kef iq70 czy kef iq90

tim888

New member
To raczej normalna sprawa. Głośniki średnio-niskotonowe potrzebują więcej prądu żeby odpowiednio zagrały niż wysokotonowce. Dużo zależy też od efektywności kolumny, mocy oraz mocy samego wzmacniacza. Te KEF'y to dość spore kolumny i do tego 4 Ohm'owe. Potrzebują dość dobrego zasilania. A przypomnij mi pod co masz je podłączone?

Kolumny były sprawdzane na Arcam avr250 a u mnie grają na teac ag-d200. Kolumny graja czysto i idealnie sprawdzą się do wokalu, muzyki R&B, klasyczna, hip hop. Niestety jak chcę poczuć bas (np. gitara basowa) muszę dosyć mocno podkręcić głośność. Stad była moja wątpliwość czy to normalny objaw.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Nie wiem czy czytałeś ten test? KEF - iQ9 - Zespoły głośnikowe - Testy sprzętu audio. Wynika z niego że bas nie jest jakoś szczególnie wyeksponowany czy niskoschodzący. Raczej szybki i punktowy. To pierwsza rzecz, druga to że amplitunery KD nigdy nie wyciągną wszystkiego z kolumn, tym bardziej że z tego co widzę ten TEAC ma zasilacz 530W, więc to taki średniak jeśli idzie o moc, a kolumny dość spore. Podejrzewam że jak byś podłączył je pod wzmak stereo, nawet taki 50-70W na kanał, to kolumny by zupełnie inaczej zagrały. Sam widzę u siebie jak gra amplituner KD a jak wzmak stereo, pomimo że amplituner ma zasilacz 620W a wzmak 120W. Wzmak w muzyce rozkłada na łopatki ten ampli Onkyo. To wyobraź sobie co by było jak byś kupił IQ 70?:)

Ostatnio edytowane przez moderatora:

guteczek

New member
Dzięki za rady ale decyzja ciężka. Osobiście wole mieć nówki zwłaszcza ze mogę dokupić 5letnia gwarancje do tych iq70tek. Z drugiej strony te iq90tki lepiej się prezentują i w większym pomieszczeniu lepiej dadzą rade.

A czy normalnie kupujac zestaw kolumn kef (iq70 lub 90) cokoły są w standardzie czy trzeba je dokupic osobno?

Na Twoim miejscu odpuścił bym sobie IQ70 ale nie z powodu samych kolumn a raczej sprzedawcy który chce Ci je sprzedać.
Kefy mają 5-letnią gwarancję za którą nic się nie dopłaca. Koleś który chce abyś za nią dopłacił jest zwyczajnym naciągaczem!!!!!

Do góry