kdl40w5500 vs JVC LT-42S90

Jakie masz warunki = 4m x 4.5m
Preferowana wielkość matrycy = 37
Preferowane marki = sony , jvc, panasonic
Preferowana technologia = LCD
Jaki sygnał = ntv
Jaka odległość od ekranu = 3m tv
Jakie urządzenia do podłączenia = dekoder cyfrowy-hdmi, n-ka lub c+
Jaka klasa cenowa = 3 -4 tys
Więcej oglądasz w dzień czy w nocy = glownie wieczorami
Jakie masz nasłonecznienie pokoju = dobrze naslonecziony
Ile osób zasiada przed telewizorem = 1 czasem 3
Jaki masz ulubiony program = sport,filmy, nat geo, discovery
Jaki masz telewizor = ctr 28
Ma stać czy wisieć = stac
Czego oczekujesz od telewizora
= b.dobra jakosc full HD filmow i spotu[pilka nozna, zuzel, f1,]
Czy ma być HD Ready czy Full HD = Full HD

po dlugiej lekturze mam dylemt co wybrac czekam na wasze opinie juz majacych te lcd
a kolejne pytanie jak to jest z prezentacja w domu, czy po takiej prezentacji trzeba wziasc jakis tv, czy cos sie placi za taki pokaz, i jakie trzeba miec zrodla do ogladnia testu.
nie chce sharp!! a jesli ktos ma alternatywe panasonica 42G10 nadaje sie do sportu bo on ma 600Hz

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
w sprawie prezentacji - wejdź na priw dostaniesz info.
Do tych warunków możesz sięgać nawet po 46" o ile wystarczy kasy .
Ale dla Twoich warunków wybierałbym JVC 42 S 90 .
Ma matrycę matową aktywną. Świetnie sobie radzi ze skalowaniem , a przy Twoich warunkach i potrzebach to powinien być najmniejszy wymiar.

a tak jeszcze szukam szperam i ten jvc s90 seria to jest 50Hz czy 100hz,
tak czytam dalej i panasonic g10 nie najgorszy, i czekam na opinie jeszcze o sony

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
http://hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=27285 - tu masz test:
Jak dla mnie odzwieciedlenie kolorów i ilość szczegółów na wysokim poziomie
011_P1010032.JPG

Tu ljest dobrze chociaż znacznie lepiej było na plazmach. Drugi plan się trochę zlewa. Jakby kolor zielony nie był tak dobrze obrabiany jak inne.
012_P1010033.JPG

I uwzględnij nasłonecznienie pokoju.
JVC ma matrycę matową aktywną i cienkie ramki , więc nie będzie refleksów świetlnych.
004_P1000596.JPG

Panasonic TX-L42S10E[lcd]
Panasonic TX-P42S10E[plazma]

doszły do mojego grona i co lepsze do sportu panasonic plazma czy lcd

a jesli to możliwe prosze o przesuniecie tematu do głownego watku LCD

ravaillez

New member
jurislawek o v5500 było już sporo mówione czy to na pod forum czy testach, generalnie trochę uboższa wersja w5500 i tutaj główna różnica to 100hz przy tym drugim i trochę lepszy kontrast, oba całkiem nieźle spisują się przy SD.

Ostatnia edycja:
pochodze troszke po sklepach u siebie i pogladam jak sie prezentuja, wiadomo nie jest to co prezentacja ale chodz na poczatek wiedziec na czym stoje, a jak juz sie zdecyduje to pomysle nad prezentacja, a jeszcze jaki jest wyzszy model jvc s90 zeby mial wszystko co ten model plus 100Hz, lub jeszcze panasonic lcd porownywalny do tego co mam na oku sony

dzis bylem w euro i widzialem sony ale chyba nie bylo kalibracji bo kolory byly bardzo ostre i sie zlewaly na mtv HD, ale u kumpla jak kiedys ogladalem to byl dobrze ustawiony, meczyk extra sie ogladalo, a w carrfour patrzylem na plazme 42s10 i byl pokaz futball amerykanski i bylo pieknie plynnie bez efektu karuzeli tak to sie chyba mowi kolory ladne nie zlewajace sie, wyszedlem troche nie zadoolony bo nie widzialem jvc s90, ale w tarnowie jest jeszcze wiele sklepow do odwiedzenia to moze gdzies znajde i rzuce okiem

a teraz mnie zaskoczylo euro niezla promocja na 40z5500 5990zl w ratach 0%x30 po 199,97zl ta oferta jest warta grzechu, czy lepiej poszukac jvc 42 dvi jesli gdzies uda sie na raty

Ostatnia edycja:

Ares78

New member
Jeśli faktycznie raty 0% to na pewno oferta jest dobra, najtaniej gdzie znalazłem kosztował 5800zł, ale dochodzi do tego wysyłka + koszt rat co przy takiej rozciągłości w spłacie może wynieść dodatkowo nawet 1000zł. A jak model przedstawia się w zestawieniu z jvc 42 to już niech Kiki naskrobie, bo żeby porównać to trzeba (inaczej mało miarodajne porównanie) mieć możliwość postawienia obok się obu :)

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
wybór należy do Ciebie - ale ciągle zmieniasz klasę cenową i w tej cenie masz już extra modele 46" i zaraz dojdziesz do plazmy Pioneera - a ta na dziś nie ma konkurencji - więc dlaczego nie Pioneer?

pioneer`a juz nie w tak korzystnej splacie ratalnej jak bym chcial, u mnie wlasnie na raty tylko wchodzi w gre dobre raty, nie pisalem tego od poczatku bo nie widzialem jescze tej promocjia a tu bam i jest okazja i jak chyba sie domyslam jvc s90 nie jest tak dobry jak sony kdl40z5500 200Hz, bo jak nie bedzie promocji na pioneer w euro na 30x0 to nigdzie go tak nie wychacze,
a ciaganac dalej to jeszcze jest samsung 40b8000 w promocji 30x0 ale jak on sie prezenci w stosunku do sony
tak w porównaniu na euro co ma wiecej b8000: dwa złącza USB, Wireless DLNA Support, wyświetlanie zdjęć i filmów oraz odtwarzanie muzyki poprzez USB,brak wyjscia s-video, lzejszy o 3kg, jakie 20 W mniejszy pobór pradu, i cena o 1,6tys drozszy

Ostatnia edycja:

radzix

Member
W Euro prawidzie 0% jest przez pierwsze 6 miesiący potem do każdej następneJ raty musisz doliczyć 0,8% wartości sprzętu przy cenie tv 6000zł do każdej musisz doliczyć ok. 50zł. Czyli tv na 30 rat będzię Cię kosztować ok. 7200zł.

Ostatnia edycja:
to i tak chyba taniej niz normlany kredyt w banku, bo zebyt dostac tak 6tys to nie bedzie za male oprocentowanie bo trzeba liczyc oprocentowanie ok 18% plus prowiza 5% i zalezy jeszcze ktory bank oplata za rozpatrzenie wnoisku, na symulacji w lukasie kwota kredytu 6tys to calkowity koszt 8.2tys
zagiel wyszlo bez promocji 9,3tys a w promocjach 8.2, 8.7 , erata 7.9, to sa koncowe kwoty w ratach po 30miesiecy tak dla porównania

z wyborem poszedlem na slepo, duzo przemyslen i rozwazan duzo czytania, tylko jest u mnie to dziwne ze jak kupie bez dluzszego namyslu to jestem z tego zadowolony i to sie dobrze sprawuje, jutro odbiór jak przejdzie umowa kredytowa to bedzie jutro ogladanie

Ostatnia edycja:

Ares78

New member
radzix napisał:
W Euro prawidzie 0% jest przez pierwsze 6 miesiący potem do każdej następneJ raty musisz doliczyć 0,8% wartości sprzętu przy cenie tv 6000zł do każdej musisz doliczyć ok. 50zł. Czyli tv na 30 rat będzię Cię kosztować ok. 7200zł.

Fajne raty 0%, a to co doliczają to pewnie trochę inaczej sie nazywa i już zarobek gotowy. Ale fakt okres kredytowania jest długi to na czymś sobie muszą odbić, szkoda, że nie jest to wprost napisane (a przynajmniej ja miałem problemy, ze znalezieniem takiej informacji).

jurislawek ja w ciemno pozwalam sobie na zakupy tańszych rzeczy, jeśli mam kupować coś za 6k to trzeba dobrze się dowiedzieć poczytać czy to na pewno będzie to.

Do góry