Kamera Sony HDR-CX......

magik

New member
Witam,

Za chwilę będę w USA i mam zamiar kupić sobie kamerkę :)
Czy mógłbym prosić o odpowiedź na kilka pytań...

Jestem amatorem. Zdecydowałem się na kamerkę Sony na pamięci Memory Stick. Chcę zakupić model trochę droższy ale na Europę (czyli z literką "E"). Wyczytałem na forum że konwersja z NTSC na PAL nie jest taka prosta i bezstratna, a ja chciałbym łatwo nagrywać filmy na płyty DVD i rozdawać rodzince...:).
Chyba że macie inne doświadczenia w tej kwestii i wystarczy jakiś program, który podczas nagrywania na płykę zrobi to w PAL.... :)
1. Zauważyłem że jest kilka typów tych kamer: CX7,CX7E, CX6, CX6EK....
To że jest literka "E" to wiem że to wersja na Europę.
Ale Czym różni się wersja CX6 od CX7 ? No i czym wersja "EK" ?
2. Czy pamięci w wersji Pro Duo będą wyrabiały się z zapisem XP czyli 15Mb/s ?
3. Jeżeli zakupię pamięć Pro-HG Duo to czy będzie ona pracowała z tą kamerą w szybkości karty Pro-HG,czy tylko zwykłej Pro Duo ?
4. Wiem że ta kamerka nie ma wizjera... Nigdy nie miałem swojej kamery. Czy wizjer będzie mi brakował ? W aparacie podczas robienia zdjęć nigdy nie korzystam z wizjera....
4. Czy do tej kamerki da się podłączyć zewnętrzny mikrofon ? Czytałem gdzieś że jakiś bezprzewodowy chyba.. czy to prawda ? czy to jedyna możliwość ?
5. Czy ktoś użytkuje tę kamerkę ? Wszelkie opinie mile widziane...

Jeszcze jedno pytanko ale o Playstation 3. Czy wie ktoś może gdzie w USA można go kupić ale także w wersji na Europę ?(chodzi o region w Blu-rayu)

Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuję.

Aha będę w Chicago, tak więc jeżeli ktoś zna tam sklep z kamerkami i playami w dobrej cenie, to info mile widziane.

Pozdrawiam

DariuszKa

New member
Hdr-cx6

witaj właśnie nabyłem taką kamerkę i co do twoich pytań jeśli są jeszcze aktualne
z tego co się dowiedziałem to różnica między 6 a7 to region do którego jest adresowana czyli 7 jest na Amerykę pewnie ntsc i bez polskiego menu ; kamera ma gorącą stopkę czyli można podłączyć dedykowany mikrofon co do wizjera to zawsze go używałem ze względu na pobór prądu a na tej sprawdzałem na pełnym słońcu i nie było problemu z obrazem na ekranie kontrast jest bardzo dobry; osobiście jestem zawiedziony tylko kiepską jakościa w gorszym oświetleniu oraz przy szybkich akcjach jest to kamera zrobiona na tzw gupola ale wcześniej miałem z mnóstwem bajerów których podczas kręcenia nie miałem czasu używać i tak wszystkie efekty itp robiłem w kompie ma za to ogromną przewagę jest malutka lekka i nie ma poza optyką ruchomych elementów ,które moga sie uszkodzić podczas upadku np na rowerze czy desce oczywście poza rozbiciem całej kamery:mrgreen: co w moim rzypadku przy wyborze kamery było priorytetem.

magik

New member
Dzięki DariuszKa za Twoje uwagi.
Mam jeszcze kilka pytań:
1. Czy w "dużych" rekach trzymanie jej i nagrywanie jest wygodne ?
Czy nie będzie ona zbyt mała dla mnie ?
Od dwóch tygodni próbuję ją namierzyć w jakimś MM lub Saturnie i
nigdzie jej nie ma. Muszę ją kupić na czuja bo już wyjeżdża.... :(
2. Czy w związku z kiepską jakością w słabym oświetleniu mozna podpiąć jakąś lampę ?
3. Chciałem sobie dokupić od razu dwa dodatkowe obiektywy: wide i tele
Czy przy tej kamerze ma to sens ?

Pozdrawiam,

DariuszKa

New member
co do wielkości dłoni to myślę ze nie powinno być problemu bo zoom i nagrywanie ma na ramce gorzej z ekranem dotykowym bo tam trzeba precyzyjnie nadusić pole, ale większość kamer ma tej wielkości ekran więc nie masz wyboru; co do dodatkowych obiektywów też to biorę pod uwagę a zwłaszcz do wnętrz ten szeroki a tele pewnie ograniczy na dalszej odległości drżenia; lampy dedykowane oczywiście są naszukałem sie ale znalazłem bo oczywiście sony w nowych kamerach wymyślił znowu upierdliwość stopka jest w zagłębieniu i bardziej przypomina połączenie bagnetowe niż szynę więc nic innego pewnie na razie nie znajdziesz jak oryginał:( a co do lamp wiekszość pobiera prąd z baterii kamery więc albo kupisz tańszą lampę i dodatkowy duży akumulator co wychodzi drogo albo lampę ze swoimi akumulatorkami R6, która ja kupiłem i zostawiłem mały lekki oryginalny akumulator kamery, bo jednak doświetlenia używa się sporadycznie to po co dociążać kamerę
pozdro

Do góry