KEF R300 vs zestaw KEF 3005SE

mario123

New member
Amplituner już wybrany i teraz zastanawiam się nad kolumnami. Na pewno większość to będzie kino domowe, ale na pewno też sporo koncertów. Zastanawiam się zatem czy wziąć na razie same fronty KEF R300 czy lepiej zestaw 5.1 KEF 3005SE?

Sam już nie wiem. Mam mętlik w głowie, a chciałbym żeby to ładnie zagrało zarówno w kinie, jak i w stereo.

mario123

New member
Ostatecznie wybrałem Onkyo TX-NR727, bo chyba jest to najlepszy stosunek jakość/cena (500 euro).
Pomieszczenie 18m2.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Szukaj lepiej amplitunera z pre-out bo zawsze będziesz mógł podłączyć pod niego wzmacniacz bądź końcówkę mocy. R300 świetne kolumny i do tego bardzo dobrze wykonane. Tylko do nich przydałaby się lepsza elektronika.

collider

New member
Bez reklam
Jakich ja czasow dozylem, ze ludzie kreca nosem na amplitunery takie jak Onkyo 727. Jezeli bedziesz uzywal sprzętu do ogladania filmow czy koncertow w DTS to lepiej zainwestuj w głośniki 5.1. Te Kef 3005 to wbrew pozorom bardzo dobre glosniki i dadza ci wiele przyjemnosci.

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Rozumiem że to o mnie:) Do Kef 3005 to Onkyo będzie ok, ale do R300 to już by wypadało coś lepszego. Onkyo 717/727 to się kupuje do takich budżetowych kolumn jak ja mam, a nie do Kef z serii R.

mario123

New member
Zastanawiałem się nad 828, ale stwierdziłem, że nie warto dopłacać 1000 zł do moich zastosowań.
Nie chodzi o to, że nie mam tego 1000 zł, ale zwyciężył po prostu rozsądek. Miałem też propozycję (a w zasadzie dalej mam) na powystawowy ARCAM AVR450, ale nie wiem czy go wykorzystam w moich warunkach, więc chyba zakup nie ma sensu.

Czytam o tym zestawie 5.1, ale z drugiej strony tyły będą stały w zasadzie na równi z kanapą, więc może za te same pieniądze kupić R300 i później ewentualnie coś dobierać?

Może inaczej, bo wiadomo, że czasami o ostatecznym wyborze decyduje cena. KEF R300 wyjdzie 4400 pln, z kolei KEF3005SE z UK z ubezpieczoną przesyłką wyjdą jakeś 4000 pln.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Uwazam jak koledzy, że do KEFów R wręcz wypada rozejrzeć się za lepszą elektroniką. A do 18 m to już podłogóweczki wejdą ;)

mario123

New member
Więc może niepotrzebnie chcę sprzedać swój zestaw KLIPSCH ICON KF28/KC25/KB15, chociaż wydają mi się za duże gabarytowo? Bardziej pod tym względem pasowałby mi KEF 3005SE.

Co do elektroniki to macie na myśli np. Onkyo TX-NR828 czy coś zupełnie innego?

mario123

New member
I tak kupowałbym na ebay.de, a tam 828 kosztuje dokładnie tyle samo co 818, czyli 700 euro, a nawet 828 jest ciut tańszy, bo 685 euro.

Szczerze mówiąc gabarytowo jest dla mnie za duży. Trochę zmieniłem koncepcję ustawienia i kolumny stałyby przy samej ścianie na równi z ekranem. Myślę, że jednak co najmniej 20 cm odstępu powinno być. Poza tym chyba za mocne jak na ten metraż. Wydaje mi się, że KEF 3005 ładniej zagra.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

mario123

New member
Do góry