Kalibracja kina domowego - dyskusja.

Whiplash

New member
Bez reklam
Panowie sa jakies wytyczne dotyczace przeprowadzania kalibracji? Np. kolumny musza stac prosto nie skrecone itd bo zastanawiam sie czemu mi takie pomiary wychodza smieszne. 63hz scina na -7dB w prawym froncie.. Fakt ze wlasnie robilem kalibracje na skreconych kolumnach w strone kanapy, mozliwe ze mikrofon wtedy glupieje?
Caly zestaw ustawiony wg mnie poprawnie, mik na wysokosci uszu, srodek kanapy, zaslony, dywan jest, za plecami sciana odleglosc z 70cm..

D

Deleted member 121090

Guest
Panowie sa jakies wytyczne dotyczace przeprowadzania kalibracji? Np. kolumny musza stac prosto nie skrecone itd bo zastanawiam sie czemu mi takie pomiary wychodza smieszne. 63hz scina na -7dB w prawym froncie.. Fakt ze wlasnie robilem kalibracje na skreconych kolumnach w strone kanapy, mozliwe ze mikrofon wtedy glupieje?
Caly zestaw ustawiony wg mnie poprawnie, mik na wysokosci uszu, srodek kanapy, zaslony, dywan jest, za plecami sciana odleglosc z 70cm..
Widocznie w pomieszczeniu właśnie tę częstotliwość masz podbitą w miejscu odsłuchu. I stąd ten efekt.
Mikrofon raczej nie głupieje. A moim zdaniem, cała ta autokalibracja jest dobra tylko do wstępnych ustawień. Potem i taj ją psuję wedle moich upodobań.

jurass

Banned
Niestety nie zgodzę się z Tobą. W innych systemach kalibracji nastawy są trochę inne, nie ma o tym ani słowa. Jak już pisałem wcześniej prezentowany jest tu punkt widzenia twórców Audyssey, a w sieci i instrukcjach obsługi innych anmplitunerów można spotkać opinie różniące się w pewnych szczegółach. Cały poradnik napisany jest wybitnie pod kątem systemu Audyssey i tytuł powinien to oddawać.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
A moim zdaniem, cała ta autokalibracja jest dobra tylko do wstępnych ustawień. Potem i taj ją psuję wedle moich upodobań.

Czyli idziesz w PREFERENCJE. To co powtarzam od poczatku. To co dla Ciebie sa "Twoje upodobania" nic nikomu nie mowia, nikt nie wie co dla Ciebie "dobrze" brzmi. Kazdy ma prawo do takich ustawien, ale moje czy Twoje upodobania moga roznic sie drastycznie. Dlatego tez mamy dwa terminy, ktore sa kluczowe w calej tej zabawie - "REFERENCJA" i "PREFERENCJA".
"Referencja" jest tutaj jedynym wiarygodym ustawieniem i to do niej powinnismy dazyc (ale nie musimy, nikt nas na sile do tego nie zmusi, w imie zasady "nic na sile")
Natomiast "Preferencja" nic nie znaczy.

jurass

Banned
A co znaczy "Referencja"? Od jakiegoż to boga została nam dana? Myślisz o Chrissie? To tylko jedna z opinii, twórcy jednego z systemów kalibracji.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
A co znaczy "Referencja"? Od jakiegoż to boga została nam dana? Myślisz o Chrissie? To tylko jedna z opinii, twórcy jednego z systemów kalibracji.

Co znaczy, tutaj jest wyjasnione:
Reference vs. Preference | Audyssey
Nie zgadzasz sie z tym, uwazasza ze Chris wciska kit tylko dlatego bo reprezentuje firme, ok.
Nic mi do tego. Kazdy ma rozum i robi to co uwaza za stosowne. Do mnie trafiaja argumenty i konkretne uzasadniena jakie glosi Chris.
Dla kogos innego moze to byc belkot.
Dodam ze dla mnie decydujacym argumentem za teoriami Chrisa, sa moje uszy.
Sprzet gra rewelacyjnie, ktos chce inaczej ustawiac, ma inne lepsze rozwiazania, no problemo.

Ostatnia edycja:

[Raccoon]

New member
Bez reklam
Tak dodam od siebie (po ostatnich testach suba, np. na filmach Avengers i Battleship: Bitwa o Ziemię), że jest jeszcze jedna kwestia, przynajmniej w Onkyo. Chodzi o to, że mamy w nim Audyssey DynamicEQ, ale nie tylko. Jest jeszcze coś od THX, ale o mniej więcej podobnym działaniu: re-EQ. I jak się włączy jedno i drugie to jest słabo. Wtedy właśnie jest dudnienie. Nawet ktoś mi kiedyś napisał tutaj na forum "jak masz te wszystkie polepszacze włączone to nie dziwota, że Ci dudni". I ten ktoś miał rację. Na dzień dzisiejsz moje ustawienia KD to:
bass: 0 (ewentualnie czasem podobijam trochę dla klimatu kina, ale nie więcej niż do +2/+4)
treble: 0 (ewentualnie czasem zbijam jak mi za bardzo świszcze, do -2/-4)
sub: 0 względem frontów - tak ustawił Audyssey (ewentualnie czasem podobijam jak chcę pomasakrować ściany i sąsiadów, ale nie więcej niż +5/+7)
center: -2 względem frontów i suba, gdyż tak mi ustawił Audyssey (ewentualnie czasem podobijam do -1/0 jak za słabo słychać dialogi)
Audyssey: movie zawsze włączone w KD (do muzyki: music)
DynamicEQ: w KD na "on" (chyba, że coś dudni to na "off", a w muzyce na "off" ale jeśli słucham w nocy i po cichu to dla muzyki też "on")
Dynamic Volume: off (chyba, że jest noc i oglądam film z małą ilością efektów specjalnych, wtedy na Light/Medium),
re-EQ: na off (jeśli uzywa się ulepszaczy Audyssey, to re-EQ od THX już nie jest potrzebne - tylko się gryzie)

To co wyboldowane to taka moja domowa "referencja", a to co w nawiasach to preferencja ustawiana do konkretnych warunków, gorszych niż referencyjne, tzn. dziecko, żona, noc, goście, itd.

A tutaj ciekawy temat:
https://audyssey.zendesk.com/entries/93466-Audyssey-Onkyo-Re-Eq-button-feature-interaction
krótko i na temat :)

Człowiek wciąż się uczy jak konfigurować KD. Najgorsze, że odpryskiem dostaje się producentom kolumn ;P Myślałem, że JBLe dudnią, a to po prostu "za dużo polepszaczy" hehe. Zatem re-EQ off, Dynamic EQ on, Dynamic Volume off, Audyssey movie. I jazda :) Mam nadzieję, że to już koniec drogi ;P

Ostatnia edycja:

Whiplash

New member
Bez reklam
No dobrze opieralem/opieralismy sie na Audyssey ale sporo informacji jest ogolnych np. odciecia, czy przygotowanie do kalibracji. Nic nie stoi na przeszkodzie aby ten komu nie odpowiada poradnik, napisal swoj :)

Pozdrawiam!

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Dalej wszystko się zgadza. NADy są jednak w mniejszosci kupowanym sprzętem, bardziej niszowym niż Denon, Onkyo, HK, Yamaha. Na pewno więcej uzytkownikow amplitunerow kina domowego wybiera jednak te marki. Absolutnie nie piszę, że NADY, Cabridge Audio, itp. sa gorsze, bo tak nie jest, ale sa mniej popularne, dlatego tez mniej jet amplitunerow w domach bez Audyssey niż z :)

[Raccoon]

New member
Bez reklam
Oj, pozbawiasz się wrażeń filmowych ;P

Gdzieś w sieci czytałem, że rozpiętość głośności (różnica pomiędzy najcichszym i najgłośniejszym dźwiękiem) na różnych nośnikach wraz z postępem technologii rośnie. I tak:
- kaseta magnetofonowa: 60 db,
- cd: 80 db,
- DD: 100 db.
Pisałem z pamięci, ale to było jakoś tak.

I jak ustawiasz DynamicVolume to cofasz się o kilka(naście) lat wstecz. Szepty są głośniejsze, niż powinny, a wybuchy cichsze, niż powinny :) Oczywiście co innego w nocy :) wtedy się przydaje.

Ale to Twoja preferencja, więc nikt nikomu nie zabrania. Dobrze jednak o tym wiedzieć dokonując wyboru ustawień :) Dodatkowo dobrze wiedzieć, że DynamicVolume czasem powoduje dudnienie basu - nie u każdego, ale może się zdarzyć :)

Pozdrawiam :)

Do góry