Jbl studio 180 + jaki (?) wzmacniacz

karapuszek

New member
Witam, od niedawna jestem posiadaczem kolumn stereo JBL Studio 180. Zakupiłem do kable beztlenowe 4.5mm (nie pamiętam jaka firma ale płaciłem ok 60zł za metr) Być może wielu uzytkowników będzie mówiło że kolumny to badziew, że JBL to nie firma audiofilska ale kupiłem je po bardzo okazyjnej cenie, myślę że większość by się skusiła.
Otóż po zakupie kolumn pojawił się mały problem. Jaki wybrać wzmacniacz, a być może amplituner.

Konkrety: Pokój 15m2, wzmacniacz bądź amplituner ma być podłączony do telewizora 3D, playstation, komputer, i pewnie czasami przez jacka będę chciał telefon podłączyć. Słucham (prawie) każdego rodzaju muzyki (nie uwzględniam tutaj jakiejkolwiek odmiany metalu i muzyki elektronicznej).

Budżet jakim dysponuję to maksymalnie 1500zł ale wiadomo im taniej tym lepiej i cieszyłbym się gdybym się zmieścił w 1000zł.
Pytanie jakie mnie dręczy to czy lepiej kupić "budżetówkę" czy wysoki model ale używany, jeśli tak to prosiłbym o konkretne modele i uwzględnienie w/w wymagań.

Zastanawiałem się nad:
1. Onkyo a-5vl
2. HK 980 (z naciskiem na tego Harmana)
3. HK 3490

Prosiłbym o jakieś rady gdyż jestem zielony w tym temacie a chciałbym być jednak zadowolony ze sprzętu który kupię bądź co bądź za nie małe pieniądze (chociaż w audiofilii to grosze)

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Kolumny rewelacja, niestety zawsze się ktoś znajdzie odmiennego zdania :) jak z samochodami chociaż Ci kluczem po drzwiach przejedzie.

Najlepiej zagra z nimi HK980, HK3490 droższy ale ma już tuner radiowy. Napisz mi na priva za ile i gdzie udało Ci się dobrze kupić 180.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Akurat zgadzam się z Blackninja - jeżeli masz te kolumny wybierz klocki Harmana tylko martwi mnie trochę powierzchnia pokoju .Znam opinię osoby używającą zestaw Onkyo a 5 vl + Onkyo c5VL + kolumny Kef Q15 + kabel Kimber 8 VS, pokój 16 metrów dźwięk bajka

meeshoo

New member
Tuner tunerem, jeśli myślisz o sprzęcie HK to zastanów się, czy nie potrzebujesz wejść cyfrowych pod kątem odtwarzacza multimedialnego/strumieniowego czy też konsol. Jeśli tak, 3490.

karapuszek

New member
a jesli np podlacze kablem 2xrca 2xrca wzmacniacz do tv, to bede mial dzwiek z konsoli na kolumnach? jestem bardziej sklonny kupic hk 980 ze wzgledu na to ze radio to ja mam ale internetowe w tv wiec nie wiem czy jest sens doplacac za tuner. jak uwazacie? to jesli chodzi o wzmacniacze to ten hk bedzie najlepszy czy moze jakas yamaszka ?

meeshoo

New member
a jesli np podlacze kablem 2xrca 2xrca wzmacniacz do tv, to bede mial dzwiek z konsoli na kolumnach? jestem bardziej sklonny kupic hk 980 ze wzgledu na to ze radio to ja mam ale internetowe w tv wiec nie wiem czy jest sens doplacac za tuner

Jasne, że będziesz miał. Tyle, że konwersją dźwięku cyfrowego na analogowy zajmie się Twój TV, a coś nie sadzę, żeby jego DAC miał jakość porównywalną nawet do taniego amplitunera. Z drugiej strony przy konsoli, TV i tak masz cały czas włączony, więc takie rozwiązanie zagra. Nie namawiam na amplituner bynajmniej, bo generalnie wzmacniacz na tej samej półce cenowej jest rozwiązaniem rozsądniejszym, po prostu z własnego doświadczenia nie wyobrażam sobie mieć ciągle odpalonego TV przy słuchaniu radia, bo leci cały czas w tle. Ale każdy ma indywidualne uwarunkowania.

karapuszek

New member
tak ale kupuje kabel 2xrca na jack i mam radio ze smartfona. poza tym radio nie jest mi niezbedne do zycia. to jak bys proponowal mi podlaczyc to wszystko ?

Do góry