Kiedy warto kupić TV?

bigmar

New member
Witajcie.

Rozważam zakup telewizora, biorąc pod uwagę modele firmy Samsung (UE46F6400, UE46F6500, lub coś większego), do wydania max 3500 do 4000pln.
Jednak nie jest to pilna potrzeba i chętnie poczekam na obniżkę cen.
Stąd moje pytanie: czy warto kupić TV w grudniu - wtedy są niższe ceny, czasem jakieś gratisy, lub możliwość dokupienia np soundbara w korzystnej cenie.
Albo czy lepiej poczekać do marca/kwietnia - to jest ostatni moment na nabycie modeli z roku minionego w najlepszych cenach bo "za chwilę" (maj/czerwiec) wchodzą nowe modele.

Mogę poczekać by kupić lepszy, wyższy model za niższe pieniądze niż dziś.
Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie?

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ?
3x3,7m

2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ?
3m

3.Ile osób zasiada przed telewizorem ?
2

4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ?
na wprost

5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ?
stać ale może też wisieć, wszystko jedno

6.Jak słońce świeci w pokoju ?
pokoj bez okna, na wysokości ok 2m luksfery do pokoju obok

7.Jaki masz obecnie telewizor ?
w tym pokoju brak

8.Co chcemy aby telewizor posiadał ?
koniecznie Smart TV, mile widziane 3D

9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ?
DVB-T

10.Jakie urządzenia ?
ps3, ps4, dongle z androidem, smartfon, laptop

11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ?
2-5

12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ?
bez znaczenia

13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ?
dokument, motoryzacja, filmy

14.Czy zamierzasz serfować po internecie ?
Tak

15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie?
Tak, 70%

16.Preferencje co do marki ?
Samsung, posiada najwięcej aplikacji Smart TV, chociaż wezmę pod uwagę inne sugestie

17.Preferencje co do wielkości ?
46-50 cale

18.Co Cię denerwuje w telewizorach ?
Kiepski dźwięk, ale będą głównie używane słuchawki bezprzewodowe dlatego ważne by tv miał wyjście słuchawkowe

19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ?
Wieczory / noc

20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ?
3000/4000pln

21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ?
Fajnie jakby miał choć nie jest to konieczne.
Bez znaczenia jakie.

tdx

New member
Bez reklam
Telewizor warto kupić wtedy kiedy masz już wybrany model wiesz i wiesz ile chcesz przeznaczyć do dany TV.
Cały czas warto mieć w obiegu marketowe gazetki bo w ciągu mc trafisz na model który Cię interesuje w cenie lepszej niż normalna sklepowa....

W grudniu nie ma jakiś specjalnych obniżek....
W kwietniu przy wyprzedażach modeli realnie lepsze ceny są na ostatnie sztuki....
Natomiast zawsze wtedy okazuje się za za np 300-400zł ma się NOWSZY model...

Ja był polecał 46F6500 a jak już coś większego to jednak 50/55ST60 Panaosnic

stalak

Member
W tym roku sledzilem temat przez luty, marzec, kwiecien i tyle moge powiedziec ze sensowne modele nie byly przecenione ... Oscylowalem w granicach 3000-3500.

bob1969

Member
Bez reklam
Ja radzę śledzić gazetki w MM, Saturnie, Neonecie jak również w hiermarketach. Aktualnie np. w Neonecie można kupić pdp F5500 za 2700 zł gdy wszędzie kosztuje od ok 3200 zł.

Scarlet

New member
Hej,
trochę odświeżam temat, bo zwykle na przełomie marca i kwietnia (czyli teraz) wchodzą nowe linie telewizorów.
Planowałem zakup Samsunga UE46F7000, ale zastanawiam się czy przypadkiem nie stanieje on kiedy wejdą jego następcy...
I tu pojawia się moje pytanie - czy w ogóle wiadomo coś o nadejściu nowych modeli na dniach? niby na targach CES prezentowali sprzęty, ale w internecie cisza na ten temat...
A jeśli wejdą, to czy bardziej prawdopodobne jest że mój upatrzony model stanieje czy może po prostu go wycofają ze sprzedaży i zostanę z niczym?

psiaja

Member
Kupnem telewizora zacząłem się interesować w okolicach października..
Zarejestrowałem się na forum, zacząłem czytać o interesujacych mnie modelach.. Przez ten czas, w grupie ustalonych modeli, pozycje zmieniały się średnio raz na m-c aż ku mojemu zaskoczeniu kupiłem model, który początkowo był jako zapasowy.. też czekałem na jakąś mega obniżkę, że modele się starzeją..
Moja rada - upatrz sobie TV który chcesz kupić, obserwuj ceny (ceneo, konkretne sklepy).. Gdy zauważysz jakąś dogodną chwilówkę (ceny w ciągu tyg mogą się znacznie różnić) kupuj, ciesz się i nie czekaj, bo możesz czekać do usran*j śmierci a i tak możesz się nie doczekać..

ROTEL6

New member
Nowe modele z serii H7000 trafia do sprzedazy w kwietniu a czy poprzednik jeszcze stanieje ? mysle ze nie za wiele sklepy wyprzedaja serie F i co mogly to opuscily na cenie.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Za tydzień wjeżdżają pierwsze modele Samsunga do testów.Sprawdzimy jak będą przygotowane. Wielkość wybrałeś na styku - bo powinieneś wysłuchać tych co kupili i namawiają na większy, żeby nie żałować.
Powinieneś sprawdzić 55" nawet za niewielką dopłatą.
I zwróć uwgę na Input Lag do tak dużej ilości grania.

Damaranus

New member
Biorąc pod uwagę, że większość kolejno pojawiających się modeli, wnosi kolejne dodatki, o których potrzebie posiadania dowiadujesz się dopiero w chwili przeczytania o nich, to faktycznie - do u#$nej śmierci.

Ja jednak odświeżę temat kolejnym postem: co w zasadzie nowego wniosą telewizory na przestrzeni najbliższych 2 miesięcy i czy faktycznie warto czekać na jakieś nowinki np. posiadając budżet do 4000-4500 zł czyli średnią z naszego forum.

Telewizory 4K - kosmos, lae i spory skok cenowy. Czy jesteśmy na to gotowi? Z matrycą poniżej 50 cali na chwilę obecną nie widzę powodów aby w ogóle brać to pod uwagę.

Czekamy na premierę Samsunga i testy Sonego, testy które już potwierdzają że Sony zrobił kawał dobrej roboty, ale co z użytkownikami czekającymi na fajny system SMART i bajery w postaci klawiatury, znośnego 3D i dostępu do multimediów z sieci.

Nowy system 3D ? Super USB z dostępem do niezliczonej liczby urządzeń? Smart TV przebudowany i obrócony o 360 stopni? Co jeszcze ?

Zastanawiam się czy warto czekać tak samo jak inni i wierzę że nadchodzące mistrzostwa to także będzie wyścig cen i funkcji jakie dostarczą nam producenci i sprzedawcy. Na pewno coś będzie taniej, a jeśli nie taniej to z gratisem w postaci 200 puszek piwa lub Coca Coli.

Do góry