Kalibracja kina domowego - dyskusja.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
ale w ogole byly jakiekolwiek roznice? pytam z ciekawosci, bez ironii.

nie pije do Ciebie ale niejako przy okazji kabli przypomnialo mi sie tylko jedno zabawne okreslenie ktorego moze nie znacie.
slyszalem jak ktos powiedzial na audiofilow "sluchacze bezpieczników" lol

Były były, w dziale stereo też cos o tym napomknąłem ;) Najtanszy WireWrold (300 zł) grał duzo lepiej jak Furutech za 1000 zł (o ile był Furutechem) z kolei najtansza i jedyna w ofercie listwa WireWorld zgrala paskudnie (300). Fajnie graja Supry (800 zł). Ale to w skali mikro, niuanse.

Kable to ciezki temat kazdy inaczej to slyszy malo tego na kazdym sprzecie zagra to inaczej u mnie VDH graja spoko zadnego nie ma zamulania itp a Krzychu w swoim systemie nie bardzo i tak z kazdym innym jest co jednemu sie podoba to innemu nie koniecznie... ja mysle ze to kwestia sprzetu z czym to gra i wtedy albo kabel pasuje albo nie:)

Oczywiscie, w iednym systemie moga wyeksponowac zalety, w innym wady. Odsluch i to w domu obowiazkowy

Ostatnia edycja:

Whiplash

New member
Bez reklam
Bi-Amp działa zawsze - i w stereo i w 5.1 i nawet może działać w 7.1. Warunek taki, że musisz mieć 2 nieużywane końcówki mocy (czyli dla 7.1 musi być 9.1). Czyli np. jak słuchasz stereo na samych frontach, używasz 4 końcówek (FL, FR + 2 dodatkowych z surrounda, tj. od 7.1). Jak słuchasz 5.1. to używasz 7 końcówek, itd.

Czy usłyszysz różnicę? Kwestia indywidualna. Różnica jest na pewno, ale czy zauważalna dla ludzkiego ucha? Jeden słyszy, inny nie. To co jest pewne, to mniejsze grzanie się amplitunera.

Moim zdaniem jak się ma (w zestawach budżetowych - np. takich jak Twój czy mój), to się powinno stosować na 100%. Koszt kabla nie jest przytłaczający, a energetycznie wychodzi to bardziej rozsądnie. Większa równowaga w zarządzaniu energią z ampli. W efekcie, albo będzie lepiej, albo będzie tak samo jeśli chodzi o jakość dźwięku. Kolumnom i amplitunerowi będzie łatwiej :) Inaczej wygląda sprawa drogich zestawów (pisał o tym lolek), gdy masz jeden dobry i drogi kabel. Wtedy dołożenie drugiego (a nie dołożysz gorszego, bo możesz popsuć jakość dźwięku) to spory wydatek, więc pewnie mniej uzasadniony ekonomicznie. Ciężko wydać kilka tysięcy tylko po to, żeby ulżyć ampli ;P

Ok w takim razie chyba sie skusze hehe. Czyli musza byc takie same kable jak mam na frontach czy moga byc np. 2x1.5? Wtedy zdejmuje zworki z kolumn, i w miejscie gornych terminali podlaczam kabel z wyjscia w amplitunerze kanalow Surround Back/Amp Assign i przelaczam amplituner w tryb Front A Bi Amp?

A czy w takim polaczeniu nie spada moc w stereo czy w 5.1? Bo jesli sluchamy w 5.1 to te dwie koncowki od 7.1 sa nie aktywne i troche wiecej mocy idzie na reszte kolumna a wtedy wszystkie koncowki beda wykorzystane?

[Raccoon]

New member
Bez reklam
Rodzaj kabli nie ma znaczenia. Mogą być inne na górę, inne na dół. Oczywiście im grubsze i im lepsze tym lepiej ;P

Tak, zworki zdejmujesz. Co do podłączenia góra/dół to w sumie jest dowolność. Większość jednak zaleca podłączyć górne (sekcja wysokotonowa) do surroundów dodatkowych, a dół (sekcja niskotonowa) do zwykłych wyjść frontowych.

Moc nie spada. Ludzie zauważają przeciwne zjawisko. To na co najbardziej się liczy i co - teoretycznie - daje Bi-Amp to raczej jakość dżwięku. Selektywność. Scena. Detaliczność. O moc się nie bój. Nawet gdyby Ci spadła to potencjometr głośności jest lekarstwem :) Ale nie obawiaj się :)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Tak - ale jeszcze się upewnię, że tak samo myślimy, więc...

Nie zawsze "czyste stereo dwukanałowe". Jak odpalisz pure audio na płycie DVD lub BD to będziesz miał 5.1. (jeśli tak jest nagrany film). Po prostu będziesz miał zawsze tyle kanałów i tyle subwoofera ile przewidział twórca :)

Zgadza sie, mam tez taki przycisk w BD denona ale nie uzywam :) jego do filmow..

Whiplash

New member
Bez reklam
Rodzaj kabli nie ma znaczenia. Mogą być inne na górę, inne na dół. Oczywiście im grubsze i im lepsze tym lepiej ;P

Tak, zworki zdejmujesz. Co do podłączenia góra/dół to w sumie jest dowolność. Większość jednak zaleca podłączyć górne (sekcja wysokotonowa) do surroundów dodatkowych, a dół (sekcja niskotonowa) do zwykłych wyjść frontowych.

Moc nie spada. Ludzie zauważają przeciwne zjawisko. To na co najbardziej się liczy i co - teoretycznie - daje Bi-Amp to raczej jakość dżwięku. Selektywność. Scena. Detaliczność. O moc się nie bój. Nawet gdyby Ci spadła to potencjometr głośności jest lekarstwem :) Ale nie obawiaj się :)

A czy kazda kolumna ktora ma dwie pary terminali jest dostosowana do Bi Ampu? Czy np. moze byc to kolumna Bi Wire a Bi amp nie i cos sie spali?

lolek126

Well-known member
Bez reklam

Ja tez probowalem w czasie zabawy w bi-amping ( dzisiaj zobacze z cardasem ) ze na odwrot jak sie podlaczy czyli z glownych frontowych idzie na gore a z surrandow na dol to tez zadnej roznicy nie slyszalem ...:) Jedyna tak na 100% zauwazalna roznica to mniej sie grzeje amplituner , wiec jak komus sie grzeje to moze zastosowac, tylko nie wiem na ile bedzie to roznica jak sie kupi np kabel za 20 zl/m bo ja u sasiada swoje podlaczalem na 609 tylko wiecej trzeba bylo podkrecac galke volume:) u mnie nic nie trzeba wiecej podkrecac... i troszke w kinie wydaje mi sie ze tez jest glosniej z bi-ampingiem... mam do konca tygodnia cardasa ale wydaje mi sie ze nie warto kasy wydawac dla polepszenia samopoczucia..lepiej chyba bedzie jak sie zworki kupi..ale decyzji nie podjolem jeszcze..

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jeszcze tabela (z rozroznieniem bi-wiringu i bi-ampingu), tyle ze tutaj w przypadku bi-ampingu zastosowanie dwoch wzmacniaczy. W przypadku ampli tak jak kolega pisze wyzej. Ampli przelaczyc w tryb Bi-amp, zworki zdjac. Kalibracje jeszcze raz (na wszelki wypadek). Niskie beda zasilane z frontow, wysokie/srednie z tylnych (niewykorzystanych) w ampli - zgodnie z instrukcja.

Attachments

• bi-amping.jpg
    bi-amping.jpg
    39,5 KB · Wyś: 643

[Raccoon]

New member
Bez reklam
A czy kazda kolumna ktora ma dwie pary terminali jest dostosowana do Bi Ampu? Czy np. moze byc to kolumna Bi Wire a Bi amp nie i cos sie spali?

Wydaje mi się, że jak są dwa terminale to zawsze kolumna jest dostosowana do Bi-Amp. Oczywiście mogę się mylić.

Natomiast jeśli pytasz konkretnie o swoje kolumny to ryzyka nie ma. Cinepack JBLa na pewno mają opcję Bi-Amp. Podobnie jak pozostałe budżetowe kolumny JBLa (z wyjątkiem Lofta chyba tylko).

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP

Teraz masz zalozone zworki jak rozumiem i podlaczony jeden kabel glosnikowy.
Zdejmujesz zworki i tak jak wyzej napisalem. Nic sie nie spali.

Whiplash

New member
Bez reklam
Ok dzieki za informacje panowie. Sadzac po tym jak od strony technicznej gra bi amp czyli Bass jest zasilany jedna koncowka a reszta pasma inna to powinno to gra o wiele wiele lepiej a tym czasem piszecie ze zadnych roznic, ba ktos napisal kiedys ze przy wysokiej klasie amp uslyszy sie roznice o ile slon nie nadepnal na ucho :D

Ile jestem w stanie zaplacic.. Hehe tyle ile za reszte kabli czy pare zl za metr. Nie mam zamiaru kupowac kabli po 100zl/m az tak wrazliwego ucha nie mam :)

[Raccoon]

New member
Bez reklam
Więc się decyzuj na Bi-Amp. Budżet żaden, a amplituner będzie miał bardziej komfortowe warunki.

Co do różnicy w dźwięku. lolek pisał właśnie, że różnica jest większa jak się ma sprzęt tańszy. Przy droższym już takiej różnicy nie robi, bo wydajność prądowa jest tam większa, więc takiej potrzeby "ułatwiania" nie ma.

Ja o różnicy też nie napiszę, bo po analizie tematu od razu wiedziałem, że idę w Bi-Amp i zamówiłem u blackninja od razu kable na fronty 2 razy dłuższe. I przy zakupie od razu tak podłączyłem. Pytanie brzmi: czy po odłączeniu Bi-Amp zauważyłbym pogorszenie? Nie wiem, nie chce mi się bawić ;P

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ile jestem w stanie zaplacic.. Hehe tyle ile za reszte kabli czy pare zl za metr. Nie mam zamiaru kupowac kabli po 100zl/m az tak wrazliwego ucha nie mam :)

Tak wlasnie zrob, gorzej nie bedzie a nie zaszkodzi sprobowac. Zawsze to jakies doswiadczenie, a przeciez my tak lubimy eksperymentowac :)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Więc się decyzuj na Bi-Amp. Budżet żaden, a amplituner będzie miał bardziej komfortowe warunki.

Co do różnicy w dźwięku. lolek pisał właśnie, że różnica jest większa jak się ma sprzęt tańszy. Przy droższym już takiej różnicy nie robi, bo wydajność prądowa jest tam większa, więc takiej potrzeby "ułatwiania" nie ma.

Ja o różnicy też nie napiszę, bo po analizie tematu od razu wiedziałem, że idę w Bi-Amp i zamówiłem u blackninja od razu kable na fronty 2 razy dłuższe. I przy zakupie od razu tak podłączyłem. Pytanie brzmi: czy po odłączeniu Bi-Amp zauważyłbym pogorszenie? Nie wiem, nie chce mi się bawić ;P

Dokladnie przy nizszej klasie sprzetu jest to bardziej slyszalnie i zreszta podobnie mowia w dobrych sklepach :) ale tak jak pisalem sprawdzalem na nizszym amplitunerze ale na kabalach moich za okolo 3 tys zl... nie wiem jak to jest na kablach duzo tanszych... inny przyklad powiem znacznie wieksza roznica jest jak czlowiek sie przeprowadza z bloku do domu niz ten bi-amping, a myslalem ze to choc bedzie porownywalne do przeprowadzki z bloku do donku z mala dzialka ale niestety :)

Ostatnia edycja:

gerus6

Active member
Bez reklam
Zamiast wydawać po kilka tys. na kable to lepiej zainwestować we wzmacniacz, nawet ze zwykłymi kablami efekt będzie dużo lepszy

lolek126

Well-known member
Bez reklam
To jaki Ty masz amplituner ze ty slyszysz wiatrak? Bo u mnie jest on nie slyszalny, chyba ze jest calkowita cisza w salonie...

[Raccoon]

New member
Bez reklam
A to dobre pytanie. Jeśli ktoś ma już fronty w Bi-Amp, to pod co podłączyć centrala? ;P Pewnie trzeba mieć więcej końcówek (9.1), albo osobny zasilacz... Hmm.. Tylko, że i tak musi to sterować amplituner. Ciekawe.

Do góry