I ja skusiłem się na JBL 5.1. Na dźwięku totalnie się nie znam więc opinia wychodzi spod pióra laika.
Odnośnie problemów i tematów zgłaszanych na forum:
1. w moim egzemplarzu satelitki przylegają równo do Soundbara, jakość wykonania na +.
2. nie słyszę żadnego cykania soundbara ani soobufera w trakcie przełączania kanałów itp.;
3. satelitki grają głośno zarówno jak są podłączone jak i odłączone od belki;
4. występuje 1-2 sekundowe opóźnienie przy przełączaniu kanału;
5. w mojej opinii zdecydowanie najlepiej gra kanał STANDARD, stąd zastanawiam się czy mam gumowe ucho czy każdy soundbar gra inaczej skoro większość uzytkowników chwali VIDEO.
6. ten zestaw ma sens tylko przy odłączonych satelitach, w momencie podłączenia ich do zestawu ginie cały efekt WOW (podejrzewam, że 3.1 gra tak samo lub lepiej w takiej konfiguracji).
7. żona jest zachwycona.
8. instalacja zestawu zajmuje jakieś 30 sekund

9. im głośniej tym lepiej.
10. jeszcze nie testowałem "NETFLIXA", więc opinia nie odnosi się do wrażeń filmowych.
A tak ogólnie to pierwsze wrażenia na 4+/6 z tendencją wzrostową. Są momenty że jestem zawiedziony, np. na kanałach informacyjnych kiedy zwykły płaski dźwięk z TV brzmi w mojej opinii lepiej, lub na ustawieniu MUSIC gdzie IMO muzyka brzmi jak ze smartfona (znacznie lepiej jest na STANDARD) i są momenty kiedy po prostu szczęka mi opada (np. utwór Bella Ciao z La casa del papel, gdzie dźwięki instrumentów dochodzą do ucha z każdej strony świata), albo w trakcie oglądania z dzieciakami bajki Vaiana kiedy dźwięk przestrzenny zrył mi beret. Na meczu Rosja - Arabia w 4K Orange miałem natomiast problem z ustawieniem satelitek z których leciał komentarz, tak, żeby słychać było równomiernie komentarz i stadion. Efekt końcowy był na 5 - natomiast trochę musiałem się naustawiać. Problematyczne jest to, że praktycznie pod każdy kanał TV IPTV trzeba oddzielnie ustawiać głośność, BAS itd. co nie jest skomplikowane, ale jednak wymaga ingerencji użytkownika. Kanały muzyczne - dla muzycznego laika 5+/6.
Tak jak widzicie, generalnie jestem zadowolony, ale na chwilę obecną czegoś mi brak dlatego oceniam na 4+/6. Może oczekiwania były zbyt wygórowane mając na względzie cenę 3k? Przyznam, że gdybym zapłacił np. 1,5k to nie postradałbym się z radości

. Może to również kwestia tego, że mam dwójkę super maluchów i nie mogę nacieszyć się "możliwościami" zestawu, a przyznam, że im głośniej gra tym większe wrażenie robi. Z drugiej strony już kilkakrotnie widziałem jak ludzie na forum byli sceptyczni po zakupie, a za pare dni pisali, że jest rewelacja. Zobaczymy - i ja się odezwę ponownie.
Na koniec podziękowania dla Blackninja.
Pzdr