Jbl studio 290

Whiplash

New member
Bez reklam
Ty Bipo chyba czułes, że wróce do JBL ;) Jak prosto z kartonu graja fajnie to po wygrzaniu bedzie jeszcze lepiej.

Kapusta ale Ty grymasisz a kto grymasi ten... wiesz czego nie robi haha :D

lobos

New member
Bez reklam
Whiplash Kolego, gratuluję raz jeszcze ;-)
Widzę, że jak na razie pełne zadowolenie z zakupu :eek:k:
Co do pośredniego Denona to jest jeszcze opcja używki.
Poszukaj takiego PMA1500 jak ma Bipo.
Będzie moc a i cena dużo niższa niż za nówkę PMA1520 ;-)

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
No taki PMA1500AE dodałby kopa. Dużo lepsza dynamika niż 720. Myślę, że za 1600-1700zł do wyrwania.

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Przy używkach wiadomo ryzyko jest. Najlepiej szukać blisko miejsca zamieszkania żeby podjechać i sprawdzić. Niestety te Denony trzymają cenę bo Denon z każdym nowym modelem podnosi cenę. 1500AE kosztował 3k, 1510AE 4k, a 1520AE 5k. Prawdę mówiąc ceny używek powinny być niższe niż zazwyczaj na allegro.

lobos

New member
Bez reklam
Ryzyko jest zawsze niestety. Najlepiej byłoby odkupić od kogoś z naszego forum.
Swój swojego nie oszuka ;-)

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Teraz wyobraźcie sobie co robią z basem Studio 290, jak w testach piszą, że to kolumny z wyższej serii niż reszta Studio 2.

Bipo

Active member
Bez reklam
Ty Bipo chyba czułes, że wróce do JBL ;) Jak prosto z kartonu graja fajnie to po wygrzaniu bedzie jeszcze lepiej.

Kapusta ale Ty grymasisz a kto grymasi ten... wiesz czego nie robi haha :D
Coś wiedziałem, że się świeci bo za dużo wiadomości miałem z zapytaniem na priv....;) wniosek kto szuka ten znajdzie...;) najgorsze jest w tedy jak ktoś dużo gada a nic nie robi w tym kierunku.. ;-)
Kiedyś jak za młodego posłuchał bym 290 tek to już by dawno stały u mnie w pokoju. ... ;-) bo jak dla mnie pod względem basu kolumny JBL Studio 290 to nr 1 z kolumn które odsłuchiwalem przez te kilka miesięcy ..;-)
Odnośnie denona serii 15xx to moge potwierdzić mocna maszyna, do nagłośnienia mojego 26m2 wystarczy 8.30 a 9 juz jest dla mnie bardzo głośno. :)

Ostatnia edycja:

Whiplash

New member
Bez reklam
Teraz wyobraźcie sobie co robią z basem Studio 290, jak w testach piszą, że to kolumny z wyższej serii niż reszta Studio 2.

Z tego co czytalem to wlasnie basu jest za duzo w stosunku do reszty co tez nie jest fajnym zjawiskiem. Juz moje 280 maja bardzo obszerny dół w stosunku do reszty pasma. Z tego co widze po 280 to 290 na minimum 30m2

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Juz moje 280 maja bardzo obszerny dół w stosunku do reszty pasma.

Nic w tym dziwnego ,fragment testu :

Tuż nad gniazdami widać szeroki wylot bas-refleksu, co raczej nie wróży sukcesu przy wciskaniu kolumn między meble czy dosuwaniu ich do tylnej ściany. Nie zagrają wtedy dobrze; stracą przejrzystość i oddech. Potrzebują przynajmniej 60-70 cm luzu z tyłu i po bokach. Jeśli ktoś kupuje tak duże kolumny, to musi mieć duży pokój. Jeżeli ma malutką klitkę i chce tam wtłoczyć Studio 280, to powinien się zacząć leczyć na głowę.

Whiplash

New member
Bez reklam
Nie wiem czy ktoś w pokoju dziennym ma mozliwość odstawienia kolumny na 70cm od sciany tylnej. Bez przesady z tymi odleglościami. 20-30cm wystarcza calkowicie, najwazniejsze to aby kolumny nie staly w rogach - tam robi sie podbicie basu.

https://youtu.be/7yt7bzemqn0?t=15m30s

Ostatnia edycja:

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Z tego co czytalem to wlasnie basu jest za duzo w stosunku do reszty co tez nie jest fajnym zjawiskiem. Juz moje 280 maja bardzo obszerny dół w stosunku do reszty pasma. Z tego co widze po 280 to 290 na minimum 30m2
Nie o ilość tutaj chodzi, a o jego niższe zejście i potęgę.

Baltazar Gąbka

New member
Bez reklam
Panowie nie wiem czy zauwazyliście zmiane w mojej stopce ale stara miłość nie rdzewieje jak to mówia i po 6mc posiadania Dali wrocilem do JBL. Nadal podtrzymuje opinie ze Dali Zensor 7 to wg. mnie jedne z najlepszych kolumn do 3000tys zl ale niestety nie do mojej ciezkiej muzyki. Bas maja obszerny, miekki ale niestety bardzo slabo kontrolowany. Szybka stopa perkusji zlewa sie w fale basu a nie w punktowe akcentowanie. Góra pasma troszke zbyt zaznaczona przez co blachy perkusji brzmia troche za bardzo dosadnie.

Do moich 22m kupilem Studio 280 i napisze dwa zdania o brzmieniu w polaczeniu z elektronika Denona. Po pierwsze na czas odsluchu koniecznie nalezy zdjąc maskownice, która slyszalnie kastruje gore pasma.
Kolumny jak narazie maja ok 5h grania wiec sa jeszcze "zastane". Ogolnie brzmienie calkowicie zaprzecza opini o JBL gdzie byl tylko kartonowy efekciarski bas i ostra góra w stylu ES. Studio brzmi bardzo spójnie, zadne pasmo nie licytuje się na ilość. Bas jest obszerny i dosadny ale trzyma sie w ryzach i jest punktowy. Srednica i gora pasma graja bardzo równo, gora nie jest zdecydowanie podobita. Ogolny obraz brzmienia jest bardzo rowny i spojny - jak to JBL robi sciane dzwieku ale z kazdym pasmem grajacym na rownym poziomie.

Pogralem moimi plytami od Dire straits, Queen, Metallice po Vadera. Drive gitarowy zwala z nóg, fundament basu z perkusji jest potęzny i gra tak samo glosno jak gitary. Blachy i hi hat nie sypia ostra amunicja, sa ocieplone i wspolgraja z gitarami.
Stara miłość nie rdzewieje :)
Wygrzały się? Zmieniło się brzmienie?

Lestath

New member
Witajcie.
Byłem zdecydowany na kupno Jamo c 97, jednak po przeczytaniu tematu mam mieszane uczucia ;)
Słuchałem ich i bardzo mi sie spodobały. Moge okazyjnie kupić nowe za 2500 zł, ale jeśli mógł bym kupić coś lepszego w podobnej kasie to wolał bym dołożyć.

Rafal7

Banned
Witajcie.
Byłem zdecydowany na kupno Jamo c 97, jednak po przeczytaniu tematu mam mieszane uczucia ;)
Słuchałem ich i bardzo mi sie spodobały. Moge okazyjnie kupić nowe za 2500 zł, ale jeśli mógł bym kupić coś lepszego w podobnej kasie to wolał bym dołożyć.
W tej cenie to kupisz Heco Music Style 900.

Do góry