KDL 48r550c kilka pytań o napisy i DLNA

81marcin

New member
Witam.
Właśnie przesiadłem sie z LG 42LM620S na Sony KDL-48R55C. Jako że to nowy model (mało o nim :szukaj:)a moja wiedza o Sony znikoma kilka pytan:
1.Jakie formaty video i audio obsługuje poprzez DLNA ,(dysk sieciowy Lacie Network Space2 2GB ,jedyne opcje DLNA w nim to multimedia włączone-wyłączone,LG czytał wszystko jak leci oczywiście bez napisów ,a Sony w 70% plików wypluwa "nie można odtworzyć")
2.Jak wyżej tylko po USB?
3.Jakiekolwiek szanse na to że będzie czytał napisy poprzez DLNA lub USB,czy tak jak w LG tylko muksowanie Toolnixem?(ewentualnie poprzez Serviio z laptopa ,bo to akurat LG też czytał).

Aktualizacja :postawiłem server dlna na lapie program serviio i tv się wiesza jak tylko ma wyświetlić pliki, próbowałem też Tvmobili i czyta ale oczywiście bez napisów.

PS Tak wiem że to najniższy model ale dla mnie bez znaczenia według wszystkich znajomych znających się na sprzęcie jestem ślepy i głuchy,
Z góry dzieki za info

Ostatnia edycja:

qbol

New member
Mi po DLNA czyta np. MKV, AVI, innych formatów nie próbowałem, napisów nie da się przesłać, ale za to masz KODI, dzięki któremu możesz pobrać napisy np. z napiprojektu. Ja robię tak, że mam na kompie utworzoną Sieć -> Grupę Domową i tam mam foldery: Dokumenty, Muzyka, Obrazy, Wideo, tam wrzuciłem pliki z filmami. Na telewizorze dzięki temu widzisz pliki jak w kompie, otwierasz w TV, a na kompie nic się nie dzieje, czyta tak jak z USB tylko do wifi, czy LAN-ie dysk. Po USB nie ma problemu, czyta napisy. Napisy po DLNA czyta też w KODI, ale trzeba zainstalowac na kompie PS3 Media Server. Jak już będziesz widział PS3 MS w KODI to musisz wejść w katalog #--TRANSCODE--# i tam będziesz miał wersję z napisami (musisz je pobrać, mieć w tej samej lokalizacji co film i muszą mieć tą samą nazwę). Tylko to co napisałem tyczy się telewizorów z androidem, czy ty aby nie masz czegoś starszego?

Ostatnia edycja:

81marcin

New member
Powiem co do do tej pory wyczaiłem
Z dysku sieciowego LaCie nie czyta kompletnie nic za każdym wyrzuca "nie można odtworzyć"(LG czytał praktycznie wszystko bez jękania,a jest tam około 1gb seriali).
Przy postawionym Serviio skonfigurowanym pod bravie z 2014 , nawet nie załaduje folderów ,łapie zawiasa na 3 minuty a jak już się odwiesi(o ile wogóle)to zawiesi sie przy próbie odtworzenia (wina zapewne w samym tv lub serviio a nie w kodekach ),podobnie jest w UMS.
Jedyny server na kompie który w tej chwili działa to TvMobili .
Według moich info ten model czyli KDL-48R550 miał premierę w maju 2015,i jest to oczywiście najniższy model.Na chwile obecną w porównaniu do 42LM620S, dlna w tym sony to tragedia:x:x:x:x ,na plus jedynie że screen mirroring działa.Całe szczęście mam jeszcze 7 dni na wymianę ,tylko że w tej cenie w 48 calach nie ma praktycznie nic,poza jakąś Toshibą która znowu nie ma mirroringu.:?:?:?:?:?:?

81marcin

New member
Niestety w809 zupełnie poza zasięgiem,jedynie jeszcze 40w705c ale nie sądzę żeby jedna klasa wyżej zrobiła różnicę.
dodano:
Już wiem czemu DLNA działa lipnie

• Pliki z urządzeń sieciowych muszą być w
następujących formatach:
Zdjęcia: JPEG
Muzyka: MP3, linear PCM, WMA
Wideo: AVCHD, MPEG2, MPEG1, MP4 (AVC), MP4
(MPEG4), WMV

OMG toż to z epoki kamienia łupanego ,i teraz zagwozdka zostawić ten tv czy zamienić na coś innego w sumie mirroring działa a o to mi chodziło najbardziej ;-(

Ostatnia edycja:
Do góry