Bez gwiazdy nie ma jazdy, Mercedes to Mercedes, kable HDMI to inna sprawa![]()
Ja mam drogie i te calkiem tanie, obecnie DaVinci po 70zl (z tego co pamietam), jest to swiadomy wybor a nie oszczednosc, testowalem z duzo, duzo drozszymi (ktore tez mam) i roznic nie zauwazylem, co innego kable glosnikowe, RCA itp. to juz calkowicie inny temat.
Firmy dzis rozne rzeczy produkuja i z powodzeniem sprzedaja, od magicznych kamieni audiofilskich za 1000zl po cudowne preparaty na odchudzanie, a kto zajmuje sie czwiczeniami, dobrze wie ze to pic na wode. Nie neguje kabli po kilkaset zl, bo to dobrze wykonane produkty i pewnosc poprawnego dzialania, ale takie po 2000zl to juz nie moja bajka. Znam te wszystkie publikacje w sieci, w tym niedokonczone dyskusje, ale ja tych roznic nie wylapuje.
Jezeli chodzi o HDMI to blizej mi do tych (pierwszych lepszych) linkow:
â˘â˘ Test kabli HDMI
Nie daj się nabrać, czyli dlaczego tanie i drogie kable HDMI są takie same
No takiego porównania to ja jeszcze nie czytałem hahaha![]()
Ja mialem tak amozliwosc odsluchu kabla glosnikowego o dl. 2x2,5 m za ponad 100 tys,
Moze jeszcze malo czytales...? za ile widziales, dotykales, miales mozliwosc testowania kabla ?
Ja mialem tak amozliwosc odsluchu kabla glosnikowego o dl. 2x2,5 m za ponad 100 tys, kolumny byly za ponad 200 tys i elektronika plus kable zailajace i IC za ponad 400 tys.
To jak wg Ciebie kabel za ponad 100 tys to nie jest taki mercedes klasy E , ja mysle ze taki mercedes to jest za malo w porowniau do tego kto zaplaci za kabel ponad 100 tys... wiec jesli ktos kupi kabel hdmi za powiedzmy 20- 30 tys - to nie mozna wg Ciebie porownac do dobrego Merca? Hahaha
A jakby bylo Cie stac na taki kabel drozszy jesli chodzi o hdmi czy np glosnikowy to tez bys pisal ze nie warto kupowac ??? Jesli np kogos nie stac na mercedesa klasy E za 300 tys to nie oznacza ze trzeba pisac ze nie warto mercedesa kupowac..
Moze jeszcze malo czytales...? za ile widziales, dotykales, miales mozliwosc testowania kabla ?
Ja mialem tak amozliwosc odsluchu kabla glosnikowego o dl. 2x2,5 m za ponad 100 tys, kolumny byly za ponad 200 tys i elektronika plus kable zailajace i IC za ponad 400 tys
Kiedy do transmisji obrazu i dźwięku używamy sygnału analogowego, to za pomocą technik pomiarowych faktycznie da się stwierdzić niewielkie różnice pomiędzy kablami zwykłymi a wykonanymi z metalu szlachetnego. Przewaga tych ostatnich polega na lepszej przewodności, a przede wszystkim dłuższej żywotności złota. Nowoczesny interfejs HDMI jest jednak cyfrowym standardem przesyłania obrazu i dźwięku. Przedmiotem transmisji nie są częstotliwości, a binarne wartości 0 i 1. Tutaj obowiązuje zasada: wszystko albo nic. Jeśli dane dotrą do odbiornika, to są one przedstawiane dokładnie w takiej postaci, w jakiej zostały wysłane przez nadajnik. Mimo że w zwykłych kablach miedzianych (patrz grafika po prawej stronie) jakość sygnału jest trochę słabsza niż w przypadku złotych, to informacje przesyłane są kompletnie. Tym samym obowiązuje całkowicie jasna reguła: drogie kable z elementami ze złota nie są w stanie zapewnić większej ostrości, bardziej nasyconych kolorów albo czystszego dźwięku. Nawet złoto z wartości binarnej nie jest w stanie wydobyć jakości nowej i lepszej. Jeśli sygnał jest przenoszony skutecznie, to w przypadku użycia kabli ze złotem wyświetli się taki sam obraz jak przy zastosowaniu najtańszego kabla miedzianego.
Nie chciałbym wchodzić w środek ostrego konfliktu, ale z tego co wiem 1.4 pozwala na odbiór video w lepszej rozdzielczości bo 1.3. działa tylko do 1080.
Lolek, moj kabel DaVinci to zaden "HiEnd", ja o tym doskonale wiem i nie mam w zwiazku z tym zadnych kompleksowkupilem go bo:
a) jest solidnie wykonany, a nawet lepiej jak duzo drozsze (nigdy tez nie sprawial zadnych problemow)
b) schludnie wyglada
c) mam w szufladzie duzo drozsze i po testach (bazujac na jednym zakupionym egzemplarzu) stwierdzilem ze nie ma zadnej roznicy, po czym dokupilem reszte tych kabli do kompletu.
Pisalem kiedys o tym, co, jak i dlaczego.
Nie widze potrzeby inwestowania w kable HDMI wiecej jak mi logika podpowiada, moze jestem slepy, ale takie mam podejscie do kabli HDMI.
Kable glosnikowe, kolumny, sprzet itp. to inna bajka.
Opanuj się człowieku i tyle.Moze porównaj kable hdmi za 10 zł i za 300 tysięcy a nie samochody w to mieszasz.I i jak chcesz to kupuj sobie kable po pol banki jak usłyszysz i zobaczysz ta niby różnice:hihi:.
Dla kolegi lolek126 to i sylwester po 500 zl za pare to lipa i nie daj bog jechać na niego oplem a nie mercedesem.![]()