wg mnie nie, ale poczekam na potwierdzone opinie. W temacie elektorniki subbasowego pasma i sterowniem jej przez ampli nadal się ucze 
tak, Chris jest bardzo pomocny. wczesniej na tej stronie udalo mi sie znalesc pare informacji ktore nie sa oczywiste, a czasem wrecz w instrukcji producenta ampli przekrecone czy zle przetlumaczone. pisalem juz w innym watku, a teraz wkleje jeszcze raz tutaj
Niby dlaczego nie ustawia sie LFE + MAin a glosniki maja byc small? To po co kupujecie duze kolumny podlogowe skoro obcinacie im pasmo ustawiajac je jako small, kupcie sobie satelitki i bedzie tak samo dobrze..
Tak niby zaleca THX. Ustawiając na small odciąża się trochę fronty, bo przecież sub ma odpowiadać za niskie tony. Nawet kiedyś jak miałem Yamahę i ustawiłem kolumny na small a LFE na SWR, to sub grał o wiele mocniej. A przy ustawieniu Main + LFE to sub sobie tak podrygiwał i buczał, a i kolumny nie grały pełnym basem. Do tego może byc konflikt jak będzie się nakładał bas z suba i kolumn. Jakiś sprzęt może byc gorszej jakości i będzie psuł efekt. Uważam że albo niech grają same kolumny pełnym basem, albo niech tym zajmuje się sub. Przynajmniej w moich warunkach grało to znacznie lepiej przy ustawieniu kolumn na small. Grało to czyściej z kolumn, a przy wybuchach itp. odzywał się sub. Przy dobrym wyregulowaniu był świetny efekt.
A ja mam pytanie odnośnie kalibracji w Marantzu sr7005. Jeżeli połączę kolumny w bi-amping to czy muszę jeszcze coś ustawić w menu kalibracji czy po prostu przechodzę do "Auto Setup Start" i mi samo wszystko rozpozna i wykryje tak jak w przypadku zwykłego podłączenia 5.0, bo subwoofera nie mam? Czy mam może jeszcze robić jakieś ustawienia w "Amp Assign" i "Channel Select" i dopiero potem "Auto Setup Start"?
krzysiek1980 i armanig
Czyli podsumowując, zalecacie:
- ustawienie wszystkich 5 głośników na small,
- ustawienie odcięcia dla wszystkich 5 głośników na 80HZ.
Tak? Upewniam się, bo za chwilę będę musiał takie ustawienia wprowadzić u siebie.
Jak się zatem ustawia Suba? Ma grać od 80Hz w dół czy od 120Hz w dół (czyli w tym drugim wypadku nakłada się z pozostałymi głośnikami w przedziale 80Hz-120Hz).
Dobrze rozumiem? Możecie jakoś podsumować?![]()
Jestem właśnie na etapie konfiguracji 2113 i nie widze tam w opcjach żadnego rozgraniczenia ustawień pomiędzy trybami jak np. stereo a dookólnym. Wygląda na to, że jest jedna konfiguracja do wszystkiego. Z tego co piszesz wynika jednak że jest inaczej, więc bylbym wdzięczny gdybyś rozwinął myśl i opisał jak dokonać tych osobnych ustawień.w Denonie masz osobne ustawienie dla Stereo
Jestem właśnie na etapie konfiguracji 2113 i nie widze tam w opcjach żadnego rozgraniczenia ustawień pomiędzy trybami jak np. stereo a dookólnym. Wygląda na to, że jest jedna konfiguracja do wszystkiego. Z tego co piszesz wynika jednak że jest inaczej, więc bylbym wdzięczny gdybyś rozwinął myśl i opisał jak dokonać tych osobnych ustawień.
w 2113 nie ma takiego rozgraniczenia i można ustawić tylko tryb czyli stereo, PL, Direct itp pod konkretne źródło np radio lub DVD