Jeszcze raz odległość

hobb3

New member
Witam,

chciałbym jeszcze raz poruszyć temat odległości od ekranu i zalecanej jego wielkości. Zastanawiam się nad zakupem Panasonica TH37PV60, ale mam wątpliwości, czy ekran nie będzie za duży jak na odległość od kanapy >> 2-2,30 m. Czytałem, że rozdziezlczość ekranu także ma wpływ na zalecaną odległość. Czy zatem 1024x720 tej plazmy pasuje do takiej odległości?

Oglądany sygnał:
- cyfra+ (w planach z samsungiem a200) -- przede wszystkim tvn24 i mecze 50%
- filmy HD, DVD, divx itd. 50%

Proszę o odpowiedź osób w temacie, bo gdyby 37 cali było za dużo musiałbym zmienić plany i zacząć rozglądać się za 32-calowym LCD.

Pozdrawiam

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
witam
to nie takie proste
Tu grają Twoje zmysły - pierwsze skrzypce. Z danych na dziś wynika ,że na dwoje babka wróżyła. Jedni są bardzo zadowoleni , inni nie.
Musisz sam. Weź do domy ze sklepu po kolei telewizory i sprawdzaj.
pozdrawiam

maxim129

New member
kiki ale jak mozna wziasc telewizory ze sklepu na taka prezentacje u mnie w miescie sie pytałem i sprzedawca tylko dziwnie na mnie sie popatrzył i ile to kosztuje??

archigraph

New member
Lepiej zrób sobie taką prezentację w sklepie np. MM gdzie masz wiele modeli naraz, tylko musisz nieźle rozmawiać aby Ci chcieli powłączać różne sygnały.Zarezerwuj sbie z 5h.

Pozdrawiam.

hobb3

New member
Chyba prezentacja domowa to jedyne wyjście, bo oglądanie na półkach w sklepie to nie jest to samo. Można usiąść w takiej samej odległości, jak w domu, ale to nie wystarczy. Musi być jeszcze pomieszczenie o porównywalnym kształcie i metrażu, bo dopiero wówczas ekran "nabiera" właściwych wymiarów.

Ponieważ plazma 37PV60 nie jest jeszcze łatwo dostępna, to czas do jej pojawienia się na rynku wykorzystam do wyboru rezerwowego LCD o przekątnej 32 cali.

Może za miesiąc uda mi się znaleźć kogoś, kto będize w stanie zaprezentować 2 wybrane przeze mnie telewizory.

Do góry