Kupiłem w EURO RTV GZ-HM1. Szczerze powiem że liczyłem złudnie że w końcu będę zadowolonym użytkownikiem amatorskiej kamery. Niestety znów się przeliczyłem. Miałem w ręku w MediaM HM400. Spodobała mi się a sprzedawca ciągle podkreślał jaka to super kamera.
Zajmuje się kręceniem krótkich klipów okazjonalnych. Potrzebna mi więc w miarę dobra kamera za kasę dla przeciętnego zjadacza chleba. Wybrałem HM1 ze względu na duże możliwości manualne i moddingu. Już przymierzam się do RODE stereo Mic i reynoxa 6600 pro. Baterie kupiłem za pół ceny baterii SONY. Mam jeszcze filtry z poprzedniej kamery, które chciałem dołożyć do całości. Reasumując przyłożyłem się bardziej niż producent :/
Aberracja jest potworna!!! Porównywałem moje filmiki z filmikiem tu zamieszczonym i zauważyłem że albo mam walniętą optykę albo ten nowy model jest do bani!
Poprzednia kamera to Panasonic SD9. Tam niczego takiego nie było. Być może ta jest bardziej szczegółowa i teraz widać mankamenty amatorskich kamer.
Kręcąc gałęzie i cokolwiek gdzie jest niebo w tle obraz jest niesamowicie rozczepiony.
Czytając testy HM400 liczyłem na rewelacyjną płynność obrazu podczas ruchu. A porównując z poprzednią kamerą nie jest wcale aż tak rewelacyjnie a do tego pojawił się nowy mankament! Kamerując gałęzie z światłem w tle zauważyłem że ekran w jasnych miejscach podczas przesuwania pulsuje! Nie ważne jak ustawie kamerę zawsze to samo! W SD9 nie było taki mankamentów! Kamerowałem stary zamek i okna które nie miały tła (nie było dachu). One mi po prostu pulsowały podczas przesuwu! Oglądając filmik kolegi powyżej również zauważyłem to zjawisko.
Koledzy... Nie ma się co podniecać... Kamera w dodatku w miejscach niedoświetlonych spisuje się owszem lepiej niż SD9 ale ISO robi swoje... kaszana jak zawsze... Nawet w dzień idąc w nie najlepiej doświetlonym holu (ma i tak 3 źródła światła) kamera produkuje dużo ziaren (nie muszę mówić że po wyłączeniu wzmacniacza ekran zrobił się prawie ciemny... w dzień...).
Stabilizator... Hmm działa ale nie nazwałbym tego nowością czy advanced. Taki sobie. I tak trzeba Steadicam dołożyć (subiektywna ocena)
Dźwięk żadnej rewelacji. Mic musi być żeby coś ciekawszego po za ciągłym szumem wiatru (z załączonym filtrowaniem) słuchać...
Bateria jeszcze formatowana. Ale nie wytrzymuje tyle ile przewiduje producent. Zobaczymy za tydzień po całym procesie.
W skali 10 punktowej dałbym jej 6/10. Ocena bardzo subiektywna. Wysoka poprzeczka ze względu na cenę. Kamera jest znacznie droższa od HM400. Zastanawiam się czy nie lepiej było kupić HM400 (żeby jednak kaski zaoszczędzić na dodatki). Musiałbym jednak dokładnie porównać obie kamery.
Domyślam się że jesteście zainteresowani dowodami z moich narzekań

postaram się w tym tyg. założyć temat i coś powrzucać.
PS. oglądałem filmiki na YouTube w HD z sony cx550ve i w pomieszczeniach było to samo... śmietnisko

Reklama dźwignią handlu! Wydaje mi się wręcz że sam efekt lepszy kiedy kameruje się np. oświetlony budynek w nocy niż cały oświetlony pokój

pozdro