Kilka pytań

NoOne

New member
Witam,
nawet nie wiedziałem że istnieje hdtv.com.pl. Rewelacja!

Ok, no to jedziemy:

Chciałbym kupić nowy telewizor. Plazmy się boje przez niby krótką żywotnośc, odpada odrazu. Czyli LCD. Trochę czytałem artykułów tu i tam ale lepiej się dowiedzieć od rodaków.

- Nie musi być ogromny, na wielkości w sumie to mi za bardzo nie zależy.
- Chciałbym żeby już działał w tej nawyższej rozdzielczości (czyli 1080p?)
- Moje priorytety: 1. jakość obrazu (rozdzielczość); 2. Żywotność; 3. reakcja matrycy (kompletnie nie mam doświadczenia z LCD'kami, chodzi mi o to żeby smugi nie powstawały)
- Najlepiej tanio. Nie najgorszy co jest, raczej coś z dobrą proporcją funkcji do ceny.

Najpierw chciałbym podłączyć TV pod PC (tak, mam karte z HDTV), cieszyć się lepszym obrazem z cyfry no a później się pomyśli nad zaopatrzeniem się w jakieś dekodery czy co tam się używa do HD.

PS. Rzutniki w HD (1080p) to droga zabawa, prawda?
PS2. Aha, do marca chciałbym już mieć (Formuła się znowu zaczyna) także proszę o pilną odpowiedź :wink:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
witam
ad.1 rozdzielczośc 1920 x 1080 - ok.
ale jaka wielkość ekranu?

- Sharp 45 GD1 - 19999 zł
- Samsung 46" - 18999 zł
- Philips 37 9830 = 12999 złskończyły się Full Hd
Możesz sprawdzić Benq ,ale on przypomina Fatamorganę - wszyscy o nim mówię a nikt nie widział .
ad.2 Żywotność - spoko 60.000 godz. - wystarczy !!!!!
ad.3. REakcje matrycy - zależy jakie modele .
Określ cenę i wielkość.
ad.4. co to znaczy tanio ?
ad.5 Rzutniki w HD - w stosunku do Twojej jakości zapotrzebowanej to bardzo mała kwota - od 4000 zł

A do marca - to nie musisz się śpieszyć.
pozdrawiam

Fly

New member
:)

bbielen,
Patrz post NoOne...
w marcu rusza formuła ... a to lepiej oglądać na dużym ekranie :)
z czym się zgadzam i podpisuje..

kiki,
masz jakieś konkretne modele projektorów, które polecasz ?
zakładając, że projektor mam jakies 4 metry od ściany jaki uzyskam rozmiar obrazu ?

z gory dzieki za odp

pzdr,

pmcomp

New member
Pomóżcie przy zakupie tv, PROSZĘ !

Heh,

na dzień dzisiejszy to chyba nic nie akceptuje sygnału 1080p. Bo to, że matryca jest 1920x1080 wcale tego nie oznacza, patrz przykłady Philipsa i BenQ. Nie wiem jak stare Sharp i Samsung -

Janunio ma ale nie mamy z czego zapodac sygnału 1080p (Snazio i Buffalo to max. 1080i a DVDO VP30 pozostaje ciągle w sferze moich marzeń i Mikołaj w tym roku też się nie zlituje :cry: .

No chyba, że z PC-a by się dało ustawić na karcie na taką rozdziałkę (1920x1080) i zrobić zdjęcie przeplotu i ... ciekawe.

Janunio, do tablicy, prosze zrobic taką próbę :D i się pochwalić.

Pozdrawiam

NoOne

New member
PANASONIC TH37 PA 50 czy PHILIPS 37 PF 9946

Dzieki za odpowiedzi (troszke mnie nie bylo).

@kik

Wielkość ekranu jest mi w sumie obojętna. Poprostu nie za mały nie za duży (ze względu na cene). Mam od kilku lat 2x calowego (nie wiem dokładnie) trinitrona i jest ok.

Podejrzewam że te ceny są spowodowane ta rozdzielczością?

Niech ktoś mnie tutaj nakieruje:
Są 3 rozdzielczości LCD tak? 1366x768 (WXGA), 1280x720 (720p) i 1920x1080 (1080p)? WXGA to nie inna technologia czy poprostu tylko inna rozdzielczosc? HDTV to tylko 720p i 1080p?

Te ceny to troszke za duze dla mnie, myslalem tak do 7000 :(

@pmcomp

Ok, to może lepiej 720p :-(

TOmeKK

New member
Sharp 45GD1 weźmie 1080p ale z pominięciem AVC (zewnętrzna skrzynka). Nie wiem jak to pewien angol zrobił, bo nie napisał, ale to jeden z ''do not try it at home''.

Każdy LCD jest progressive, ale hardware/software w starszych nie pozwala na wejście 1080p.

Nowe dvd marantza, nowe panele lg, sony, sharpa, itd... już mają opcję 1080p.

Janunio pojechał na imprezę w góry i go na pewno zasypało.

Pozdr. w 2006!!!

NoOne

New member
Nie no to jest jakaś pomyłka. Im więcej czytam o LCD'kach tym mniej wiem i kompletnie nie moge się zdecydować.

Juz stwierdziłem że za 6000zł najlepszy wybór to Philips 32PF7320 a tu znowu widze że Samsungi lepiej wziąść jak mi zależy na podłączeniu do PC, ale Sharp ma lepszą matryce bo LG jest tani i bardzo dobry. Ale teraz JVC będą nowe i Philipsy obcinają obraz z PC. Ja już nic nie wiem.

Jest jakaś strona z testami LCD'ków? Np. jakieś porównania modeli 32" w zakresie cenowym do 6000zł?

awujotka

New member
Bez reklam
w nr 11 miesięcznika Audio Video był test kilku modeli 32-calowych odbiorników lcd. Warto poczytać ku lekkim oświeceniu...Pozdrawiam

Do góry