JBL Studio 280/290 vs Klipsch 260/280

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Widziałem, zacnie wyglądają. Gadałem nawet z jednym gościem.
Ja bym brał od razu, ale cena mi nie przypasowała. Pomyślałem, że można kupić gdzieś taniej, ale z tego co widzę nie ma nigdzie, a cenę miał dobrą 700zł.
Są różne, do Palladium też, ale cena już pod 2tyś. Za tyle miał gość na alle, nie pamiętam już czy nowe.

Ostatnia edycja:
Widziałem, zacnie wyglądają. Gadałem nawet z jednym gościem.
Ja bym brał od razu, ale cena mi nie przypasowała. Pomyślałem, że można kupić gdzieś taniej, ale z tego co widzę nie ma nigdzie, a cenę miał dobrą 700zł.
Są różne, do Palladium też, ale cena już pod 2tyś. Za tyle miał gość na alle, nie pamiętam już czy nowe.

KRSW 1210 to chyba do Palladium
KRSW 1010 jakieś takie do normalnych hehe kolumn ale cena podobna może komuś się pomyliło na aukcji.
91114ad62f221812ba0e076f6e835c9c.jpg

700zł w widzisz cena niby zacna ale w tej cenie to też inne marki są.
Tak czy siak, bardzo ładnie zrobione i te detale cieszą oko "Klipsch" napis ;)

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Co to znaczy płac za napis? Skąd wiesz jak to gra?
Skoro inni sprzedają i niektórzy słyszą jakąś różnice to w czym problem.
Klipsch robi świetne skrzynki, to może i kable są odpowiednio dobre.
To samo jest z subami Klipscha, do zestawu najlepiej wziąć z serii, a nie kombinować z innymi.
To nie jest tylko moja opinia, a wielu użytkowników na różnych forach.
Bipo też o tym wspominał.
Dla mnie to tylko kable, ale może świetnie się sprawdzają, lepiej jak np. innych marek. To trzeba sprawdzić, a nie szufladkować "płacić za napis".
Sam nie kupiłem, bo osobiście wolałbym te pieniądze spożytkować inaczej, ale gdybym był na kupnie kabli, to brałbym w pierwszej kolejności i dopiero ocenił.

Bali, masz racje.
Wyglądają świetnie. Sam bym takie zrobił na bazie swoich, ale podejrzewam, że "części" nie do kupienia.
Splitter wygląda rewelacyjnie, pasuje do głośników Klipscha.

Tutaj jest gość o którym wspominałem:
http://allegro.pl/klipsch-palladium-kpsw1010-2x3m-wyprzedaz-50-i6582299661.html#thumb/1
Cena jak widać dobra.

af35b03e41039e93696987dd5883

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Wiem, ale w tym wypadku nikt z nas nie wie czy tutaj przepłacamy za napis, czy też być może odwrotnie - grają o wiele lepiej jak inne w tym samym budżecie. To mała różnica.
Dlatego nie oceniam.

Natomiast nie wiem co to znaczy oceniać cokolwiek bez jakiegokolwiek testu czy styczności, ale to ostatnio typowe na forum.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
I zaś zaraz kolejna wojna o kable.

Kabelki wyglądają ładnie, lubię takie "dopracowane" wizualnie kable.

W komplecie NAKRĘCANE końcówki, toż to śmierdzi na kilometr. Kolejne złącze na linii.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Nie wiem o czym piszesz Kapusta, nie wiem co to znaczy "Wy".
Ja piszę o kablach, a jak się wypowiadam to na bazie testów i doświadczeń, a testuje sporo. Dla siebie, nie dla innych.
Gdybym miał możliwość, to chętnie bym je przetestował, a skoro nie miałem takiej możliwości to się nie wypowiadam.
To nie jest stolik za 40k, a kable w cenie wielu innych.

Jak mi się trafią w okazyjnej cenie to przetestuje. Chociażby z ciekawości.
Jeżeli nie będą gorsze od moich (a mam te po 200zł i 2k), to zamienię dla samego wyglądu. Ja nie jestem onanistą kablowym. Chcę mieć jedynie przyzwoite.

@kapusta7 kolego chyba coś dziś nie w sosie jesteś.....marudzisz ;)
Z mej strony to taka dygresja była co do Klipschow. Wygląd super....podejrzewam gdyby takie przewody kosztowały 200zł a nie 1500zł to by nie jeden miał takie w domu. Wiadomo czasem też trzeba za znaczek zapłacić....tak z ciekawości obrazek i tylko oceniłem wygląd. Ja tam chyba różnicy nie słyszę, testowałem profigold 2x4mm2 te z basowa żyłą od kolegi na test , jakieś polskie noname i mam teraz jakieś Qedy, używane kupiłem i jak dla mnie to wszytko tak samo grało, tak że jak by takie przewody Klipsch były po 200zł to bym brał ze względu na wygląd hehe ;)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Tu wspomniane kable, a niżej już wrażenia ze skrzynek:

[youtube]9xNaYkgUEYg[/youtube]

[youtube]CjTNRTpFJw8[/youtube]

Dokładnie dziś ten drugi film widziałem i temu mi te przewody naszły ;)
Klipsch w Chinach skręcone?
Typ ma fajny zestaw i ta emotiva ;)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Emotiva jest o tyle fajna, że występują 3 kanałowe.
Czyli można napędzić cały front. Świetna sprawa.

Tu jeszcze recenzja, zresztą na anglojęzycznych serwisach ciekawie opowiadają:

[youtube]LeutrBXO7Q0[/youtube]

Ten central to faktycznie na upartego jako normalna kolumna mógł by być. Dziwne że avr nie ma autokalibracji i ciekawe czy prowadzący apki używał na fonie hehe ;)
4×280f grubo. Ostatnio o sourundy się pytałem bo na tym filmie widziałem jako środkowe a nie tylne, one też tak mogą być, ciekawe jak dźwięk się rozchodzi i czy z tylnymi się nie "gryzie"

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
O tym centralu wspominają w dwóch filmach, zresztą wszystkie recenzje się pokrywają co do całości. Ja pisałem dokładnie to samo.
Jeżeli masz na myśli RP-250S, to gość wspomina, że dżwięk nie wydobywa się z kolumny (wiadomo o co chodzi), a ze ściany.
Naturalnie chodzi o to, że żaden z głośników nie jest skierowany bezpośrednio na słuchacza i mamy wrażenie, że gra ściana.
Widziałem różne rozwiązania. Mogą być na tylne, mogą być na boczne.
Wszystko w zależności od warunków lokalowych.
Nic się nie gryzie. Cały set gra ja jedna całość, spójność jest genialna w secie.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
W komplecie NAKRĘCANE końcówki, toż to śmierdzi na kilometr. Kolejne złącze na linii.
Co tu śmierdzi? - akurat ten pomysł zwrócił moją szczególną uwagę. Takie wymienne końcówki powinien mieć wg mnie każdy kabel. Usłyszysz jedno połączenie więcej? :)
Chętnie powymieniałbym wszystkie wtyki w swoich kablach na takie.
Akurat co do tych konkretnych kabli nie mam zdania bez odsłuchu, lecz sądząc po cenie i niewielkim doświadczeniu mogą (choć nie muszą) to być zwykłe kable w ładnym ubranku kolorystycznie dopasowanym do serii kolumn. Wielokrotnie pisałem jednak ile kosztuje konfekcja i usługa, chociażby na przykładzie kabli Dali, które za metr ze szpuli kosztują ok 50-60 zł, a dokładnie ten sam kabel w konfekcji z ładnym bananem i splitterem już 1500-2000 zł za 2.5 metra. Sytuacja dość podobna. Ostatnio producenci kolumn wyszli do ludzi tez z kablami ;)

Ostatnia edycja:
Do góry