Kamera lub lustrzanka 4000-9000zł

Dee Jay

New member
Dzień dobry!,

zamierzam kupić kamerę cyfrową lub lustrzankę do nagrywania wideo. Potrzebuje pomocy w wyborze. Cena jaką chce przeznaczyć to 4-9 tyś. Zastanawiałem się nad Canonem D60 - podobno bardzo dobrze nagrywa. Znalazłem w internecie też Sony Handycam NEX-VG20E

Zamierzam nagrywać konferencje prasowe oraz konwencje wyborcze. Chodzi też o możliwość podpięcia dobrego mikrofonu. Potrzebuje porady jaki sprzęt byłby do tego najlepszy. Nie muszą to być urządzenia które wymieniłem.

Dziękuję i nie linczujcie mnie za ten temat.

Gucio50

New member
Bez reklam
Dzień dobry!,

zamierzam kupić kamerę cyfrową lub lustrzankę do nagrywania wideo. Potrzebuje pomocy w wyborze. Cena jaką chce przeznaczyć to 4-9 tyś. Zastanawiałem się nad Canonem D60 - podobno bardzo dobrze nagrywa. Znalazłem w internecie też Sony Handycam NEX-VG20E

Zamierzam nagrywać konferencje prasowe oraz konwencje wyborcze. Chodzi też o możliwość podpięcia dobrego mikrofonu. Potrzebuje porady jaki sprzęt byłby do tego najlepszy. Nie muszą to być urządzenia które wymieniłem.

Dziękuję i nie linczujcie mnie za ten temat.

Mam lustrzankę Sony A77 i kamerę Sony HDR-XR520Ve.
Żadna lustrzanka nie da Ci takiego komfortu filmowania jak dobra kamera. Natomiast żadna kamera
nawet moja 10MPix nie da Ci takich zdjęć jak lustrzanka.
Najwększą wa lustrzanki jako kamery jest absolutny brak stabilizacji przy zoomowaniu, na ekranie widzisz machanie kamerą jak siekierę.

Do filmu wgrywa sie głośne działanie Zoom-u oraz chrobot AutoFocusa.
Są tacy, którzy chwalą lustrzanki jako kamery.
To jak z wersalką, ani to fotel ani kanapa.
Ano porządnie się wyspać ani obejrzeć mecz.

Poczytaj posty z zeszłego roku, jest kilku zwolenników lustrzanek, i kilku jaj ja kamer, do robienia filmów.
Raczej nie uzgodniono stanowisk.

Ostatnia edycja:

fransua

New member
Wszystko zależy od sprzętu i operatora. Są obiektywy, w których bezproblemowo, płynnie i bezgłośnie robi się zbliżenia a AF działa cicho. Co do komfortu też można polemizować. Tanie kamery mogą posiadać manualne sterownie przysłoną itp. ale często dostęp do tych funkcji jest utrudniony a i obsługa pozostawia wiele do życzenia - dżojstik, dotykowy ekran itp. Autor wątku pisze, że potrzebny mu sprzęt do nagrywania konferencji prasowych oraz konwencji wyborczych. Tutaj zoom może lecz nie musi być przydatny. Bardziej potrzebny będzie dobry statyw, na którym i tak się wyłącza stabilizację. Podałeś Dee Jay dwa urządzenia. W Canonie może być problem z długością ciągłego nagrywania. Niestety aparaty standardowo mają limit nagrywania do 29min i 59s. Po tym czasie aparat się wyłączy i trzeba ponownie zainicjować nagrywanie. W Sony tego nie ma. Są jednak modele aparatów, w których ograniczenie to można wyłączyć. Jeżeli chodzi o jakość, rozdzielczość, ilość detali to obecne aparaty biją większość kamer, których kwota jest jeszcze większa niż podałeś. Dla mnie największą zaletą aparatów jest otwartość systemu a co za tym idzie kreatywność. Kamery ograniczają.

Do góry