie śmiej, ja równiez straciłem spooooooroooo kasy, zanim "organoleptycznie" przekonałem się na własnych uszach, że w budżetowej klasie wtapiam, ulegając chorobie w wyższych kręgach koneserów zwanej audiofilią. Co prawda jakbym miał klocki warte po kilkadziesiąt tysięcy zł sztuka, to dla efektu placebo też bym se dokupił kable po kilka tysiecy za metr. To by dobrze się komponowało w całości wydatków, bo moje ucho i tak miałoby chyba problemy z wychwyceniem różnicy cena/efekt. :mrgreen:

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Monkin

New member
Bez reklam
W dobrych specjalistycznych sklepach ze sprzętem ustawią ci co tylko chcesz. Nawet za kaucją wypożyczą sprzęt do domu. W jakimś tam sensie jest to miarodajne, ale potem różnice mogą być spore w zależności od wielkości twojego pokoju, w którym ma stać sprzęt i jego akustyki.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

radeqs

New member
To prawda, miedź beztlenowa posiada teoretycznie ciut mniejszą rezystancję, ale zanim kabel zacznie się utleniać, to Rafalheba prędzej dziadkiem zostanie niż usłyszy różnicę w brzmieniu. Najlepiej niech sobie kupi jednego miedziaka zwykłego, drugiego beztlenowego i podłączy do kolumn, a potem pozamienia kable za kilka lat. Zapewniam, ze nawet Penderecki nie usłyszy różnicy.:grin:
To tak jak z dywagacją kable do kolumn w postaci : druta, lica czy taśmy ? Różnice efektywnosci na 10 metrach długości kabla 2.5mm kw. nie przekraczają 0,0ileśtamsetnych dB. Kto to usłyszy?:grin:
Można kupić kable z miedzi OFC w cenie marketowych aluminiaków pomiędziowywanych: np AQ 625 - na allegro po 6,99 zł/mb.

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Ampli Harman AVR255, Kolumny Northridge 5,1 do tego kable na fronty z miedzi 2x2,5mm2, central i tyły 2x1,5mm2, do suba inny , bo koncentryczny RCA-RCA.

ndo

New member
onkyo 608 i klipsch F2. Zadne harmany co bys teraz zrobil z 255 jak to zacofany model. a Klipsch zjadaja dynamika te JBL w kazdym kinie i muzyce

rafalheba

New member
A do tego jeszcze kable...
Lepiej zagrają Northridge 5.1 od Jamo S 608 HCS 3?
Właśnie, co do kabli, to mogę puścić je w wylewce (jestem na etapie wykańczania mieszkania) i dać gniazdko głośnikowe w ścianie czy puścić je normalnie w listwie pod panelami bez gniazdka?? Takie gniazdko wpływa jakoś na dźwięk?

Do góry