Kiepska jakość "300" BR na PS3

Zabuza

New member
Witam

Ostatnio kupiłem sobie TV Samsunga ps51d6900 i mam pod nią podłączone PS3, kablem HDMI oczywiści.
Obraz z płyty dvd np Pacyfik zaskoczyła mnie pozytywnie jakością, wszystko bardzo ładnie wygladało.
Natomiast wczoraj nabyłem dwa filmy bly-ray tj: "300" i "Socker punch" (chyba dobrze napisałem :wink: ) i po włączeniu obu filmów wielkie zniesmaczenie: obraz szczególnie w obszarach łączenia czerni z jasnymi kolorami jest, jakby to określić, zaszumiony,takie ziarnisty. Co dziwne drugi plan sceny tez jest ziarnisty. Myslałem na początku, że może takie "efekty" ma film "300" a wcześnie na zwyklym crt tego nie widziałem. Dlatego w dalszej koleności poszedl Socker punch i okazało sie to samo, widoczna ziarnistość nawet przy oglądaniu z odległości 3 m.
Od filmów blu-ray spodziewałem sie ostrości, pięknych" płynncyh" barw, bez żadnych szumów, ziaren. TYm b ardziej że ceny tych filmów są dość kolosalne a jeden z moich ulubionych filmów tj "300" chciałem mieć w swojej kolekcji.
Po obejrzeniu w/w filmów włączyłem Pacyfik na dvd to obraz o wiele bardziej mi pasował ponieważ nie było tej zairnistości.

Powiedzcie mi czy to normalne przy PS3? czy coś mam zle skalibrowane, albo kabel HDMI trzeba wymienić??

Pozdrawiam i będę ogromnie wdzięczny za pomoc bo narazie jest totlanie zawiedziony obrazem BR.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
No niestety, ziarno na BR jest, było i będzie.

Ja też tu czegoś nie kumam, przecież filmy z BD powinny być dużo lepszej jakości niż z DVD? Jak niektórzy piszą że taki film to śmiało ogląda się z 2 - 3 metrów. Więc po co ludzie by kupowali BD, dla gorszej jakości? Do autora wątku - zobacz może w ustawieniach PS3 czy nie masz coś poprzestawiane w opcjach związanych z rozdzielczością wyświetlaną na ekranie.

Zabuza

New member
Ja też tu czegoś nie kumam, przecież filmy z BD powinny być dużo lepszej jakości niż z DVD? Jak niektórzy piszą że taki film to śmiało ogląda się z 2 - 3 metrów. Więc po co ludzie by kupowali BD, dla gorszej jakości? Do autora wątku - zobacz może w ustawieniach PS3 czy nie masz coś poprzestawiane w opcjach związanych z rozdzielczością wyświetlaną na ekranie.

Calkowicie sie z toba zgadzam, ale ustawienia w ps3 wygladaja raczej ok. Robilem kilka modyfikacji ale bez wiekszego wplywu. Musze jednak przyzanc ze z odleglosci ok 2.5 m nie widac ziarna przy socker ounch, ale juz z odleglosci metra jest ono widoczne. Z takiej odleglosci filmy dvd uwidaczniaja pikseloze. I nie byloby w tym nic dziwnego gdyby nie ta slynna jakosc BR, ich ostrosc, a jak widac w obu przypadkach ogladanie z bliskiej odległosci pokazuje wady tych nagran z tym ze dvd jest 4razy tansze. A poza tym dvd z 2,5m tez ladnie wyglada ;)

PeterMac

New member
Bez reklam
to Wy nie wiecie ze ziarnistość w 300 to efekt zamierzony przez reżysera dodający klimatu, niektorzy widac mysla ze to slaba jakosc materiału :lol:

bluray

Banned
Wyłącz wszystkie "polepszacze" obrazu w PS3.
Zobacz inne BD i nam tu opisz jak z ziarnem.
300 jest filmem "przymajdrowanym" komputerowo; ziarno + gamut + temperatura bieli.
Nie może stanowić dla początkującego odniesienia.
Kup BD np. Planeta Ziamia BBC dla naturalnych krajobrazów.
Albo demo na BD - jakiekolwiek.

Ostatnia edycja:
Do góry