Jednak LCD!!!

marcintgr

New member
Zastanawiałem sie nad plazmą a LCD i jednak LCD zdecydowanie lepsza ostrośc niz w plazmie spowodowane pewnie wiekszą rozdzielczoscią kontast też lepszy biel w LCD jest dużo bielsza niz plazmie ogólnie plazma to starsza technologia i więcej prądu ciągnie. I dodatkowa ta szyba w plazmie w której sie wszystko odbija pod światło!! Takie są moje opinie na ten temat porównywałem model Samsung LE40M72B z plazmami LG PX5R i Samsunga oczywiście obraz w HD a jak ktos twierdzi że plazma ma lepszy obraz z innego źródła niż HD to nie bede sie sprzeciwiał bo nie sprawdzałem. Ale jak kupujemy tv to chyba z myslą o HD!!!

pooh1968

Klub HDTV.com.pl
VIP
marcintgr napisał:
Zastanawiałem sie nad plazmą a LCD i jednak LCD zdecydowanie lepsza ostrośc niz w plazmie spowodowane pewnie wiekszą rozdzielczoscią kontast też lepszy biel w LCD jest dużo bielsza niz plazmie ogólnie plazma to starsza technologia i więcej prądu ciągnie. I dodatkowa ta szyba w plazmie w której sie wszystko odbija pod światło!! Takie są moje opinie na ten temat porównywałem model Samsung LE40M72B z plazmami LG PX5R i Samsunga oczywiście obraz w HD a jak ktos twierdzi że plazma ma lepszy obraz z innego źródła niż HD to nie bede sie sprzeciwiał bo nie sprawdzałem. Ale jak kupujemy tv to chyba z myslą o HD!!!

NO nie... no normalnie mnie przekonałeś... a ja biedny głupi juz o mały włos nie kupiłem plazmy.... jak to powiadasz?? aha lepsza biel i mniej prądu ciągnie........ aha i kontrast... no to trzeba brać no nie:p :blagam: .... zaraz zaraz... tylko coś mi się tu nie zgadza.... zara ... dnc twierdzi, że ciągnie tyle samo prądu.. ale pewnie się myli.... no jak może brać tyle samo, jak przecież każdy wie, że bierze więcej;) PZDR i na przyszłość poszukaj informacji na forum zanim coś powiesz :szukaj:

Ostatnia edycja:

PiotrasGr

New member
pooh1968 Ty to ładnie (piii...) jesteś, przecież to oczywiste że plazma przy tym samym wymiarze co LCD będzie brała dużo więcej prądu i nic na to nie poradzisz ot taka gówniana technologia

edit dnc

Bardzo proszę o przestrzeganie regulaminu i nie obrażanie innych forumowiczów. To czy ma rację czy nie należy przedyskutować, a nie wyzywać się!!!

pooh1968

Klub HDTV.com.pl
VIP
mistrz ciętej riposty PiotrasGr !!!!

PiotrasGr napisał:
pooh1968 Ty to ładnie głupi jesteś, przecież to oczywiste że plazma przy tym samym wymiarze co LCD będzie brała dużo więcej prądu i nic na to nie poradzisz ot taka gówniana technologia

NO nie - Ty to już nawet przebiłeś przedmówcę i przekonałeś mnie DOGŁĘBNIE. Hmmmmm... pojęcie głupoty jest względne. Pewnie w stosunku do wielu osób jestem głupi (cokolwiek miało by to znaczyć). Natomiast biorąc pod uwagę Ciebie, nie jest to juz takie OCZYWISTE. W przeciwieństwie od Ciebie jak się na czymś nie znam to słucham mądrzejszych i nie piszę co mi się wydaje, tylko to co wynika z ich wiedzy . Jest tu taki ładny temat o plaźmie PV60, gdzie DNC dokładnie zanalizował pobór prądu przez nią i porównał z analogiczną wielkością LCD. Generalnie jak się do mnie zwracasz drogi panie, to raczej posługuj się jakimiś argumentami bardziej wysublimowanymi niż - Ty to ładnie głupi jesteś, oraz oczywiste że taka gówniana technologia - bo jakby Ci to powiedzieć żebyś zrozumiał, no wiesz, powtórzę - pojęcie głupoty jest względne.

irzi

Member
A Ci dalej wierzą że LCD lepsze ?????? Chyba nic nie czytają, nic nie porównuja ! Niech sobie postawią koło siebie LCD i plazme i wtedy niech mówia co lepsze, i bedzie im głupio jak bardzo się mylili ! Lepsza biel ? Ale gorsza czerń ! I to smużenie :-( :blagam: :blagam: :blagam:

marcintgr

New member
Ty to sie faktycznie nie znasz na niczym i słuchasz innych tak jak sam napisałes!!! Jak na stronie producenta jest podana moc max. i lcd ciagnie np. 210 wat a plazma 310 to daj ci boże żeby twoja plazma ciągła 200 bo z tego co widze jestes posiadaczaem plazmy i nie dasz sobie nic powiedziec złego na plazme! A po drógie jak twierdzisz że z wiekszej rozdzielczości tak jak ma LCD jest gorsza jakosc obrazu to niedługo powiesz że wyczytałes na forum że 2+2 jest 5 i sie tego bedziesz upierał!!! Pamietaj na forum różni ludzie pisza czasami prawde czasami nie!! I nie lubie takich ludzi na forum do których należysz co chwalą swoje najbardziej!!!!!
pooh1968 napisał:
NO nie - Ty to już nawet przebiłeś przedmówcę i przekonałeś mnie DOGŁĘBNIE. Hmmmmm... pojęcie głupoty jest względne. Pewnie w stosunku do wielu osób jestem głupi (cokolwiek miało by to znaczyć). Natomiast biorąc pod uwagę Ciebie, nie jest to juz takie OCZYWISTE. W przeciwieństwie od Ciebie jak się na czymś nie znam to słucham mądrzejszych i nie piszę co mi się wydaje, tylko to co wynika z ich wiedzy . Jest tu taki ładny temat o plaźmie PV60, gdzie DNC dokładnie zanalizował pobór prądu przez nią i porównał z analogiczną wielkością LCD. Generalnie jak się do mnie zwracasz drogi panie, to raczej posługuj się jakimiś argumentami bardziej wysublimowanymi niż - Ty to ładnie głupi jesteś, oraz oczywiste że taka gówniana technologia - bo jakby Ci to powiedzieć żebyś zrozumiał, no wiesz, powtórzę - pojęcie głupoty jest względne.

marcintgr

New member
Pamietaj jak jest lepsza biel to jest lepszy kontrast i jasnośc!!! bo nie wiem czy wiesz ze!!! jak masz biały ekran to wtedy ci swiecą trzy kolory na raz R.G.B. dlatego na białym koloże widac najbardziej jakośc i różnice wyświetlanego obrazu Między LCD a Plazmą!!!
irzi napisał:
A Ci dalej wierzą że LCD lepsze ?????? Chyba nic nie czytają, nic nie porównuja ! Niech sobie postawią koło siebie LCD i plazme i wtedy niech mówia co lepsze, i bedzie im głupio jak bardzo się mylili ! Lepsza biel ? Ale gorsza czerń ! I to smużenie :-( :blagam: :blagam: :blagam:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
witam
pokój - panowie - pokój.
Używanie słow obraźliwych nie jest żadnym warunkiem argumentu.
Miejsce jest dla Plazm i LCD . I szybko sie to nie zmieni. Każda technologia ma swoje wady i zalety - również tylna projekcja .
Każdy kupujacy jedyny warunek który powinien spełnić - to sprawdzić swój wybór przed zakupem. /tak jak jazda próbna samochodami/

Ważny jest cel i potrzeby zakupu.A tu dopiero ważne jest co zostanie wybrane . Tak jak w golfa - do różnych uderzeń potrzebny różny kij. A wydawać by się mogło ,ze przecież dla laika - kij to kij.
Peace - panowie
pozdrawiam

pooh1968

Klub HDTV.com.pl
VIP
A jednak LCD, nie nie zaraz - a jednak plazma

kiki napisał:
witam
pokój - panowie - pokój.
Używanie słow obraźliwych nie jest żadnym warunkiem argumentu.
Miejsce jest dla Plazm i LCD . I szybko sie to nie zmieni. Każda technologia ma swoje wady i zalety - również tylna projekcja .
Każdy kupujacy jedyny warunek który powinien spełnić - to sprawdzić swój wybór przed zakupem. /tak jak jazda próbna samochodami/

Ważny jest cel i potrzeby zakupu.A tu dopiero ważne jest co zostanie wybrane . Tak jak w golfa - do różnych uderzeń potrzebny różny kij. A wydawać by się mogło ,ze przecież dla laika - kij to kij.
Peace - panowie
pozdrawiam

Masz rację Kiki. Ale przecież ja nie opowiedziałem sie ani za plazmą ani za LCD, a ten mi od głupków wyjeżdża. Nie mam ani plazmy, ani LCD - dopiero przymierzam się do zakupów. Ale nie jestem niewolnikiem jednej technologii. Zakup planuje pod końca roku i czytam opinie UŻYTKOWNIKÓW a nie producentów, a jak przyjdzie co do czego zamówię prezentację wybranych modeli i wtedy wybiorę. Natomiast wypowiedzi typu - LCD jest lepszy - bo jest (albo gorszy w zależności od tego kto mówi), lub technologia plazm jest, cytuję "gówniana" (albo dojrzalsza jak wolą inni) - mnie denerwują. Świadczą o braku zainteresowania, lub powierzchownym zainteresowaniem tematem i o ograniczeniu horyzontów. PZDR Kiki

pooh1968

Klub HDTV.com.pl
VIP
wow

marcintgr napisał:
Pamietaj jak jest lepsza biel to jest lepszy kontrast

No teraz to już mnie rozbawiłeś tą definicją kontrastu.

marcintgr napisał:
A po drógie jak twierdzisz że z wiekszej rozdzielczości tak jak ma LCD jest gorsza jakosc obrazu to niedługo powiesz że wyczytałes na forum że 2+2 jest 5 i sie tego bedziesz upierał!!! Pamietaj na forum różni ludzie pisza czasami prawde czasami nie!! I nie lubie takich ludzi na forum do których należysz co chwalą swoje najbardziej!!!!!

a możesz mi pokazać gdzie tak napisałem, bo nie mogę się doczytać. Nie powtarzam tępo tego co przeczytam, używam też rozumu (co często przydałoby się innym) i właśnie w przeciwieństwie do Ciebie nie jestem zwolennikiem jednej technologii. I nie chwalę swojego, bo pisałbym o CRT:) A z tego co widzę należność do ludzi, których lubisz najbardziej nie jest bynamniej dla nich nobilitacją.

Ostatnia edycja:

arsenal

Moderator
VIP
marcintgr napisał:
Pamietaj jak jest lepsza biel to jest lepszy kontrast i jasnośc!!! bo nie wiem czy wiesz ze!!! jak masz biały ekran to wtedy ci swiecą trzy kolory na raz R.G.B. dlatego na białym koloże widac najbardziej jakośc i różnice wyświetlanego obrazu Między LCD a Plazmą!!!
Hmm. Ja zawsze myślałem, że telewizor jest do oglądania telewizji a nie białej planszy. :confused: Mogę się oczywiście mylić, skoro mam tv w starej CRT tylnoprojekcyjnej technologii 1080i:cool:. Nie ma ona żadnych szans w LCD jeśli chodzi o walenie białym światłem po oczach. Faktycznie definicja kontrastu zachwycająca.
Rada dla Ciebie na przyszłość. Jeśli chcesz prowadzić na tym forum ciekawe, podparte wiedzą i faktami dyskusje zmień troszkę ton swych wypowiedzi. Zraża on ludzi do twojej osoby bardziej niż te podstawowe błedy ortogaficzne.

lesli

New member
Plazma LCD zużycie prądu

No pięknie zgubiono część wątku.
Poprztykali sie miedzy innymi o ten prąd a wystarczy podać ile jedne a ile drugie pobierają .
Mam pionka 436XDE i ten konsumuje wg. istr.292W to fakt.
Panasonic 42" PV600 i PV60 = 261W
a LCD'ki mniej to widać z instrukcji i np.
Sony KDL 46V2000=249W , rzeczywiście mniej.
KDL 40V2000=180W tu już spora róznica fakt.
Philips 7321=220W
I takie są fakty zamiast przezwisk , róznice oczywiste ale czy tylko zuzycie prądu jest ważne , nie chcę tu przeliczac ilość godzin pracy pomnożone przez wartość w zł za kWh itd itd .
Ale czy ten prąd to ma być najważniejszy wyróżnik , niech każdy sobie odpowie
lesli

Ostatnia edycja:

pooh1968

Klub HDTV.com.pl
VIP
Hejka

Wiesz, tu bardziej poszło o poziom dyskusji, a nie o jakąś istotę sprawy. Masz rację, że dla większości osób zużycie prądu jest sprawą drugorzędną. Natomiast jeżeli chodzi już o to nieszczęsne zużycie prądu to jest tak, że w plaźmie jest podane średnie zużycie, natomiast w LCD stałe (gdyż lampa podświetlająca działa stale).
http://www.hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=5355&page=10
- w tym wątku dnc opisał jak to wygląda w przypadku Panasonica PV60. W stosunku do LCD porównywalnych rozmiarów są to różnice rzędu 40 - 60 W. Dla jednych to dużo, dla drugich mało (akurat dla mnie zupełnie nieistotne). Natomiast nie powinno się z tego robić istotnego argumentu. Jak wspomniał Arsenal telewizor słuzy do oglądania telewizji i na tym poziomie powinna sie skupiać dyskusja dlaczego plazma, lub dlaczego LCD.
Każda technologia ma swoich zwolenników, widzą oni głównie jej zalety przymykając oczy na wady - bo jak przyznasz obie technologie mają swoje wady:). Uważam jednak że różnica zużycia prądu rzędu 60 W (taka dość ciemna żarówka) nie jest największą z nich. Pzdr. :eek:k:

marcintgr

New member
Napisał pooh1968

Natomiast jeżeli chodzi już o to nieszczęsne zużycie prądu to jest tak, że w plaźmie jest podane średnie zużycie, natomiast w LCD stałe (gdyż lampa podświetlająca działa stale).

I tu sie mylisz!!!

PLAZMA 42"

Producenci podają max. pobór prądu czyli przy max. ustawieniach kontrastu jasności głośności itd. W plazmie pobór prądu jest zmienny w zależności od ustawienia kontrastu jasności i glośnośći i wyświetlanego w danej chwili obrazu! powiedzmy że plazma 42" ma max pobór prądu 330 wat a ustawiamy kontrast i jasnośc na 50 % i wiadomo że volume na co dzień też nie przekracza 50% to pobór prądu może sie wahać około 250 wat.

LCD 42"

A w LCD42" producenci powiedzmy podaja max prąd 230wat czyli tak samo przy ustwieniach max. głośnośći i jasnośc itd. Blędnym pojęciam jest myślenie że lampa w LCD świeci na stałe!! bo jak zmniejszmamy jasnośc to wiadomo ze lapma świeci słabiej i pobór mocy sie zmniejsza i jak mamy ustawienia jasności na 50% i volume nie przkrazcza 50% to pobór prądu w LCD waha się około 180 wat. Czyli różnica po między tv Plazma a LCD waha sie wiadomo w zależności od modeli okolo 70 wat

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
witam
troche są porównywane różne wielkości
Przykład : 42 5421 Philip LCD

Leistung
Umgebungstemperatur : 5°C bis 40°C Netzspannung : 220 bis 240 V AC +/-10 % Stromverbrauch : 246 W Standby-Stromverbrauch : 0,82 W

Pioneer 436 RXE
Współczynnik kontrastu 3.000:1
pixel.gif
pixel.gif
Zintegrowane głośniki Tak
pixel.gif
pixel.gif
Wejście HDMI 1
pixel.gif
pixel.gif
Rozmiary ekrany (szer. x wys. x głęb.) 1076 x 696 x 116 mm
pixel.gif
pixel.gif
Waga ekranu 31.2 kg
pixel.gif
pixel.gif
Zużycie energii ekranu (praca/czuwanie) 287W / 0.4W

Panasonic PV 60
ZasilanieAC 220-240 V, 50/60 HzPobór mocy261 WPobór mocy (stan oczekiwania)0,3 W

nie jest tak źle.

Do góry