Rozmawiałem z biegłym sądowym - zajmującym się takimi tematami przy sądzie w miejscu zamieszkania. Biegły powiedział mi że w takim przypadku, nie jest w stanie orzec wady, ponieważ taka opinia musi mieć podstawy naukowe, a nie ma prawnie i naukowo ustalonych ram dla tego zjawiska w ujęciu dopuszczalności jego występowania. Naprawa takiego telewizora, to tylko i wyłącznie dobra wola producenta, zaś producenci uparcie twierdzą że nierównie podświetlona matryca, to wyłącznie cecha tej technologi.
Właśnie to przeczytałem i jestem w szoku, że biegły sądowy to powiedział.
Gdyby tak działały sądy cywilne, to 99.9% spraw konsumenckich nie dałoby się udowodnić. Nauka nie zajmuje się ustalaniem każdego możliwego przypadku problemów w produkcji masowej, ale są normy Międzynarodowej Organizacji Normalizacyjnej oraz ogólne podstawy poszczególnych działów nauki. W krajach anglosaskich jest mnóstwo opracowań problemów z LCD. Zbiorowo określana się to jako jednolitość obrazu. Można to naukowo opracować i nie trzeba być w tym celu laureatem Nagrody Nobla! Wystarczy wziąć za podstawą obraz cyfrowy w danym kolorze (dla efektu "clouding" będzie to kolor czarny), a następnie wyświetlić go na danym telewizorze, profesjonalnie sfotografować i porównać odchyły od normy. Będzie to naukowe, ponieważ obrazy cyfrowe są policzalne matematycznie.
Ponadto, polski kodeks cywilny stwierdza, że "istotność wady należy analizować z uwzględnieniem jej znaczenia dla przeznaczenia (np. samochód nie jeździ) i celu (np. niezgodna z zamówieniem sukienka ślubna dostarczona tuż przed ceremonią), z myślą o których konsument nabył towar. Charakter istotności bada się w zależności od ustalonego stanu faktycznego."
I właśnie do tego potrzebni są biegli sądowi. Nie muszą oni przedstawiać traktatów naukowych. Chodzi o udowodnienie w logicznym wywodzie, że dana wada istotnie kłóci się z przeznaczeniem rzeczy. W tym przypadku telewizor ma clouding, więc nieprawidłowo wyświetla obraz. Jest to istotna wada rzeczy, którą można wykazać na zasadzie porównania materiału referencyjnego (czarny obraz) z obrazem zakłóconym przez clouding.