W mojej sytuacji akustyka nie może mieć ogromnego znaczenia.
Klipsche RP260F stały już na wszystkich możliwych ustawieniach, raz było lepiej raz gorzej.
Klipsche wg mnie grają najlepiej spośród heco tannoy JBL i jeszcze monitor audio i innych których nie pamiętam.
Klipsche naprawdę robią robotę, efekty na blu-reyu czy sacd w 5.1 robią takie wrażenia że włosy stają dęba, nawet te w ciemnym miejscu...
Dodam że klipsch gra tylko u mnie na frontach, i to są te małe 16.5cm, tylko..
Jeśli ktoś postawi całe kino w klipschach to gwarantuje że suba nie będzie włączać, i dojdzie do wniosku że to jest to.
Ale, proszę tego nie robić z firmą denon, chyba że coś będzie na końcówkach innego niż denon.
Moje denony czy to AVR-X3100W czy pma1520am, w pure, robią tak że absolutnie nic się nie dzieje, nuda straszna, naleśnik, pukanie w karton, nic absolutnie się nie dzieje.
Można oczywiście oszukać kalibracje, nagmerac coś w korektorze, dodać subwoofer itp ale to bez sensu. Denon zupełnie gra nudno z klipszami, gdzie powinien akurat z nimi dość dobrze wypaść bo przecież skuteczność przetworniki i wogole...
Dziadkowie i denon ok, zgadza się, nie potrzebujesz dynamiki bomby ostrego grania to tak, denon jest dla nich i bezie spokojnie dostojnie miękko u babci na kolanach..
Klipsche uraczyly mnie od razu, tak jak denon. Do denona pchnela mnie słabość ze starych lat, a w dużej mierze klapanie mnie po plecach przez obcych mi ludzi mówiących że denon jest ok!... Dawaj dawaj śmiało, tylko nie wiedzieli co mi w duszy czy w uchu gra.
Dobre rady mi nie wyszły, skończyłem z tym, posłuchałem, postawiłem w salonie, jest jak jest czyli gówniano.
Denki pójdą w komis czy na rynek wtórny, bez różnicy. Ale klipsze również, z tą różnicą że zamiast 260 będą 280!
A co mi tam, proste pstryk i będzie taki finał , lepiej odjąć niż nie móc dodać !
Onkyo? Może, Pioneer lub yamaha? Się zobaczy, nie ma problemu.
Jednak wolę postawić kino i osobne stereo, tak jak postawiłem denona, tak mi bardziej pasuje, z wiadomych powodów.
A trzeba mi było poczytać tylko kilku gości tutaj na forum, dzięks panowie