KD podpowiedź

zibiok

New member
Witam,
Jak każdy nowy na tym forum stoję przed dylematem wyboru sprzętu:). Wstępnie wybrałem Onkyo 578 ( ok 1200 na allegro)+ QQ 5000( ok 1200 na allegro), jeszcze zastanawiam się nad BR, a może w przyszłości SB do zestawu. Pokój 4,5 m na 4 m, brak możliwości ustawienia satelit szerzej niż fronty. Kino będzie 5.1, głównie muzyka, ale z radia i tv, więc bez szaleństwa, bardziej zależy mi na efektach kinowych. W związku z tym mam kilka pytań:
1. Czy warto dopłacać do Onkyo 608/609 ( chcę mieć upscaling, więc te modele).
2. Czy jest coś porównywalnego z HK ( ampli) ? ( cena/jakość, wygląd bardziej mi pasuje:))
3. Głośniki: chcę jeszcze posłuchać taga TPS 600, nigdzie nie znalazłem info od użytkowników jak to wygląda, ale w sobotę posłucham i zobaczę. Myślę też nad małym zestawem 4x satelita, słuchałem HK chyba z numerem 11, ale nie przekonały mnie. Obok posłuchałem podłogowych ( klipsch rf 62) i już wiem, że te małe to nie to. Może ktoś ma pomysł na jakieś satelity? Na ampli i głośniki chcę wydać 2500 ( jak na moje potrzeby powinno być ok), ale nie ma problemu z dołożeniem kilku złotych:)
Pozdrawiam i dziękuję za podpowiedzi.
Taga odpada, ma tylni bass reflex, a 1 kolumna musi byś wciśnięta w kąt lub obie na meblach.

Ostatnia edycja:

BruenorBH

Member
Na początek: fronty: odległość między głośnikami >= odległość od linij głośników do słuchacza
dla dobrego stereo
tył (załatwi automatyka - kalibracja ampli z mikrofonem testowym) tuż ponad
głową widza (+/- ~1,5m od podłogi) po bokach/bądź za (zależy od rodzaju
głośników i pomieszczenia)

1. Czy warto dopłacać do Onkyo 608/609 ( chcę mieć upscaling, więc te modele).

Jakie jest źródło sygnału? nie wiem jak sobie radzą ampli, ale set top box -y są zaprojektowane do upscaling-u video (cyfrowa kablówka, cyfrowy sat, blu, dvb-t)

2. Czy jest coś porównywalnego z HK ( ampli) ? ( cena/jakość, wygląd bardziej mi pasuje)

w takim razie wybieraj HK i głośniki do niego

Tu się łączy ampli i głośniki, każde z osobna ma inną barwę i dla twojego ucha musi to być przyjazne (no chyba że masz jak ja - słoń mi nadepnął na ucho )

Ale w połączeniu tworzą niepowtarzalne brzmienie.

3. Głośniki: chcę jeszcze posłuchać taga TPS 600, nigdzie nie znalazłem info od użytkowników jak to wygląda, ale w sobotę posłucham i zobaczę. Myślę też nad małym zestawem 4x satelita, słuchałem HK chyba z numerem 11, ale nie przekonały mnie. Obok posłuchałem podłogowych ( klipsch rf 62) i już wiem, że te małe to nie to. Może ktoś ma pomysł na jakieś satelity? Na ampli i głośniki chcę wydać 2500 ( jak na moje potrzeby powinno być ok), ale nie ma problemu z dołożeniem kilku złotych

Najpierw ustal na czym Ci zależy. Muzyka i stereo, czy tv i kino (gry), na prawdę jest rozbieżność.

Ja (ze względu na pomieszczenie 4x3m) wybrałem kino + dobre słuchawki stereo - nie rozstawie dobrze frontów.

Zajęło mi to 1,5 roku...

Ja skończyłem z onkyo 509+hkts 60 +cd + słuchawki
w/g mnie onkyo gra bardziej środkiem a hkts skrajami i mi to się podoba a w kinie wszystko wyraźne i dobitne. Podkreślam według mnie... Czyli indywidualnie. Na pewno znajdzie się żesza ludzi która mój wybór zdepcze z błotem
cd i słuchawki zostawiam bez nazwy, bo to temat do działu stereo

Ps. WAF (wife acceptance factor) jest też kolosalnym wyznacznikiem...
u mnie było: jak takie pudła na ścianie?! (MA BR2 front BRFX tył - mój typ, ale jak teraz używam... słuchawki są dla mnie )

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
No tak , masz szereg rozbieżności.
Duże, dobre i podłogowe przeważnie zagrają lepiej niż małe
Ale do kina taki model jak HKTS60 to extra klasa.
Warto dopłacić do 609 Onkyo.
A w sumie to nie podałeś limitu cenowego na zestaw.

zibiok

New member
Dzięki z podpowiedzi.
Dla uściślenia:
Zestaw do kina, muzuka z radio, tv, więc nie musi być szaleństwa. Ale fronty mogę ładnie rozstawić. Jeden warunek, bass reflex z przodu.
Głośniki: jeszcze posłucham jakichś satelit, ale na głośniki nie chcę tyle wydawać, co HKTS 60 ( ok 3k).
Onkyo 609 jest 100% droższy od 578, ( ok 2,4 k-1,2k). Czy różnica jakości jest warta takiej ceny?
Na głośniki ( bez sw) i ampli chciałem wydać 2,5k, ale jak będzie warto to dołożę jeszcze 1k.
PS. WAF jeszcze chwilowo nie, więc muszę wykorzystać czas :)

zibiok

New member
Witam ponownie
Po przewertowaniu kolejny raz forum i oglądaniu w sklepach chciałbym się jeszcze raz poradzić.
Głośniki to będą QQ5000 lub koda 707 ( z budżetowych to chyba tylko te są z przednim bas reflex). Do posłuchania. Jeśli można, to może ktoś mi przedstawić różnicę ( technicznę, sam sobie posłucham), między:
Onkyo 578?608
Denon 1611/1911
Coś w to będę uderzał, a nie chcę przepłacić za bajery, których nie będę używał

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
przy takim podejściu - kolumny :
MA M6 lub JBL Studio 190 a ampli - jeśli z tych co podałeś to Denon 1911lub HK AVR 260

Do góry