Sory za pytanie ale temat związany z Klipsch kolumnami.
Ciekawi mnie takie zestawienie
RP280F vs R28P
Jedne jak i drugie posiadają 20cm membrany i te same horny.
RP280F maja tylni br a R28f przedni BR i wizualnie różnią się. A jak dźwięk czy otwory aż taką różnicę robią, RP280F klasa wyżej niż R28F, czym to jest uwarunkowane?
Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka
Obie pary kolumn choć od jednego producenta i gabarytami podobne różni wiele.
To zupełnie inne konstrucje. Ja również bazując na starszej serii Klipsch RF-82II myślałem, że R-28F to to samo.
Szybko okazało się, że firma zdecydowała się wypuścić dwie serie Reference.
Tą tańszą o nazwie Basic (R-28F) i topową Premier (RP-280F).
Miałem u siebie przez 4 miesiące R-28F i słyszałem RP-280F (choć zbyt krótko niż bym chciał).
Poza tym nie ma to jak odsłuch w warunkach domowych.
W R-28F było dość ostro na górze, ale nie aż tak, żeby krew leciała jak to niektórzy pisali

Bas świetny, ale mnie jak już wcześniej wielokrotnie wspominałem najbardziej brakowało średnicy i dlatego też je sprzedałem.
To co rożni obie konstrukcje już na papierze to same membrany.
W obu jest to 2x20cm z tym, że w tańszych Basic są one grafitowe w kolorze miedzi.
Natomiast w Reference Premier to najnowsza membrana Cerametallic.
Wysokotonowe to również zupełnie inne materiały... W Basic to aluminium a w Premier tytan.
Już same testy potwierdzają, że aluminiowa tuba dużo bardziej kłuje w uszy niż ta z tytanu.
Reference Basic to w zasadzie seria Icon, natomiast Premier to następca serii Reference II (wspomnianych przeze mnie RF-82II).
Ponadto bazując na opinii ludzi, którzy testowali Klipscha najnowsze Premier grają bardziej kulturalnie od poprzedników.
Nadal jest dynamit lecz zwłaszcza góra jest już mniej "szalona"

Producent obniżył w ostatnim czasie ceny i dlatego na chwilę obecną seria Reference Premier jest w bardzo przystępnych pieniądzach.
Do kina rewelacja do muzyki... jak kto lubi.
Jedno co jest pewne to to, że kolumny marki Klipsch nie są nijakie a zdecydowanie jakieś