Kef ls50

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Myślę, że to prąd przekazywany na kolumny jest odpowiedzialny za to jak owe kolumny zagrają :)

Najlepszym wyjściem będzie zabranie swojego amplitunera do salonu audio i niech Ci podłączą LS50 i wtedy zobaczysz czy zadowoli Cie takie połączenie. Niech Ci potem podłączą jakiś sensowny wzmacniacz z przedziału 3-5K i wtedy sam podejmij decyzje. Może się okazać, że kupując inne kolumny (niekoniecznie droższe) uzyskasz lepszy efekt w połączeniu z VSX-924.

Cezarek21

New member
OK, pytanie z innej beczki, wczoraj byłem u znajomego który posiada zestaw stereo czyli filtr, przetwornik, wzmak i monitory Mission. Chciał podłożyć podkładki pod Daca, filtr i wzmaka. Wypiął DACa a nie wyłączył wzmaka i kabel cyfrowy który idzie od filtra zwarł się na sekundę z kablem analogowym który był oczywiście wpięty w lewe gniazdo wzmaka Atoll 100se. W lewej kolumnie było słychać niezbyt głośny dźwięk zwarcia. Po wyłączeniu wszystkiego i ponownym podłączeniu twierdzi, że lewa kolumna gra jakby słabiej niż prawa.
Ja osobiście różnicy nie słyszę, ale on upiera się, że coś jest nie tak, że gra jakoś inaczej. Co o tym sądzicie bo moim zdaniem jakby jedna kolumna grała słabiej, to stereofonia poszła by w bok a jest centralnie ???
A może te podkładki zmieniły mu brzmienie ???

Ostatnia edycja:

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Raczej jest niemożliwe aby podkładki zmieniły brzmienie w taki sposób ,zwłaszcza,że jak piszesz jedna kolumna gra słabiej .Raczej działa tu siła sugestii

Zrób tak jak napisał Baltazar - zamień kolumny

Ostatnia edycja:

Cezarek21

New member
Raczej jest niemożliwe aby podkładki zmieniły brzmienie w taki sposób ,zwłaszcza,że jak piszesz jedna kolumna gra słabiej .Raczej działa tu siła sugestii

Zrób tak jak napisał Baltazar - zamień kolumny

Po pracy spróbujemy zamienić kolumny, ale nie chce mi się wierzyć, że jedna kolumna gra słabiej a stereofonia jest zachowana idealnie.
Myśląc logicznie jakby lewa kolumna grała słabiej od prawej to wokalista powinien przesunąć się w lewą stronę a jednak jest idealnie na środku.

Ostatnia edycja:

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Oczywiście jest możliwe ,ze jedna kolumna będzie grała słabiej (np ciszej) gdyby doszło do uszkodzenia zwrotnicy ewentualnie samego głośnika

W zdecydowanej większości stosowanie podkładek czy platform antywibracyjnych ,oczyszcza dźwięk tzn wygładzają się wysokie tony ,poprawia się bas ,czy też pojawiają się pewne subtelności w muzyce .Nie spotkałem się nigdy, aby zastosowanie podkładek czy platformy doprowadziło do rozbalansowania kanałów stereo ,lub różnego poziomu dźwięku z kolumn

Jeszcze jedna uwaga, stosowanie podkładek czy tez platformy ma sens w przypadku drogich przetworników c/a ,trudno się spodziewać zmiany dźwięku w przypadku takich dac'ów kupionych na Allegro za 100-300zł

Ostatnia edycja:

Cezarek21

New member
No OK ale powiedz mi przemko77 czy wokal będzie na środku sceny jeżeli jedna z kolumn w zestawie gra inaczej?
Znam takie przypadki gdzie jedna z kolumn gra inaczej ale wówczas psuje to stereofonię i wokale są przesunięte.

Ogólnie to co się dzieje jak się zewrze kabel cyfrowy coaxialny od filtra który to zasilany jest kablem USB z komputera z kablem IC podłączonym do wzmaka ??? PC i wzmak włączone zasilanie.
Rozumiem że cyfrówką płynie jakieś bardzo małe napięcie, które poszło na wzmocnienie lewego kanału a następnie na kolumnę. Czy to coś może uszkodzić w jakikolwiek sposób ?

Ostatnia edycja:

Cezarek21

New member
Płyty odpadają, gdyż kolega wszystko leci z PC z plików.
Dla mnie gra to OK a on twierdzi że jakoś inaczej gra jedna kolumna.
Mierzyliśmy nawet poziom głośności z jednej i drugiej kolumny i jest taki sam, czasem może różni się o 1dB ale to też może być granica błędu gdyż decybele przy muzyce ciągle skaczą góra dół.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Jeżeli wokal jest stabilny to powinno być OK .Są też specjalne płyty testowe ,wtedy łatwo jest to wyłapać .Ostatecznością może być pomiar kolumn ,sprawdzenie wszystkich elementów zwrotnicy ,ale nie wydaję mi się aby było to koniczne
Myślę ,że kolega jest przewrażliwiony .Zrób koledze ślepy test - zaznacz sobie tą kolumnę a kolega niech wyjdzie z pokoju zamień kolumny miejscami (lub nie) i nich zgaduje .Powtórz próbę jeszcze z dwa razy i będziesz mieć 100% pewność

Przyczyną może być to co napisałeś nierównomierność kanałów ,praktycznie wszystkie wzmacniacze to mają ,aby tego uniknąć stosuje się tzw drabinkę rezystorów ,wtedy nierównomierność między kanałami wynosi może 0,1 db (albo i mniej)

Cezarek21

New member
Jeżeli wokal jest stabilny to powinno być OK .Są też specjalne płyty testowe ,wtedy łatwo jest to wyłapać .Ostatecznością może być pomiar kolumn ,sprawdzenie wszystkich elementów zwrotnicy ,ale nie wydaję mi się aby było to koniczne
Myślę ,że kolega jest przewrażliwiony .Zrób koledze ślepy test - zaznacz sobie tą kolumnę a kolega niech wyjdzie z pokoju zamień kolumny miejscami (lub nie) i nich zgaduje .Powtórz próbę jeszcze z dwa razy i będziesz mieć 100% pewność

Przyczyną może być to co napisałeś nierównomierność kanałów ,praktycznie wszystkie wzmacniacze to mają ,aby tego uniknąć stosuje się tzw drabinkę rezystorów ,wtedy nierównomierność między kanałami wynosi może 0,1 db (albo i mniej)

To dobry pomysł z tym ślepym testem, to go powinno uzdrowić :)

Cezarek21

New member
Uzdrowiony :) .... ślepy test z podmianą kolumn udowodnił, że kolega jest przewrażliwiony i po prostu wgrał sobie akcję po tym zwarciu na kablach, które totalnie nic nie zrobiło. Jaki szczęśliwy chłopak jest, głowy nie macie :)
Dzięki za wszystkie podpowiedzi.

Do góry