Z tymi wszystkimi to przesadzasz
Dobrze , że alergia pozwala teraz na przetestowanie/porównanie z innymi, widać progres.
Dobrze , że alergia pozwala teraz na przetestowanie/porównanie z innymi, widać progres.
don111 napisał:przetestuje/porówna z czymś innym przed zakupem![]()
zresztą wiele osób przekonało się już o tym nausznie![]()
Jimmy napisał:Osobiście się dziwię aż tak złym wrażeniom, bo mam komplet JBL ES 5.1 z subem ES250P od roku i jestem bardzo zadowolony, absolutnie nie zamierzam ich sprzedawać. Faktem jest, że długo się wygrzewały (u mnie 3 miesiące) i niezbyt dobrze grały ze słabym ampli. Jak kupiłem mocniejszy - Denona 2809 i po około miesięcznych próbach różnych ustawień, dla mnie jest teraz super. TV+Bluray 80 %, stereo 20 %. Uprzedzając dona111, który ma alergię na skrót JBL, nie zamierzam się spierać i nie twierdzę, że JBL ES są kolumnami najlepszymi w swoim przedziale cenowym, "Audio" oceniło wyżej np. Paradigm 9v5 za lepszą szczegółowość, za to w porównaniu do JBL ES wygląd mają kiepski. Wiem, wiem, ze nie powinien się liczyć wygląd tylko jakość dźwięku, ale do mego salonu JBL ES pasują jak ulał, a ponadto nie mam żadnych zastrzeżen do jakości ich dźwieku.
Szkoda, że franerem nie pożyczył jakiegoś innego ampli do testów, przed sprzedażą głośników.
Witam, dopiero wczoraj dzisiaj wróciłem z wakacji, a ampli mam w serwisie (niwelują mi to "pykanie"). Już jest naprawiony, będzie u mnie we wtorek, więc będę kombinował. Jak coś poustawiam to dam znać.Ramzes765 napisał:@gilek1975 jak mozesz to podaj jakie Ty masz ustwienia? Czy tez na poczatku korzystales z autokalibracji?
Ramzes765 napisał:sorry gilek1975 zapomnialem
mam ustwaione tak:
Fronty - 80Hz
Center - Large
Surroundy - 40Hz
Sub Size - SUB
Sub Mode - Sub
na subwoferze manualnie mam tryb LFE a pokretla crossover i level tak na okolo 40% mocy
jak masz mozliwosc to posluchaj sobie kawalek Michaela Jacksona - Give In to me (najlepiej w DTS)- ta piosenka jest jakby stworzona do JBLekk:
pozdrawiam
Trochę nie rozumiem Jest możliwość w kolumnach albo Large albo SMALL, w grugiej zakładce jest stawienie odcięcia. Czyli mam rozumieć że ustawiłeś na SMALL i odcięcie na 80 Hz?Ramzes765 napisał:@gilek1975 po lekturze miedzy innymi tego tematu zrobilem wszystko od nowa i ustawilem troche innaczej. Dla mnie teraz jest ok. Choc nie zrobilem dokladnie tak jak niektorzy tutaj radzili ale pod swoje ucho i teraz wydaje mi sie ze jest bardzo fajnie. Szczegolnie podoba mi sie teraz bas i extra klimacik na filmach - sub teraz gra jak powinien.
mam ustwaione tak:
Fronty - 80Hz (jak bylo large to moim zdaniem jest gorzej)
Center - 80Hz
Tyly - 60Hz lub 80Hz
Sub Size - 10'
Sub Mode - LFE
Na subie odciecie na 120
Phase 0
Level tak na 50%
Teraz w filmach jak i w muzyce jest super.
Ustawialem najpierw autokalibracje zeby ustalil mi odleglosci i wzmocnienia a potem recznie dalem te wartosci.
Potestuj
franerem napisał:Muzyka z tych kolumn niestety jak dla mnie nadaje sie tylko do głośnych imprez gdzie trzeba po prostu przywalić, najlepiej tak mocno aby wszystko drżało a nie grało. Brakowało im po kolei wszystkiego. Przestrzeni, średnicy, basu (tak aby zamiast pier... było go po prostu czuć).
JBL ES Pack ma jedną zaletę - naprawdę ładnie wygląda ...
gilek1975 napisał:byłoby dużo lepiej gdybyś coś doradził a nie czepiał się kolegi. Ja też uważam że JBL są dobrymi kolumnami i to jest moje zdanie a wyrażanie opinii w sposób jaki to robisz - to chyba nie tak należy tu postępować.