JBL TL 260 - czy znajdę lepsze kolumny?

audio_lama

New member
Witam serdecznie! Mam zamiar w najblizszym czasie nabyć jakies dobry zestaw stereo, taki który posłuży mi na najblizsze wiele lat. Na początek chciałem zacząć od frontów. Z przeglądniętych ofert najbardziej pasowałyby mi JBL TL 260, słucham głównie muzyki trance, house, czasem spokojniejszych brzmień. Pokój to 19 m2. Czy te JBl-e będą ok? Czy szukac czegoś innego? Będę wdzięczny za rady i opinie.

Zastanawiam się też nad JBL studio L890, ale nie wiem czy pod względem basu będą wystarczające, bo jak będzie trzeba potem kupić do nich suba, to chyba lepiej dołożyć do TL 260, które mają basowiec 30cm. Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł? Jak wypadaja L890 przy TL 260? Opłaca się aż tyle dopłacać?

Ostatnio edytowane przez moderatora:

rafix01

Member
Bez reklam
audio_lama napisał:
Zastanawiam się też nad JBL studio L890, ale nie wiem czy pod względem basu będą wystarczające, bo jak będzie trzeba potem kupić do nich suba, to chyba lepiej dołożyć do TL 260, które mają basowiec 30cm. Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł? Jak wypadaja L890 przy TL 260? Opłaca się aż tyle dopłacać?
nie średnica przetwornika jest najważniejsza tylko to, co (moc) go napędza :!:

Skibus

New member
Nie licz, że te JBLe będa zakupem na wiele lat. Gusta się zmianiają, a z muzyka wymagająca one sobie rady nie dadzą. Basu mają dużo, ale tylko w wyższych rejestrach. Nisko on absolutnie nie schodzi. Góra mało szczegółowa, przez co rysunek sceny nieciekawy.

setunia

New member
Bez reklam
Jak już zostało powiedziane nie zawsze średnica przetwornika decyduje o jakości basu i nawet nie zawsze to co ten bas daje ;) . Osobiście najbardziej odpowiadają mi kolumny gdzie w sekcji basowej grają dwa przetworniki o mniejszej średnicy - synchronicznie, dlatego raczej skłaniałbym sie do L-890. Bas jest wtedy szybszy i lepiej kontrolowany - mniejsza bezwładność układu. Nie neguję klasy tych kolumienek, ale również nie jestem zwolennikiem, aż takiego dzielenia pasma. Zreszta co do kolumn to najważniejsze priorytety w ich doborze to kasa i wrażenia z odsłuchu.

Ostatnia edycja:

audio_lama

New member
To prawda, że nie zawsze wielkosc przetwornika idzie w parze z basem, bo jeszcze dochodzi samo zestrojenie obudowy itp. No ale z takim
30 cm basowcem w tych JBL-ach podłączonych do jakiegos mocnego wzmacniacza, jest już jakis materiał na solidny, swobodny i naturalny bas,
zbliżający nas wrtażeniami do koncertu na żywo, a nie taki sztucznie "napompowany", jak w małych głośniczkach. W tych Tl 260, podoba mi
się sposób w jaki zmieścili taki głośnik, w tak smukłej i dość oryginalnej kolumnie, nie znalazłem na rynku nic podobnego w tych
granicach cenowych. Dziwi mnie to, że Skibus pisze, że niskiego basu jest b.mało, i góra mało szczegółowa, czy ktoś wie gdzie można tych
skrzynek posłuchać? A może ktos tego już słuchał i napisze coś więcej, głównie jak się mają do L890? Pozdrawiam

Skibus

New member
wszystko tylko nie naturalny bas. Raczej buczący, gubiący kontrolę poniżej 70 Hz ( około ) i schodzący max do ok 60Hz ).

Za dużo w okolicach 100 Hz i to sprawia wrażenie, że jest dużo basu.

Do góry