KEF c7 vs WD 10.6, czy coś innego?

clh

New member
Witam,

Składam swoje pierwsze KD, niestety ze względu na ograniczone możliwości ruchowe, jestem zmuszony dokonać wyboru bez odsłuchu, wyłącznie opierając się na opiniach z netu. Po przeczytaniu wszystkiego co udało mi się znaleźć postanowiłem jeszcze na wszelki wypadek zapytać.
Odnośnie amplitunera zdecydowałem się już na Onkyo 607, odpowiada mi cena i wszystko co na jego temat przeczytałem. Z kolumnami jest już znacznie trudniej, więc jak najkrócej:

- pokój 25m2, lub 17m2 zależy gdzie wstawie, prawdopodobnie ten pierwszy
- przeznaczenie: filmy, muzyka, PS3, po równo
- jazz i stary rock stanowią jakieś 70% tego co słucham, poza tym wszystkiego innego po trochu, wyłączając techno i rap, więc nie zależy mi na tym by bas niósł się przez całą ulicę i przewracał drzewa, jednak oglądając filmy chciałbym by spełniał on swoją rolę
- docelowo będzie to 5.1, ale zaczynam od stereo, łącznie na fronty chcę wydać 2000zł

W tym przedziale cenowym i po zgromadzeniu wszelkich informacji biorę pod uwagę głównie KEF c7, mimo wszystko zostało jeszcze sporo innych możliwości zatem jak ma się ten wybór np. do Wharfedale Diamond 9.6/10.6, Dali Concept 6, JBL E80? Czy KEFy, rzeczywiście grają, „aż tak specyficznie/inaczej” jak to niektórzy piszą, że jest to zbyt ryzykowny wybór bez odsłuchu? Czy któreś z wymienionych przeze mnie kolumn, bądź jeszcze jakieś inne zagrają znacznie lepiej za tą cenę? Wszelkie rady i opinie mile widziane.

Z góry dziękuję.

clh

New member
Nie, to byłby pierwszy zestaw z wolnostojącymi kolumnami. Już się zorientowałem na tyle by wiedzieć, że nie mogę mieć zbyt wygórowanych oczekiwań za tą cenę, szczególnie odnośnie stereo. Mimo wszystko, obecnie praktycznie wyłącznie używam do filmów/muzyki kompa i słuchawek Senki HD 555, więc praktycznie co bym nie kupił to będzie lepiej.
Muzyka głownie jazz, bas wyraźny ale krótki wystarczy, nic dudniącego, sporo starszego rocka, Queen itp. Do filmów to wiadomo, żeby sub dawał radę, gdy trzeba. Wolę słuchać ciszej, a czyściej, niż głośniej i niewyraźnie. To tyle, żadnych specjalnych oczekiwań nie posiadam.

mat74

Well-known member
Bez reklam
zapomnij o JBL - o ile sprawdzaja sie w kinie ,to w muzyce niekoniecznie. sluchasz glownie jazzu -wiec moj "typ" to KEF ,tyle ze seria iq . czego jak czego ,ale braku czystosci w srednicy i sopranach napewno nie mozna im zarzucic...;)

Kaszan

New member
Kef iq 50 lub 70 to świetne kolumny do takiej muzyki. Z tańszych bardzo dobrze się spisze Dali Concept 6. Rozważyć też możesz Monitor audio BR5. Wydaje mi się, że każdy z tych trzech zagra lepiej jeśli chodzi o klarowność dźwięku od Wafli i Kef C7. Co prawda 10.6 nie słuchałem ale zraziły mnie bardzo poprzednie serie Diamondów, stąd może to uprzedzenie. Dołóż do tego mocnego kinowego suba (JBL es150, es250) i będziesz miał całkiem uniwersalny sprzęt jak za tę cenę. Jestem pewien, że będziesz zadowolony.

clh

New member
Dzięki za wszystkie odpowiedzi, jeszcze raz sobie to wszystko przemyślę. iQ50 prezentują się świetnie, widzę tylko jeden problem, reszta głośników do kompletu z tej serii jest 2x droższa niż z serii C, natomiast MA BR5 i pozostałe z tej serii są dokładnie na tym samym poziomie cenowym, co KEF c7, który wcześniej głownie brałem pod uwagę. W takim razie pozostaje mi rozejrzeć się za MA.

mat74

Well-known member
Bez reklam
osobiscie jestem wlascicielem zestawu MA bronze podlaczonego do onkyo seri 6 ,wiec spokojnie moge ci ten zestaw rowniez polecic :D
zasugerowalem ci kef iq ze wzgledu na ten jazz.
w kazdym badz razie - jak odpalisz sobie na tym sprzecie (onkyo +MA) jakas dobra rockowa gitarke.....:D w dodatku bedzie to twoj pierwszy zestaw...:D
masz ps3 -wiec fundnij sobie jakis koncercik na BD... tak na dobry poczatek :D - jest tego troche w twoim guscie muzycznym, a i ceny prawie takie same jak dobrze wydanej plyty CD.

SeboZakret

New member
mat74 napisał:
masz ps3 -wiec fundnij sobie jakis koncercik na BD... tak na dobry poczatek :D - jest tego troche w twoim guscie muzycznym, a i ceny prawie takie same jak dobrze wydanej plyty CD.

Ale chyba żeby to miało sens to trzeba by mieć PS3 slim bo "grubaska" nie radzi sobie podobno z DTS-HD i True HD więc BD nie pokaże w dźwięku co potrafi.

pejotpe

New member
Bez reklam
SeboZakret napisał:
Ale chyba żeby to miało sens to trzeba by mieć PS3 slim bo "grubaska" nie radzi sobie podobno z DTS-HD i True HD więc BD nie pokaże w dźwięku co potrafi.
Radzi sobie świetnie, tylko wypuszcza go od razu w LPCM, przez co niepotrzebne są kodeki w ampli.

SeboZakret

New member
pejotpe napisał:
Radzi sobie świetnie, tylko wypuszcza go od razu w LPCM, przez co niepotrzebne są kodeki w ampli.

Ale piszesz o PS3 czy PS3 slim??
No bo już słyszałem rożne opinie i teraz sam już nie wiem.
A starą PS3 podłączasz przez HDMI do ampa czy optyk?

Pytam bo może jestem ciut nidoinformowany a mam właśnie PS3 i na slim nie uśmiecha mi się wymieniać dla dźwięku HD bo mi się slim nie podoba a jak bedę chciał wiekszy dysk to sobie sam go wymienię.

Kaszan

New member
PS3 wypuszcza dźwięk HD przez złącze hdmi w postaci LPCM ( przed aktualizacją oprogramowania nie wypuszczał tylko DTS HD, teraz wypuszcza podobno wszystkie)
PS3 slim jak wyżej, plus potrafi wysłać formaty HD w postaci bitstreamu (na wyświetlaczu ampa będziemy mieli DTS HD, DolbyTrue HD itp. zamiast Multichannel PCM- w praktyce jakość dźwięku powinna być ta sama w obu przypadkach.)
Obie mogą wysyłać też dźwięk przez optyk, z tym że tylko core formatów HD czyli DTS i DD w najwyższym możliwym bitrate.

pejotpe

New member
Bez reklam
Ale piszesz o PS3 czy PS3 slim??
No bo już słyszałem rożne opinie i teraz sam już nie wiem.
A starą PS3 podłączasz przez HDMI do ampa czy optyk?

Pytam bo może jestem ciut nidoinformowany a mam właśnie PS3 i na slim nie uśmiecha mi się wymieniać dla dźwięku HD bo mi się slim nie podoba a jak bedę chciał wiekszy dysk to sobie sam go wymienię.
Piszę o PS3 (połączoną z ampem za pomocą HDMI). Amp był kupowany "po taniości" (czyli na wyprzedaży) - bez kodeków HD (bo wtedy PS3 nie wypuszczało bitstreamu). Ponieważ jakość jest ta sama (a PS3 świetnie dekoduje dźwięk do LPCM), to po co zmieniać sprzęt? Optykiem nie warto, bo będzie ponowna kompresja do zwykłego DTSu (w przypadku dźwięku z gier), albo wysyłany zwykły DTS lub DD.

Do góry