Kable do Heco Music Style 900

Whiplash

New member
Bez reklam
Lolo czy mógłbyś wrzucić zdjęcie wzmacniacza w środku co kiedyś wrzucałeś tam gdzie jest rozdzielany sygnał na wszystkie terminale.
Chciałbmy aby Whiplash zobaczył jak to wygląda w środku.
Bo my tu o kablach a w środku zwykle nakrętki i kable jak w gniazdkach.
Whiplash używasz bananów lub widełek?

Ja wiem jak wyglada kolumna w srodku ale jakie to ma znaczenie, kiedy po podlaczeniu bi wire slysze roznice? Skoro stoisz na stanowisku ze bi wire i likwidacja zworki nie ma sensu bo dalej sa lipne kabelki to dlaczego swoje Heco nie podlaczasz najtanszym kabelkiem 1.0mm takim jak jest w srodku kolumny tylko kupileś Cordiala 2x4mm ? :)

Ja napisalem wczesniej, dla mnie zakup kabli za kilka stówek do naszych sprzetów gdzie kolumny kosztuje 3tys i wzmacniacz tez jest bez sensu. Wystarczy zwykly miedziany kabel 2.5mm za parenaście zlotych, za dodatkowa pare do bi wire 2x2.5 metra zaplacisz 60zl. Dla mnie to nie jest jakis straszny wydatek w stosunku do tego ile kosztowal wzmacniacz czy kolumny. A jesli w ten sposob moge doprowadzić do kolumny najlepszy mozliwy sygnal to czemu nie. Na chlopski rozum, eliminujemy zworke z obwodu i kazda sekcja kolumny jest rozlaczona i dostaje sygnal bezposrednio z terminala wzmacniacza. Lepiej być nie moze. Nie przesadzajmy bo chyba producent kolumn stosuje w srodku kolumny taka jakość polaczen aby nie zniweczyć pracy swoich inż. Powoli zaczynamy schodzić na kuriozalny poziom rozmowy o sprzecie. Zaraz sie okaze ze podstawowa czynosc po zakupie kolumn to wymiana okablowania wewnatrz ;)

Ostatnia edycja:

darekrocznik

New member
Szkoda mi się pozbywać swoich Alphard Da Vinci PSCC 8N - Perfect Silver Copper Crystal 8N bo to dobre kable - pójdą na dół a na górę QED QE1300 (XTC-100)

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Zakładając,że te kable Alphard srebro widziały to bardziej zasadne jest połączenie sekcji wysokotonowej, gdyż srebro zapewnia lepszą rozdzielczość i lepiej sobie radzi z przenoszeniem wysokich częstotliwości

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Spróbuj obu wariantów ,ale kable srebrne lub miedzi srebrzonej lepiej spisują się w przypadku górnego pasma

Qed jest niezły ale być może lepszym wyborem byłby Real Cable BM400T ten kabel ma piękne oparcie w basie .Bardzo ciekawy jest też Supra Classic 4.0 też świetnie przenosi niskie częstotliwości

Tak już całkiem na marginesie ,najlepszy bas generowały Monster Cable z serii Z, te kable nie są produkowane ,ale zasięg niskich częstotliwości niesamowity .Do kompletu interkonekt z serii M np . M550 /M 850 i chyba by kolumny rozniosło

hazi25

Klub HDTV.com.pl
VIP
co sądzicie o porównaniu kabelków melodika których wszędzie pełno do SUPRA CLASSIC 2,5mm2 chciałbym zakupić nowe do Heco MS zamiast moich mam adam hall jakieś tam żeby podkreślić bardziej wysokie tony :D:D które niby melodika neutralizuje ale nie kosztem 100zł za metr

hazi25

Klub HDTV.com.pl
VIP
to z jakiegoś starego testu
"Classic to kabel dość uniwersalny, który jest dobrą propozycją dla tych, którzy za niewielkie pieniądze chcieliby wprowadzić do swojego systemu nową jakość, np. wymieniając kable standardowo dodawane do zestawów zintegrowanych. Mocną stroną Classic 2,5 są niskie tony. Kabel przenosi silny, lecz dobrze kontrolowany bas. Dźwięk jest przestrzenny i otwarty. W górnej skali i częściowo w zakresie średniotonowym słyszymy dźwięki odważne i niekiedy nieco za ostre. Przy dobrze zrównoważonych brzmieniowo systemach nie będzie to jednak przeszkodą, a doda nieco powietrza do przekazu dźwiękowego"

Rafal7

Banned
Mocną stroną Classic 2,5 są niskie tony. Kabel przenosi silny, lecz dobrze kontrolowany bas. Dźwięk jest przestrzenny i otwarty. W górnej skali i częściowo w zakresie średniotonowym słyszymy dźwięki odważne i niekiedy nieco za ostre. Przy dobrze zrównoważonych brzmieniowo systemach nie będzie to jednak przeszkodą, a doda nieco powietrza do przekazu dźwiękowego"
I na tym koniec? :D
Skąd znasz takie dyrdymały?

hazi25

Klub HDTV.com.pl
VIP
Rafal7 ale koniec czego ? :)
wiem że dyrdymały w testach się czasem pisze bo za to im płacą ale może jakieś różnice są a może lepiej kupić po prostu te ładniejsze :) tak z tymi kabelkami już chyba jest...

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Supra Clasic jest budżetowym kablem o stosunkowo wysokiej cenie ,lepiej dołożyć i kupić PLY to jet zupełnie inna konstrukcja ,i co ciekawe z ekranem bowiem Supra wierzy w ekran
Lepszą rozdzielczość w zakresie wysokich tonów będzie miał np.Monster XPHP miałem ten przewód i pod względem jakości wysokich tonów i rozdzielczości niewiele mu można zarzucić (oczywiście w tym przedziale cenowym )

Na Twoim miejscu bym dołożył i kupił Innakustik Atmos Air ,ale wersji bez srebra .To bardzo dobry kabel o przemyślanej konstrukcji

hazi25

Klub HDTV.com.pl
VIP
własnie bardziej mi zależy niby na "Lepszą rozdzielczość w zakresie wysokich tonów" niż basie bo gra to i tak dobrze no faktycznie ceny podobne Supra i Innakustik zykłe jakieś wersje choć ten Atmos Air już droższy ale może warto a czemu mówisz wersja bez srebra ? jest jeszcze ver INAKUSTIK PREMIUM SILVER 2.5MM widzę

ikar1975

Active member
Bez reklam
Supra u mnie sie sprawdza ply 3.4 ,wczesniej chord silverscreen tez dawal rade.Ja chyba z tych nie bardzo slyszacych roznice ,moze po dobrych testach zmienilbym zdanie 😉.Pzdr

Kejup

Member
Bez reklam
Polecam Belden 8471. Cena śmieszna. Można zrobić sobie bi-wire :) Dałem je ostatnio bratu który też ma Heco ms900 i jego system odżył ;-)

mac-ony

Well-known member
Bez reklam
Zamiast inwestować w kable , nie lepiej dołożyć do akustyki pokoju ?:)
Więcej usłyszysz w dobrze zaadoptowanym pomieszczeniu niż z drutów.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Zamiast inwestować w kable , nie lepiej dołożyć do akustyki pokoju ?:)
Więcej usłyszysz w dobrze zaadoptowanym pomieszczeniu niż z drutów.

Latwo mowic.
Z akustyka ciulowo, bo nie wieadomo co gdzie i jak.... i jeszcze zeby to jakos sensownie wygladalo.

Sam chce inwestowac w akustyce - w dedykowanej salce ale nie wiem co robic. Kupilem 2 penele na welnie przystawiam za glosnikami ale na kalibracji wykresy identyczne.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Akustyka to ważna rzecz ,jednak przeważnie pokoje mieszkalne są również takimi w których stoi sprzęt którego słuchamy ,niewiele osób może sobie pozwolić na dedykowane pomieszczenie tylko pod audio
Jednak Heco Music Style są na tyle dobrymi kolumnami ,że warto zainwestować w lepsze kable ,zwłaszcza jeżeli do tej pory jechało się na "zwykłych drutach " .Oczywiście wymaga to umiaru (tak jak ze wszystkim ) ,myślę że do 50zł /metr za kable głośnikowe nie będzie przesadą

Kejup

Member
Bez reklam
A ja podbijam moją propozycję czyli Belden 8471 :) Za tą kasę grzech nie sprawdzić. A jak chcemy bardziej audiofilsko to Belden 9497 ;-)

Do góry