Kablówka Vectra i instalacja tv

jaxa

New member
Mam zamiar zmienić swojego starego LCD Samsunga LE32S71 na smart tv (Samsunga lub Panasonica). Mam kablówkę z Vectry z dekoderem HD 3830, połączonym z tv kablem HDMI. Sygnał z instalacji antenowej idzie złączem antenowym do dekodera, a dekoder jest poza kablem HDMI połączony z tv przewodem sygnałowym. Mogę oglądać telewizję przez dekoder w HD albo przez sam tv (analoga już nie ma, więc Vectra podaje chyba sygnał DVB-T - jeśli się mylę, to mnie poprawcie).
I tutaj mam może lamerskie pytanie - czy kupując nowy smart tv i podłączając go pierwszy raz do sieci mam przed odpaleniem podłączyć go jak wyżej, czy za pierwszym razem muszę najpierw podłączyć sygnał antenowy do tv bez podłączania do tv dekodera Vectry, żeby złapał stacje z anteny, a dopiero później podpiąć dekoder?
Dekoder HD3830 ma wyjście ethernet - czy można podłączyć do niego smart tv, żeby mieć internet w tv po kablu zamiast z wifi?

jaxa

New member
Nie chodzi mi o podłączenie do internetu. bo to rozumie się samo przez się. Chodzi mi o to, czy przed pierwszym uruchomieniem tv podłączyć go tylko pod kabel antenowy, a dopiero po instalacji wszystkiego podpiąć dekoder Vectry czy od razu podłączać dekoder i połączyć go z tv poprzez hdmi i kabel sygnałowy.

Do góry