Jasność ekranów LG 670 VS Samsung 6800

cosby

New member
Czy ktoś z forumowiczów może potwierdzić bądź zaprzeczyć temu co mi się wydaje? :kom:
Porównywałem oba modele w salonie RTV - stały obok siebie 55'. W obu zapodałem podświetlenie na maks, podobnie jasność i kontrast. Zależy mi na mocnym podświetleniu przez wzgląd na jasne pomieszczenie w którym stał będzie TV. Tu lekkie zdziwienie z mojej strony bo wedle specyfikacji gdzieś tam wygrzebanych jasność powinna być porównywalna. Tymczasem ewidentnie LG świecił słabiej od Samsunga. Nie mam pojęcia czy mogłem coś pominąć czy to typ matrycy tak go ogranicza? Wszędzie też głośno na temat cloudingu Samsunga i jego prawie braku w LG. Jeśli mam rację to przestaję się dziwić czemu w LG mniej się go dostrzega - po prostu diody tak nie walą w oczy...

Proszę - może ktoś coś powiedzieć w temacie? Jak jest z tą jasnością? Może jeszcze coś przełączyć?

Karpaj

New member
Bez reklam
Samsung jest sztucznie podbity do 7.5K. Świeci jaskrawo, nienaturalnie. W domu przy takiej jasności wypalisz sobie oczy, będziesz próbował ściemnić, ale stracisz wtedy bardzo dużo na jakości kolorów.
Samsungi się pięknie prezentują w sklepach - w domu tylko dobrze po kalibracji.

A co do samej "jasności" - gówno warte informacje. Nie ma żadnej normy która określała by jak mierzyć tę wartość (podobnie jak czasu reakcji matrycy, bądź kontrastu), więc każdy robi co mu się podoba.

cosby

New member
:???: To zgłupiałem...

O kalibracji piszą sporo właśnie w temacie wspomnianego LG a Samsung ponoć jest łatwy do opanowania. Niestety w sklepach ciężko jest przetestować TV w warunkach choćby zbliżonych do domowych.

Do góry