Dzień dobry
Nadeszła jesień więc i wieczory dłuższe dzięki czemu jest trochę czasu na zabawę kinem.
Do tematu kalibracji podchodziłem już wielokrotnie ale nigdy tematu nie zgłębiłem do końca. Mam nadzieję że przy waszej pomocy się to uda.
Przeczytałem jakieś 50 stron watku plus poradnik ale kilka rzeczy jest dla mnie jeszcze nie jasne
Mój salon oraz rozmieszczenie głośników
https://ibb.co/mbHDLw
Głownym miejscem odsłuchu jest rogówka Za nią trochę powyżej linii uszu powieszone są satelity.
Sub ustawiony przy rogówce i nie bardzo mam pomysl gdzie mógłbym go przenieść, koło szafki przy telewizorze ( wyszedł by za prawą kolumną) z prawej strony rogówki, za rogówką między satelitami ??.
Mój zestaw to
Ampli Onkyo TX-NR 616
Głośniki Quadral Quintas 5000 RII
SUB Jamo 360
Szybka kalibracja Audyssey przeprowadzona kilkukrotnie w celu wyregulowania potencjometru woofera. Sub ustawiony na połowę mocy, faza 0, filtr 200 hz. Autokalibracja wywala błąd suba.
Dopiero przy ustawieniu vol na 0 Onkyo reguluje go na -5
Po przeprowadzonej dokładnej autokalibracji ( 3 przebiegi ) ampli reguluje sie następująco:
Front 50 Hz ( przestawiony ręcznie na 80 zgodnie z poradnikiem)
Center 80 Hz
Surround 80 HZ
Odległości/ głośność
FL 3,6m/-4 db
FR 3,6m/-4 db
Surround Left 1,5m/-7 db
Surround Right 1,5m/-7 db
Center 3,6m/-1 db
Sub 2,7m/-5db
Wszystkie odległości poza Subem są prawidłowe
Pozostałe ustawienia
Audyssey Movie
Dynamic EQ ON Reference 0
Dynamic Vol ON Heavy
Music Optimizer ON
Re EQ ON
Speaker 6 Ohm type Normal
LPF 120 HZ
THX Ultra 2 Yes
BGC Off
Loudness On
Dolby Panorama ON
Dimension 0
Center Width 3
True HD On
Inteli Volume 0
Niestety nie podoba mi sie jak zestaw gra. Sub wydaje mi sie cichszy od pozostałych głośników, dzwiękowi brakuje przestrzenności
Podpowiedzcie co sądzicie o powyższych ustawieniach. Co zmienić z czym eksperymentować ?
Może macie jakieś ścieżki do testowania ?? W wątku znalazłem to
Online Tone Generator - Generate free low frequency tones to test your subwoofer.
Sine Burst Tones (20-200 Hz)
ale w temacie audio jestem tak ciemny ze nie wiem jak sie tym poslugiwac
Po zapoznaniu się z opisem funkcji w instr obslugi dalej nie wiem na jakim poziomie ustawić Dynamic EQ, Dynamic Vol
Nie wiem do czego służy Re Eq, THX Ultra 2, BGC, Loudness plus
Dolby Panorama/Dimension/Center Width
TruHD Loudness
Intelli Volume
oraz jak powinny być ustawione
Czy przy takim ustawieniu suba eksperymentowac z fazą ??