Karta dźwiękowa do centrum multimedialnego.

markus96

New member
Witam.
Zakupiłem komputer ASUS Barebone PC P3-P5G43 Pundit, będzie mi służył jako centrum multimedialne. Niestety komputer nie ma karty dźwiękowej z wyjściem optycznym tak aby można byłoby go podłączyć pod amplituner kina domowego (Onkyo SR577) i odtwarzać filmy z dźwiękiem Dolby Digital, DTS. W związku z tym moje pytanie, czy wystarczy dowolna (najtańsza) karta dźwiękowa z wyjściem optycznym, bez dekodowania sprzętowego, czy musi być karta dźwiękowa z dekodowanie sprzętowym. Dodam, że amplituner kina domowego posiada większość kodeków dźwiękowych. Prosiłbym ewentualnie o wskazanie jakiegoś modelu karty.

krzaczek

New member
Dokładnie rok temu po uwaleniu gniazda HDMI miałem ten sam problem i powiem Ci tak: wydaje mi się że karta nie musi mieć dekodera sprzętowego z którego i tak pewnie nie będziesz korzystać. Ważne jest żeby karta dźwiękowa po dostaniu sygnału 5.1 przesłała go w nie zmienionej postaci. Przykład:

Mam kartę Sound Blaster Connect która posiada we/wy optyczne i ni w ząb nie udało mi się uzyskać dźwięku DD/DTS po SPDIF

Próbowałem z różnymi tanimi kartami i nie wiem czy to kwestia sterowników czy konfiguracji ale karta puszczała dźwięk 5.1 tylko na wyjścia chinch

Najtańszą kartą która zadziałała prawidłowo była 4World (ok 60PLN) i działa idealnie. W ustawieniach AC3 mogę w pełni konfgurować opcje tak jakby wyjście optyczne było "od zawsze" w PC

Postaraj się chociaż przy zakupie o możliwość zwrotu/wymiany karty

finger

Member
Sprawę systemów dźwięku przestrzennego można rozwiązać po stronie PC i wysłać wielokanałowy sygnał do Ampli + suba osobno. Ampli nie załączy swojego systemu w takim wypadku.
Testowałem u siebie, tyle że nie mam centralnego więc niektóre dialogi miałem wycięte.
Dźwięk przestrzenny leciał z jednego jacka na RCA do Ampli (ustawione oczywiście wszystko po stronie sterowników), a suba musiałbym podpiąć do karty dźwiękowej (lenistwo...).

Ale to i tak nie istotne, bo masz przecież HDMI w tym PC, nie możesz podłączyć HDMI do TV i z niego optykiem przesłać do Ampli?

krzaczek

New member
Ale właśnie ta ostatnia opcja mi działa - ampli wyświetla dokładnie taki kodek jaki aktualnie używa pod warunkiem że ścieżka wyjsciowa jest wielokanałowa.

A kolega @finger opisał sytuację jeśli skorzystalibyśmy z dekoderów karty dźwiękowej ale akurat SR577 z tego co czytałem nie ma takiej opcji.

Nie wiem dokładnie jak ma Onkyo ale przeważnie na wyświetlaczy masz napisane DTS lub DOLBY DIGITAL jeżeli są używane kodeki ampli - jeżeli używasz zewnętrznego dekodera do wtedy Ci nie wyświetli

Ostatnia edycja:

finger

Member
Rozwijając temat PC versus Ampli, każdy blaszak za sprawą software jest w stanie zagrać wszystko, bez względu na sprzętowe wsparcie kart.
Teoretycznie, jest to dokładnie ten sam sposób dekodowania cyfrowego sygnału.
Wyśle on to jako wielokanał i tyle, gdzie formalnie dekodowanie załatwi oprogramowanie PC (użyje po prostu CPU zamiast wsparcia hardwarowego karty).

Pytanie, czy tak ważne jest to aby Ampli załączył swój dekoder dźwięku przestrzennego i czy zrobi on to lepiej, może mieć jakieś patenty czy inne efektowne rozwiązania.
Sprawdzałem to u siebie i nie ma to znaczenie wg mnie, ale mam słaby model Denona, więc nie mam utwierdzonego zdania.
Dodam, że miałem nadzieję, że sprzętowe wsparcie Denona pokaże klasę i pokona kodeki z blaszaka ;)
Zamiast DTSów czy innych, mam MULTI IN i nie słyszę różnicy przy przełączaniu na Denonowe dekodery...

markus96

New member
Podam przykład, ma film w formacie .mkv z dźwiękiem Dolby Digital i czy karta ASUS XONAR DG GX 2.5 posiadająca złącze optyczne przeniesie mi dźwięk na ampiltuner KD i amplituner KD rozpozna go jako DD lub DTS?

Do góry