Kable głośnikowe z metra? Czy z konfekcją?

Borixon

Active member
Bez reklam
Witam, myślę nad wymianą drutów głośnikowych, Pany nie chciałbym wydać zbyt wiele a z konfekcją te gotowe kosztują worek kasy. Potrzebuję max po 1,5 m x2 i pytanie moje czy jak kupie coś na metry i sam założę banany które mam jakieś prolinka czy widły i sam zrobię rurki termokurczliwe to bardzo skrzywdze kable??

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Trudno podać granicę ,dla jednych będzie to 50 zł, a dla innych 500zł .Część kabli jest przeszacowana, gdyż producenci wliczają słynne "długoletnie badania" co się odbija na cenie końcowej
Wiadomo że kable srebrne muszą być droższe ze względu na cenę srebra ,proces obróbki miedzi też jest różny co też ma wpływ na cenę końcową
Myślę że najważniejsze to chyba zachować zdrowy rozsądek ,słynna firma kablowa Transparent Audio sugeruje żeby na kable wydać równowartość 20% ceny sprzętu

Ostatnia edycja:

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jakbyś chciał to mam na zbyciu Melodikę z założonymi bananami przez blackninja. 2,5mm x 2,5mb.

melo.jpg

lobos

New member
Bez reklam
Ja mam ten Melodiki tylko 4mm i jestem zadowolony.
Polski, gruby kabelek, który spełnia swoją rolę.
Nie bawiłem się w żadne porównania.
Chyba to jeszcze nie ten poziom zaawansowania choroby ;-)
P.s. ja mam w oryginalnej konferencji, ale nie ma to większego znaczenia.
Do centrala i na tyły sam zakładałem banany i raczej nie ma tam co spieprzyć ;-)

Ostatnia edycja:

Borixon

Active member
Bez reklam
2,5 mm do Zensorów powinno wystarczyć. Ja też dotychczas sam montowałem wszystkie banany czy widełki... Niektórzy twierdzą że jakość spada gdy tylko dotknęło się drutu itp... ;-)

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

4kowal

New member
Od ilu za metr zaczyna się sensowny kabel??

słynna firma kablowa Transparent Audio sugeruje żeby na kable wydać równowartość 20% ceny sprzętu

Co mają napisać jak z tego żyją.
Dobry kabel to przede wszystkim użyteczny kabel: nie za sztywny żeby dawał się łatwo układać, zbyt długi banan wymaga sporo miejsca za urządzeniem. Jeśli kabel jest na widoku to nie za brzydki, z poprawną konfekcją (kabel nie wyrywa się z bananka). Jeśli posiada się dzieci widełki mają ten plus, ze mocno dokręcone ciężko jest wyrwać z kolumny. Unikać srebrnych bananów bo są kruche.
Nikt jeszcze nie udowodnił wpływu kabli na dźwięk (może poza przypadkiem braku kabla). Równie dobrze możesz polutować końcówki i też będzie dobrze. Lepiej niż na marnych bananach, które ledwo siedzą w gnieździe.

Borixon

Active member
Bez reklam
Ile chcesz za te kable? Napisałem Ci priv. To nie są przypadkiem bi-wire??

mors111

Active member
Bez reklam
Witam, myślę nad wymianą drutów głośnikowych, Pany nie chciałbym wydać zbyt wiele a z konfekcją te gotowe kosztują worek kasy. Potrzebuję max po 1,5 m x2 i pytanie moje czy jak kupie coś na metry i sam założę banany które mam jakieś prolinka czy widły i sam zrobię rurki termokurczliwe to bardzo skrzywdze kable??

jesteś pewien że wymiana na nowy kawałek drutu długości 1,5m diametralnie zmieni dźwięk sprzętu ?

sam u siebie mem niewiele więcej , może 2x3m ( choć i te 2x1,5m też by starczyło , ale przewody by musiały wisieć )

spróbuj na początek ze zmianą przekroju na 2x4mm2 lub jak masz bi-wire , to podłącz osobno wysokie i niskie tony

u siebie podałem na basy 2x4mm2 i na wysokie 2x2,5mm2 , oba z firmy Bitner oczywiście OFC
może to i na wyrost bo sam składałem kolumny i wiem że w środku też mam 2x2,5mm2 , i pewnie większość kolumn tam ma , nawet te za niezłą kasę , nie wspominając o zwrotnicy w której cewki są wykonane z max 1-1,5mm2 przekroju

większość to po prostu będzie złudzenie przy tej odległości co masz

Borixon

Active member
Bez reklam
ee kolego ja nie chce zmieniac diametralnie dzwieku, w zadnym wypadku. a nawet gdybym chcial to na pewno nie robilbym tego drutem.

chce sprobowac i zobaczyc czy przyniesie to jakies efekty... na Zensory 3 nie musze miec tak grubego kabla.

mors111

Active member
Bez reklam
ee kolego ja nie chce zmieniac diametralnie dzwieku, w zadnym wypadku. a nawet gdybym chcial to na pewno nie robilbym tego drutem.

chce sprobowac i zobaczyc czy przyniesie to jakies efekty... na Zensory 3 nie musze miec tak grubego kabla.

jak dla mnie będziesz szukał dalej i próbował sobie wmówić że jest lepiej , w sumie te 1,5 stówy bym przeznaczył na przyjemniejsze rzeczy ( 3m przewodu po 50zł które masz na myśli )

Borixon

Active member
Bez reklam
Nie chce brnąć w jakąś poprawę ani nie mam ciśnienia, kable ogarniete od kolegi Pawła i to tyle. Podłączyć i posłuchać nie zaszkodzi, kolejny powód żeby usiąść i posłuchać muzyki. Generalnie powodów nie szukam ale gdy wpadają w ręce to żal nie skorzystać...

Do góry