Kamera HD vs SD

malin_f1

New member
Witam w związku z narodzinami córki mam dylemat. Jaką kamerę wybrać SD czy HD? Obecnie mam starego Panasonica NVGS 11 sprzed 5 lat. Policzyłem koszta i tak:
1.HD
Kamera HD do 2500-3000zł max

TV HD jest
Nagrywarka B-Ray 800zł
Odtwarzacz B-Ray 600zł
Mocny komp do obróbki, teoretycznie mam średniaka 2 rdzenie 2GB ram graf 8600GT
Suma ok. 4000pln

Skłaniam się przy zostaniu przy opcji SD bo co z tego że będzie HD jak trzeba wydać kupę kasy a potem jeszcze mieć czas żeby się tym bawić… przy kamerze SD to pikuś. Pozatym technologia idzie non stop do przodu może jak blue Ray zawita pod strzechy jak obecny format dvd wtedy pomyślę…

Pytanie pierwsze czy jest sens zmienić obecną kamerę SD na jakąś nową kamerę SD do max 1200-1500zł? Jeżeli tak to na co? Jak dla mnie może zostać standard mini DV.
Pytanie drugie moja ew. kamera HD ma spełniać warunki: dobra stabilizacja, dawać radę w warunkach słabego oświetlenia, szybko łapać ostrość po zmianie scenerii oraz prezentować w miarę płynny obraz bez schodów. Czy kupię taką kamerę w przedziale cenowym do 3000pln ?

Shinzon

New member
Polecam SONY CX505. Kosztuje trochę więcej niż 3000 zł, ale aż nie tak dużo więcej. Natomiast kamera ma wyśmienity obraz HD, super stabilizację i rewelacyjnie nagrywa przy słabym świetle. Te cechy są bardzo przydatne przy nagrywaniu dzieci, kiedy pojawiają się różne nagłe momenty. Kamera idealnie się nadaje do takich niespodziewanych warunków.

http://www.skapiec.pl/site/cat/18/comp/614659

SD powoli odchodzi do przeszłości. Do takich nagrań jak nagrywanie dzieci, które będziemy oglądać po wielu latach zdecydowanie lepiej wybrać HD. Nie trzeba koniecznie od razu kupować całego sprzętu (odtwarzacz Blu-Ray i nagrywarka). Spokojnie można nagrania przerzucać na komputer i archiwizować na zwykłych płytach DVD w tym DVD Double Layer (8,5 GB). Najważniejsze, aby rejestrować w HD. Zawsze można konwertować do SD, aby dać rodzinie. A z SD to HD się nie zrobi.

malin_f1

New member
wszystko ładnie pięknie tylko to 3500pln nie wyjęte a budżet jest max 3000 ze wskazaniem na 2500 i szukam kompromisu.
Czy w każdej kamerze HD można ustawić na nagrywanie w SD i potem bez zbędych ceregieli zgrać to na DVD tak jak z kamery SD :?:

Shinzon

New member
Nie wiem jak w innych kamerach, ale w SONY spokojnie jest tryb SD i HD do wyboru do nagrywania w kamerze. Moim zdaniem najważniejsza jest kamera i to właśnie kamerze powinno się poświęcić głównie uwagę przy zakupie i nie warto tu oszczędzać. Różne odtwarzacze, a nawet mocny komputer do obróbki można kupić później kiedy ten sprzęt będzie tańszy. Nagrania z kamery można archiwizować na najprostrzym komputerze, a obrabiać w przyszłości. Z nagraniami z kiepskiej kamery to się później nic nie zrobi.

Nie ma co się tak kurczowo trzymać SD. Nagrywać należy wszystko w HD, a SD można z tego zrobić na zasadzie przerobienia. Do kamer jest dołączone proste oprogramowanie, które pozwala na taką konwersję. Nie działa to w drugą stronę. Z SD nie zrobi się HD.

Ostatnia edycja:

rilicek

New member
Czy w każdej kamerze HD można ustawić na nagrywanie w SD i potem bez zbędych ceregieli zgrać to na DVD tak jak z kamery SD

Nie mam kamery HD, ale według mnie jeżeli byś się już na taką zdecydował, najlepszym wyjściem jest rejestracja obrazu w najlepszej jakości i późniejsza konwersja na komputerze do SD.
Jeżeli chodzi o archiwizację oryginalnego (nieprzerobionego) materiału to polecałbym dysk twardy - teraz 1TB można kupić poniżej 300 zł. Dla pewności można wypalać płytki DVD.
Jeżeli nie zależy ci na menu, zamiast z materiału HD robić DVD można zrobić divx w rozdzielczości 720x576 (większość odtwarzaczy łyka już taką rozdzielczość). Jakość będzie o wiele lepsza niż DVD o ile oczywiście nie poskąpisz wielkości pliku i nie będziesz próbował upchać materiału na płycie CD.

PS.
Jak będziesz nagrywać w SD, po to żeby zaoszczędzić parę GB, za parę lat będziesz pluł sobie w brodę, że żeś na jakości oszczędzał.

Shinzon

New member
Jak ja kupowałem swoją pierwszą kamerę HD (koniec 2007 roku) to też się strasznie bałem, aby kamera nagrywała w SD, że HD to nie obrobię. Przez miesiąc nagrywałem w strachu w SD. Później okazało się, że spokojnie można nagrywać w HD, a pliki przeniesione na komputer w prosty sposób można skonwertować na SD, nagrać na DVD i dać rodzinie. Boże Narodzenie 2007 nagrałem jak głupi w SD mimo, że miałem kamerę HD i teraz nic z tym nie mogę zrobić. A w porównaniu do HD to jakość w SD jest fatalna.

malin_f1

New member
pytanie pomocnicze ile może wejść na tą CX505 w najwyższej rozdzielczości HD: FH (1920x1080i, 16 Mb/s) a ile w HQ (9 Mb/s) kamera ma wbudowane 32GB
Nagram w najwyższej jakości 2-3 godz?

Shinzon

New member
Można to policzyć.

16 MBitów na sekundę to 16.777.216 bitów na sekundę. Na jeden GB przypada 1.073.741.824 Bajty * 8 (jeden bajt = 8 bitów) to mamy na 1 GB = 8.589.934.592 bitów. Teraz dzielimy te 8.589.934.592 bitów co mamu w 1 GB przez 16.777.216 bitów na sekundę. W 1GB zmieści nam się nagranie o czasie 512 sekund. Dla 32GB będziemy mieli 16.384 sekund lub 273 minuty lub około 4 i pół godziny.

Przy bitrate 9Mbit mamy dla 32GB czas nagrywania 29.127 sekund lub około 8 godzin.

Generalnie 8GB to około godziny nagrania HD przy bitrate 16MBit.

P.S.
Dodam, że rozdzielczość HD to 1920x1080 = 2.073.600 pikseli. SD to 720x576 = 414.720. HD ma zatem 5x więcej pikseli. Przy SD bitrate jest powiedzmy 8Mbit, a w HD 16MBit. Czyli przy jedynie 2x większym bitrate mamy 5x dokładniejszy obraz. Wszystko dzięki dużej kompresji AVCHD. Dla mnie nagrywanie i archiwizowanie w SD to marnotrawienie pojemności nośników.

Ostatnia edycja:

Shinzon

New member
Zrobiłem jeszcze taki test na szybko. Nagranie w HD (1920x1080, 16Mbit) o wielkości 71,9MB skonwertowałem oprogramowaniem do kamery do pliku SD (720x576) i plik ma wielkość 40,9MB.

5x pogorszyłem rozdzielczość, a plik nie jest nawet 2x mniejszy.

malin_f1

New member
dobra ale obraz obrazowi nie równy i nigdy nie wykorzystuje się max bitrate ? dobrze kombinuję ?
Trudna decyzja ale chyba na chwilę obecną zostanę przy SD jak mi się przypomni że mam jeszcze nagrania sprzed 4 lat do obróbki to zastanawiam się po co mi to HD :D

Shinzon

New member
Jak sobie chcesz. W sumie wydaje mi się, że pytając na formu o kamerę HD czy SD to od razu miałeś nastawienie, że SD bo format znany i bezpieczny. Też tak kiedyś myślałem, dokładnie 2 lata temu. Dla mnie po dwóch latach doświadczenia z formatem HD format SD to przeżytek i szkoda w takim formacie gromadzić wspomnienia. Poza tym uważam, że obrabianie i cudowanie z nagraniami to strata czasu. Ja nagrywam swoją kamerą HD sukcesywnie swoje pociechy. Po każdym nagraniu pliki zrzucam na komputer. Szybko przeglądam czy jakieś ujęcie jest do bani to kasuję lub przycinam. Jak uzbieram 8GB nagrań to zgrywam na płytę DVD Double Layer (8,5GB) w formacie AVCHD i na bieżąco mam wszystko zarchiwizowane. Robię proste menu bez żadnych wycudowanych przejść oprogramowaniem do kamery. Przygotowanie płyty bez re-authoringu to godzinka i gotowe. Robię już tak prawie 2 lata (2008 i 2009) i nie mam żadnych zaległych nagrań do obróbki. Mam też różne rodzaje oprogramowania do obróbki HD np. Video Studio X2 Pro, Pakiet Nero 9, Corel Movie Factory 7 HD ale zwyczajnie w świecie nie mam czasu, aby się tym bawić. Nie rozumiem dlaczego taka obawa przed formatem HD, który 5x dokładniejszy obraz pozwala zapisać przy zajmowaniu nawet nie całe 2x więcej miejsca. Jeżeli nagrań HD nie będziemy obrabiać w wyrafinowany sposób to do ich archiwizacji naprawdę nie potrzeba wiele więcej niż do nagrań SD.

Ostatnia edycja:

malin_f1

New member
tu nie chodzi o obawę tylko o złotówki :D aktualnie mam SD i wolę kupić HD w momencie gdy będę na to gotowy tzn nagrywarka i odtwarzacz blue ray w sumie trzeba 5 tyś wydać żeby to miało sęs ręce i nogi. pozostaje poczekać jeszcze roczek i dozbieranie kasy oraz zakup komponentów. nawet mój TV ma już swoje lata i jest tylko HD Ready :D Dzięki za porady być może do temu wrócę po czasie.
Chociaż jakby ten CX505 był za 3 tyś to bym się skusił pewnie może jakaś alternatywa i nie koniecznie od Sony?

Shinzon

New member
Wystarczy poczekać trochę i z pewnością SONY CX505 będzie po 3.000 zł. Ceny cały czas spadają. Moim zdaniem to powinno się podejść perspektywicznie. I tak za jakiś czas format HD będzie powszechny tak jak dziś SD. Jeżeli wspomnienia nagrasz sobie w SD to HD z tego nie zrobisz. A mając kamerę HD i nagrywając w HD zawsze możesz z tego SD zrobić. Nie trzeba mieć telewizora HD, odtwarzacza Blu-Ray i całego tego drogiego sprzętu już dziś. Niedługo to wszystko będzie tanie i będzie sobie można kupić, a nagrania w HD będziesz miał wtedy jak znalazł. A jak się ograniczysz do SD to będziesz sobie pluł w brodę, że nie nagrywałeś w HD. Mając 5x bardziej dokładny obraz musisz mieć nie całe 2x więcej miejsca do archiwizacji nagrań na chwilę obecną.

Zobacz sobie klatkę z filmu HD nagranego SONY XR500 (CX 505 ma takie same parametry obrazu) w HD, a później po przerobieniu na SD.

Klatka z XR500 w HD:
http://img16.imageshack.us/img16/2351/25830413.jpg

Klatka z XR500 w HD po konwersji do SD:
http://img7.imageshack.us/img7/3331/15327920.jpg

Ostatnia edycja:

malin_f1

New member
nie widzę różnicy poza wielkością :D pozatym ja bardziej oglądam filmy niż wycięte klatki jakiś czas temu sprzedawałem stary apart foto canon s2is sprzedałem kumplowi a od do mnie po dniu użytkowania "ty jest 5 martwych pikseli na matrycy" a ja na to nie możliwe... no ale jednak były:D różnica polegała na tym że ja od nowości oglądałem na tym aparacie zdjęcia a kolega oglądał piksele :D

Shinzon

New member
malin_f1 napisał:
Przecież nie ma co polemizować nad jakością SD vs HD bo to bez sęsu :)

Oj przepraszam nie załapałem dowcipu w poprzednim poście. Jak najbardziej się zgadzam. Życzę oczywiście przemyślanego wyboru kamery z analizą wszystkich za i przeciw.

Do góry