Kable do Heco Music Style 900

darekrocznik

New member
Pytanko odnośnie Heco 900, do tej pory do swoich kolumn miałem kabel głośnikowy Alphard Da Vinci PSCC 8N - Perfect Silver Copper Crystal 8N, chciałbym zastosować przy Heco bi-warring ale kolejny komplet kabli takich jakie mam jest ciężko dostępny, czy w takim razie mógłbym zastosować kabel posiadany do dołów a czy do góry mogę zastosować kabel innej firmy, jeśli tak to jaki najlepiej zagra w górze z Heco, wzmacniacz to Marantz Pearl Lite, CD też, muzyka ostrzejszy rock i reggae, pomieszczenie 32 m

lolo2

Well-known member
Bez reklam
No ja tez chce dolozyc bi wiring szukalem czegos ciekawego ale nic poza melodika nie moge znalezc. Szukalem na aliexpress cos ciekawego ale tez ceny maja.

Cos w granicach 20zl/m szukam.

Rafal7

Banned
Ja ostatnio kupiłem Cordiala 2x4mm i pierwsze co zauważyłem przy obrabianiu kabli to ze tam jest miedź a nie miedzio pochodne, w porównaniu ze starym kabel to stary był jakiś oszukancem.

Czy na wysokie tony starczy 2x1.5mm czy juz kupić 2x2.5mm?

bl4ck

Active member
Bez reklam
Nie wiem nie mam jakiegoś super słuchu ale fajnie brzmi nazwa "Technologia BassCore" :D

Ja robiłem testy kable melodika MDC2250 + Procab LS25 u siebie to wnioski mam takie:

Włączone bi-amp w ampli i kabel procab podpięty pod osobne gniazdo wynik? tak jakby lepsze vokale\wysokie tony podczas odsłuchu.

Wyłączone bi-amp i kabel procab podpięty pod te same gniazdo co melodika wynik? identyczny efekt jak powyżej.

Wyłączone bi-amp i kolumna podłączona tylko za pomocą procaba'a efekt? podobny jak wyżej :D

Można by jeszcze zworki przetestować zrobione z procaba :) ale mi się już nie chce..
Tak w ogole to ten ProCab to kawał niezłe wykonanego kabla konkret.

Ostatnia edycja:

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Ten co mam zapewne nie, bo ma tylko 2,5mm w salonie przekonali mnie zenjezeli odcinki sa do 5m to moze byc ta grubosc. Ale teraz pewnie kupowalbym 4mm.

A druga sprawa to jednak co slysze opinie o melodice to raczej sa negatywne. Sam tez jakies wielkich ohow ahow nie slysze, zestaw ma jeszcze wiele do zyczenia.

Whiplash

New member
Bez reklam
2.5 na bas a 1.5 na gore wystarcza w zupelności. Ja tez potwierdzam ze bi wire odrazu slychac. Dzwiek sie otwiera, lepiej wybrzmiewa bas - jest bardziej zwarty i sprezysty a góra wyrazniejsza. Juz bawilem sie w podlaczanie kolumny pod dolne czy gorne terminale z zachowaniem zworki. Albo mamy slaba, przytlumiona gore albo brak wypelnienia w basie. Przy bi wire wyciskamy to co sie da z naszych kolumn.

Co do kabli to trzeba zwracac uwage z czego jest wykonany bo te z elektryka za 5zl/m to zazwyczaj sa tylko powlekane miedzia. Mysle ze do naszych sprzetów kable do 20zl za metr w zupelnosci wystarcza. W przypadku bi wire, 2 metry na strone x4 daje nam 8m kabla x 20zl = 160zl. Przy cenie ogolnej naszych zestawow koszt kabli nie jest juz jakis bardzo wysoki.

Rafal7

Banned
Lolo czy mógłbyś wrzucić zdjęcie wzmacniacza w środku co kiedyś wrzucałeś tam gdzie jest rozdzielany sygnał na wszystkie terminale.
Chciałbmy aby Whiplash zobaczył jak to wygląda w środku.
Bo my tu o kablach a w środku zwykle nakrętki i kable jak w gniazdkach.
Whiplash używasz bananów lub widełek?

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Juz zaraz znajde. I wrzucam.

Jakby co to w watku robilem wywody na temat kabli gdzie w miare sa informacje na temat zyl basowych, dlugosci i grubosci kabli jaki ma to zwiazek.

Wzmacniacz Denon 1500ae widok terminali glosnikowych:

Ostatnia edycja:

Rafal7

Banned
Dzięki za foty.

Dokładnie, zworki zworkami i ze są zrobione z lipnego materiału a to co jest w środku nie wygląda mi na wysoką jakość.
Wygląda to jak kable w samochodzie do świateł.

Bipo

Active member
Bez reklam
Darek jak możesz wypożycz sobie kabel chord oddysey 2. Słuchałem swojego sprzętu na tych kablach i polecam. ;-) Bardzo dobry kontrolowany i mocny bas oraz czystrza góra. Kolumny zagrały z pazurem. Warto posłuchać i zobaczyć czy będzie Ci się podobać. Ponadto do tych kolumn miałem Profigolda to z tego co słuchałem to mi ujażmił górę i dał mocny dół w porównaniu do odyseja.

Do góry