Kable: Scart-Scart i DVI-HDMI - pytania, problemy

RufuSx

New member
Witam!
Posiadam telewizor Sharp LC32LE705, dekoder cyfrowej Vectry i zwykłe głośniki komputerowe 2.1 Creative'a.

Dekoder podłączam przez kabel Scart-Scart, głośniki przez 2xchinch-minijack. Mam z tym następujący problem. Otóż w trakcie odtwarzania głośniki strasznie buczą. Dźwięk jakby prądu... Jego intensywność zależy od wyświetlanego obrazu (im jaśniejszy tym głośniej).
Tak to brzmi: buczenie.wav

Wyczytałem, że może to być spowodowane słabej jakości kablem euro. Faktycznie, mam zwykły za 5zł. Czy wymiana na pewno pomoże? Nie chciałbym wywalić kasy w błoto. Czy kabel 2xchinch-minijack też wymienić na lepszy?
Dodam, że przy źródle HDMI, wszystko pięknie gra. Przez gniazdo słuchawkowe, buczenie jest mniej intensywne, ale nadal słyszalne.

Druga sprawa. Chcę podłączyć laptopa (stary Asus F2J) z TV. Mam jakiś stary kabelek S-Video-Euro, ale jakość obrazu jest tragiczna. Lapek posiada gniazda VGA i DVI. Zależałoby mi też aby łącznie z obrazem przesłać dźwięk. Widzę, że DVI-D -> HDMI powinien się nadać. Teoretycznie przesyła też audio, ale nie wiem czy mój wiekowy już notebook obsługuje Duala.

Byłbym wdzięczny za wszelkie porady.

pkomp

New member
podłącz głosniki do innego gniazdka ewentualnie ich metalowy element który styka sie z uziemieniem głośników podłącz drutem po grzejnik albo element metalowy tv stykający się z uzimieniem(wiem hardkor)
albo jak nie korzystasz z tunera tv to podłącz głośniki prosto pod dekoder

masz petle mas i to jest problem

lapka podłącz przez dvi-hdmi i sprawdź czy wysle dźwiek - jak nie to dodatkowo kabelek audio z lapka do tv

RufuSx

New member
Ok, lapa potestuję.

Pętla mas... przynajmniej teraz wiem jak nazwać ten problem. Niestety nie posiadam nawet podstawowej wiedzy z zakresu elektryki, więc proszę o nieco dokładniejsze wyjaśnienie.

Zarówno TV, dekoder jak i głośniki podłączone są zwykłą wtyczką bez uziemienia - o taką: http://www.niepelnosprawni.pl/files...public/zdjecia/poradnik/palacy_problem_04.jpg

Podłączone są do listwy zasilającej (która ma bolce), ta z kolei idzie do gniazdka z uziemieniem.

Spróbowałem wsadzić głośniki do innego gniazdka, dalej to samo.

Zapomniałem wcześniej napisać, że gdy łączę je od razu z dekoderem to wszystko jest ok. Nie ma buczenia. Ale taka sytuacja mi nie odpowiada, bo gdy w TV zmienię źródło na odtwarzacz, musiałbym ręcznie przekładać kable.

Czyli jak mam ten drucik pociągnąć? :p

Wymiana na ekranowane kable nie pomoże?

Do góry