Jamo S628 HCS3 na Onkyo TX-NR579

biegu86

Member
Witam serdecznie

Posiadam obecnie amplituner Onkyo TX-NR579, który zasila głośniki z wcześniejszego zestawu Quadral Quintas 500. Quadrale już mnie znudziły i brakuje mi w nich czystości, one robią dobry hałas i tyle. W związku z tym mocno zastanawiam się nam zmianą głośników.
Co myślicie o kolumnach JAMO S628 HCS ? Czy będą dobrze grały podpięte pod ten amplituner? Czytałem pozytywne opinie na temat tych kolumn, natomiast zastanawia mnie czy mój amplituner dość dobrze je zasili.
Zależy mi aby kolumny miały dobry bass bo lubie jak w filmie coś porządnie huknie.
95% używam mojego zestawu do filmów na blu-ray.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Daruj sobie. Miałem s606 i basu wcale nie było w nich więcej, a wręcz odwrotnie niż z Oli 30. Jeżeli znudził Cię dźwięk z QQ, to musisz przeskoczyć o klasę wyżej w kolumnach, czyli kupić sobie fronty w granicach 2k.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Czy źle pytasz? Hmm..., to zależy czego się oczekuje. Ja miałem S606 na 15mkw i też myslałem na początku, że jak wstawię spore skrzynie z 20cm głośnikami niskotonowymi, to mnie powali dźwięk na ziemię. W filmach bylo ok., ale muzyka już kiepsko. Bas był kiepskiej jakości, bo ani nie było zróżnicowania, ani większej kontroli. Wysokie natomiast potrafiły dawać po uszach. Też miałem je pod Onkyo. QQ 5000 czy Jamo s606 (626) to podobnej klasy kolumny. Pamiętam jak jeden zestaw kosztowal ok. 1350zł a drugi ok 1500zł za komplet 5.0. Jeżeli chcesz faktycznie usłyszeć znaczącą poprawę, to tak jak napisalem trzeba się przesiąść o klasę wyżej. Tak jest, że apetyt wzrasta w miarę jedzenia i to co kiedyś Nam się wydawało że gra fajnie, bo pewnym czasie pozostawia niedosyt. Dozbieraj na coś lepszego, zawsze też można trafić coś z drugiej ręki.

Henry

Active member
Bez reklam
Popieram, będzie zamienił stryjek....
Zobacz sobie serię Diamond Wharfadale, jeśli tylko same fronty wchodziłyby w grę na początek, to można w fajnych pieniądzach dostać

mors111

Active member
Bez reklam
dodał bym jeszcze Melodika BL30/40 Klipsh F1 / RF 62 zdecydowanie inny dźwięk niż QQ500 , z większą ilością basu

biegu86

Member
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi :) w takim razie będę zbierał na te MELODIKA, bo też sporo dobrych opinii na ich temat czytałem. Pozdrawiam.

biegu86

Member
Panowie mimo waszych komentarzy skusiłem się na te kolumny dziś je podłączyłem i musze powiedzieć, że różnica jest ogromna. Bass jest ogromny, o wiele większy jak to było w Quadrall Quintass 500f, tam był dźwięk jakby ktoś młotkiem stukał w pudło i bardzo późno się ten bass budził, trzeba było mocno podkręcić. Tutaj już od pozycji 15 bass dosyć mocno się odzywa, i jest głeboki mocny ale nie stukliwy. Jestem pod ogromnym wrażeniem. Mój ulubiony moment "Saving Private Ryan" - lądowanie na plaży Omaha. Jamo S628 hcs naprawde w tym momencie robią dobrą robotę, przestrzeń jest idealna wysokie tony są czyste nie dokuczliwe i ten głęboki bass. DLa mnie bomba. Jedynie co zauważyłem to że amplituner znacznie szybciej się grzeje niż jak to było w przypadku poprzednich kolumn.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
To fajnie że jestes zadowolony. Ja jak je kupiłem, to też na początku byłem podekscytowany, ale po pewnym czasie zaczęły mnie drażnić. Zresztą, jak Ci się po dłuższym osłuchaniu nie spodobają, to zawsze można sprzedać:)

koper711

Member
Mam Jamo 628 z Yamahą Rxv 661 i zastanawiam się czy jakbym kupił wzmacniacz w granicach 2-2,5 k. i połączył przez pre out to w stereo usłyszę różnicę czy jednak są to kolumny z tej półki w której czy to amplituner czy dobry wzmacniacz to nie będzie różnicy. Dodam, że dotąd słuchałem muzyki z odtwarzacza blue rau LG za 200 zł i po przesiadce na CD Yamahy za 1 k różnicy nie usłyszałem.

koper711

Member
widzę z opisu, że masz ampli cenowo 4 razy droższy niż wzmak. Co kupiłeś pierwsze? czy przy ampli z tej półki potrzebny jest wzmak do stereo?

Rafal7

Banned
Amplituner wymięka ;)
Najpierw miałem Avr 2808 potem dokupiłem wzmacniacz, i od tamtej pory już nie sluchamem muzyki w stereo na ampli, również stawiając ampli 3313 na przeciw wzmacniaczowi, wzmak górą.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Mam Jamo 628 z Yamahą Rxv 661 i zastanawiam się czy jakbym kupił wzmacniacz w granicach 2-2,5 k. i połączył przez pre out to w stereo usłyszę różnicę czy jednak są to kolumny z tej półki w której czy to amplituner czy dobry wzmacniacz to nie będzie różnicy. Dodam, że dotąd słuchałem muzyki z odtwarzacza blue rau LG za 200 zł i po przesiadce na CD Yamahy za 1 k różnicy nie usłyszałem.

Po pierwsze nawet tańszy wzmacniacz stereo zagra zauważalnie lepiej od amplitunera KD. Z amplitunerów KD są sprzęty słabsze i lepsze w stereo, a nie ukrywajmy że Yamahy, Onkyo, Pioneery są dobre w kinie ale stereo trochę odstaje. W zestawie najwięcej w brzmienie wnoszą kolumny, wzmacniacze, CD, okablowanie itd., więc się nie dziwię że nie usłyszaleś zbytniej różnicy po podłączeniu CD zamiast BD do tego samego amplitunera KD, już nie mowiąc o kolumnach które chyba najwięcej degradują dźwięk. Tak więc kupno wzmacniacza na pewno poprawi brzmienie, ale wczesniej czy później i tak musisz zmienić kolumny, bo szkoda tylko potencjalu tego CD i wzmacniacza. Nie mozna kupować wzmaka za 2,5 k a kolumn za 1800zł, bo to one powinny być najlepsze i najdroższe.:)

koper711

Member
czyli nie ma sensu inwestować we wzmaka do tych kolumn, dopiero co je kupiłem więc nie opłaca się ich sprzedawać... Może w takim razie jakiś tańszy wzmak? coś co poprawi stwreo w stosunku do ampli yamahy, czy przy tej jakość kolumn nic nie poprawi? a może kabelki bo mam tanie.

Do góry